Nadia Gorduza este Gottman Certified Couple Therapist&Trainer și reprezentantul în Romania al Gottman Institute din Seattle SUA, renumit la nivel mondial pentru terapia de cuplu și parenting. De asemenea, aceasta este reprezentantă exclusivă a Virtually Better Inc, Atlanta USA, primul institut de cercetare și dezvoltare programe de “Virtual Exposure Therapy” pentru terapia Fobiilor Specifice, Mindfulness si Relaxare.
De asemenea, aceasta a fondat Id Therapy Bespoke Treatment Center, primul centru de soluții psihoterapeutice personalizate, consultanță psihologică si corporate din Romania creat pe conceptul inovativ de “bespoke medicine”.
În interviul acordat Revistei The Woman, Nadia Gorduza ne dezvăluie secretele din spatele acestui business, alături de importanța timpului alocat vieții personale.
1. Cum a prins formă proiectul ID Therapy-Bespoke Treatment Center, primul centru de soluții psihoterapeutice personalizate și consultanță psihologică din România?
Id Therapy a început în urmă cu 1,5 ani şi este un vis care a devenit realitate şi a încununat eforturile a peste 20 de ani de studii şi muncă, eu având background şi expertiză în domenii variate de la medicină, la administrare de business, coaching şi psihoterapie.
Nu a fost o întâmplare, este un proiect care are în spate o cercetare a pieţei de servicii de psihoterapie și consultață psihologică. Sunt medic de profesie şi 15 ani de zile am activat în zona farmaceutică şi de servicii medicale, având diverse poziţii la nivel naţional şi internaţional în corporaţii multinaționale.
Având o dorinţa permanentă de a ajuta oamenii şi o sete de cunoaştere intelectuală, mi-am îndreptat paşii către studiu în zona psihologiei şi a cunoaşterii umane. Şi evident, unde să faci acest lucru, dacă nu în Statele Unite, de unde se dă startul la inovaţie şi la orice protocol terapeutic. Astfel, m-am certificat în Terapie de Cuplu Gottman, Terapie de Expunere la Realitatea Virtuală şi Profilling prin Facereading.
Cel mai dificil a fost să găsesc un spațiu în care să se întâmple toate aceste lucruri, să fie în centrul Bucureștiului, să aibă un colț de verdeață măcar și să ofere discreție, intimitate și senzația de familiaritate. Dar, după o căutare acerbă de 2 ani și investiție în renovare, Id Therapy a fost votat printre primii 5 finaliști la categoria cele mai frumoase spații de birouri în cadrul Galei Elle Decoration 2016.
2. Acum peste 1,5 ani, ați introdus conceptul de ”bespoke medicine”. Care a fost reacția primilor clienți, în fața acestei noutăți?
Întradevăr ID Therapy este primul centru de terapii personalizate (bespoke) din România în aria serviciilor de psihoterapie, dezvoltare personală, consultanţă psihologică şi coaching atât la nivel individual cât şi corporate.
Am adus pe piață 2 servicii unice în România, fiind de asemenea şi reprezentantul exclusiv al renumitului Gottman Institute din Seattle şi Virtually Better din Atlanta, SUA.
Cele 2 servicii unice sunt :
– Terapia prin Expunere la Realitatea Virtuală pentru Fobii specifice, Adicţii, Tehnici de Relaxare şi Mindfulness
– Terapia de Cuplu, Educaţia Premaritală și Maritală și Impactul Nou Născutului asupra Cuplului folosind Metoda Gottman
Un alt serviciu extrem de solicitat pe care ID Therapy îl oferă este în principal în zona de business, dar nu numai, respectiv Profiling prin Facereading. Această tehnică aduce valoare adăugată în zona de resurse umane, head hunting, dar şi în comunicare şi în negociere, făcând posibilă decodarea principalelor trăsături de personalitate în mai puţin de 60 de secunde.
ID Therapy este nu doar primul centru de terapii personalizate din România, ci un centru cu un mix unic de abordări, care se adresează atât individului cât şi unui CEO sau Antreprenor preocupat de performanţa sa şi a echipei.
Clienții noștri sunt persoane în căutarea unei sănătăți mai bune și a echilibrului în toate aspectele vieții, precum și persoane care-și doresc să exceleze în domeniul profesional, oameni cu nivel înalt de educație, deschiși la nou, inovație și dezvoltare personală și care sunt în diverse blocaje ale vieții lor atât în plan personal cât și profesional. Majoritatea sunt din zona antreprenorială și corporate, care au depășit demult acel concept al “stigmatizării psihoterapiei”, specific încă României.
Dacă la început au venit din curiozitate sau nevoie nesatisfăcută, în timp s-au construit relații pe termen lung și s-a format o comunitate.
3. În ultimii ani, tot mai multe cupluri apelează la ajutorul unui specialist. Cu ce se diferențiază metoda Gottman, de celelalte terapii de cuplu?
Terapia de Cuplu prin Metoda Gottman este considerată la nivel mondial standardul de aur în reușita unei terapii de cuplu, fiind bazată pe cercetări ştiinţifice timp de 30 de ani, de peste 4000 de cupluri în dinamică.
Are un plan de evaluare foarte solid, cu teste care se fac direct la Institutul Gottman în SUA, cuplurile primind astfel un plan terapeutic obiectiv și pragmatic bazat pe protocoale terapeutice folosite în studiile clinice. Este o metodă eficientă, la care dacă se adaugă voința și angajamentul cuplului de a face schimbări, rezultatele sunt pe măsură.
Mai mult, modul de intervievare al partenerilor și rezultatele “scanării” din testul online îți permit să poți prezice cu o acuratețe de peste 95% dacă acel cuplu va ajunge sau nu la divorț în următorii 6 ani și evident să îi previi și să îi înveți cum să își salveze căsnicia.
4. Ce este terapia virtuală și cum funcționează aceasta în vindecarea fobiilor?
Virtual Reality Therapy (terapia prin realitatea virtuală) a apărut ca urmare a cercetărilor științifice care au dovedit faptul că tratarea fobiilor se face mai eficient atunci când pacienții sunt expuși și încep să se simtă confortabil în prezența stimulului generator de teamă. De aceea, această formă de terapie expune treptat pacientul la obiectul fricii, într-o manieră terapeutică, folosindu-se de aplicații și programe de imersiune vizuală pentru a-i oferi un mediu sigur și confortabil, în care să simuleze și să retrăiască diferite experiențe. Pentru simularea realistă a situației se utilizează ochelari de proiecție 3D.
Astfel, în prezența medicului sau a psihoterapeutului, pacientul are parte de o experiență virtuală controlată, pericolele percepute fiind simulate vizual, auditiv și kinestezic. Scopul este acela de a monitoriza reacțiile pacientului fobic și de a-l ajuta pe acesta să le depășească. ID Therapy a adus această formă de terapie virtuală și în România pentru frica de zbor cu avionul, frica de înălțime, frica de a vorbi în public, frica de poduri și frica de tunete și furtuni, care se regăsesc printre cele mai comune zece fobii la nivel mondial.
În cazul fricii de zbor, pacientul va avea senzația că se află într-un avion, iar toate elementele acestei situații vor fi simulate și controlate de terapeut, în funcție de nevoile pacientului. Spre exemplu, dacă pacientului îi este frică mai ales de sunetul motorului avionului, atunci acest stimul va fi accentuat pentru a-l ajuta să retrăiască fobia și, după expuneri repetate, anxietatea sa să scadă.
În funcție de severitatea fobiei, este nevoie de 8-10 sesiuni de 45 de minute de expunere la realitatea virtuală pentru ca persoana respectivă să si-o învingă.
Tot prin VRT se pot dobândi tehnici de management al anxietății și atacului de panică, tehnici de relaxare și mindfulness.
5. Familia ocupă un loc extrem de important în viața noastră. Cum vă organizați timpul eficient pentru a îndeplini nevoile acesteia și ce activități realizați împreună?
Așa este, fără suportul familiei nu aș fi reușit, mai ales că eu am început să creionez acest business având o fetiță de 4 ani și fiind însărcinată cu a doua fetiță, timp în care făceam efectiv naveta în Statele Unite. Dar, familia mea este pe primul plan, iar Id Therapy îmi place să il numesc “cel de-al treilea copil” al meu, găsind astfel resurse diferite de fiecare dată.
În același timp, sunt o persoană extrem de organizată și riguroasă. Îmi știu foarte bine prioritățile și chiar și acestea sunt împărțite în urgențe de gradul zero și se duc către “must to have-uri” și “nice to have-uri”. În plus, am făcut proiect management și administrarea de bussiness ani de zile, așa că îmi e simplu să lucrez sub presiune pe mai multe planuri și să fiu în control asupra vieții mele.
6. Dacă ați putea să vă caracterizați în 3 cuvinte, care ar fi acelea?
Perfecționistă, Empatică și 911 în agenda celor care mă cunosc și știu că pot apela oricând pentru orice problemă la mine.