Stresul vă copleșește? Încercați câteva dintre aceste sfaturi pentru a vă relaxa.
Stresul vă face să vă simțiți frustrați și irascibili? Diminuarea stresului poate ajuta la restabilirea calmului și a seninătății într-o viață haotică. Dacă stresul scapă de sub control și aveți nevoie de ajutor rapid, încercați unul dintre aceste sfaturi.
1. Fiți activi
Practic, orice formă de activitate fizică poate acționa ca un eliberator de stres. Chiar dacă nu sunteți atleți sau nu sunteți în formă, exercițiul poate fi în continuare un bun eliberator de stres.
Activitatea fizică vă poate ajuta să vă îmbogățiți endorfinele și alte substanțe chimice naturale neuronale, care vă sporește sentimentul de bunăstare. Exercițiul fizic vă poate reorienta atenția asupra mișcărilor corpului, care vă pot îmbunătăți starea de spirit și pot ajuta la estomparea supărărilor de peste zi. Luați în considerare mersul pe jos, jogging-ul, grădinăritul, curățarea casei, ciclismul, înotul, halterele sau orice altceva care vă face să deveniți activi.
2. Mâncați alimente sănătoase
Consumul de alimente sănătoase este o parte importantă a îngrijirii personale. Scopul este de a mânca o varietate de fructe și legume și cereale integrale.
3. Evitați obiceiurile nesănătoase
Unii oameni pot face față stresului consumând prea multă cofeină sau alcool, fumând, mâncând prea mult sau consumând substanțe ilicite. Acestea vă pot afecta sănătatea în moduri extrem de negative.
4. Practicați meditația
În timpul meditației, vă concentrați atenția și liniștiți fluxul mare de gânduri care vă pot aglomera mintea și pot provoca stres. Meditația poate insufla un sentiment de calm, pace și echilibru, de care poate beneficia atât bunăstarea emoțională, cât și sănătatea voastră generală.
Meditația ghidată, imagistica ghidată, vizualizarea și alte forme de meditație pot fi practicate oriunde în orice moment, indiferent dacă vă aflați la plimbare, călătoriți cu autobuzul spre birou sau așteptați la cabinetul medicului.
5. Râdeți mai mult
Un bun simț al umorului nu poate vindeca toate afecțiunile, dar vă poate ajuta să vă simțiți mai bine, chiar dacă trebuie să forțați un râs fals atunci când sunteți supărați. Când râdeți, nu numai că vi se ușurează încărcătura mentală, dar acest lucru provoacă și schimbări fizice pozitive în corpul vostru. Râsul încinge și apoi răcește răspunsul la stres. Citiți câteva glume, spuneți câteva glume, urmăriți o comedie sau întâlniți-vă cu prietenii amuzanți.
6. Conectați-vă cu ceilalți
Când sunteți stresați și irascibili, instinctul ar putea fi să vă înfășurați într-un cocon. În schimb, contactați familia și prietenii și faceți conexiuni sociale.
Contactul social este un bun eliberator de stres, deoarece poate oferi distragere, oferă sprijin și vă poate ajuta să tolerați viața așa cum este ea, cu bune și cu rele. Luați o pauză de cafea cu un prieten, trimiteți un e-mail unei rude sau mergeți în locul unde vă rugați de obicei.
Mai aveți puțin timp? Luați în considerare voluntariatul pentru un grup de caritate și ajutați-vă în timp ce îi ajutați pe alții.
7. Impuneți-vă punctul de vedere
S-ar putea să doriți să faceți totul, dar nu puteți, cel puțin nu fără a plăti un preț. Învățând să spuneți “nu” și dacă sunteți dispuși să delegați, vă poate ajuta să vă gestionați lista de sarcini și stresul.
Spunând mereu “da” poate părea o modalitate ușoară de a păstra pacea, de a preveni conflictele și de a face treaba bine. Dar, de fapt, vă poate provoca un conflict intern, deoarece nevoile voastre și cele ale familiei trec în plan secund, ceea ce poate duce la stres, furie, resentimente și chiar la dorința de a vă răzbuna. Și nu este o reacție foarte calmă și pașnică.
8. Încercați Yoga
Cu seria de poziții diverse ale corpului și exerciții controlate de respirație, yoga este un mijloc popular de eliberare a tensiunilor. Yoga reunește disciplinele fizice și mentale care vă pot ajuta să atingeți liniștea corpului și a minții. Yoga vă poate ajuta să vă relaxați și să gestionați stresul și anxietatea.
Încercați yoga pe cont propriu sau găsiți un curs – puteți găsi cursuri în majoritatea comunităților. Hatha Yoga, în special, este un bun eliberator de stres din cauza ritmului său mai lent și a mișcărilor mai ușoare.
9. Dormiți suficient
Stresul vă poate face să aveți probleme cu somnul. Când aveți prea multe lucruri de făcut – și vă gândiți prea mult la ele – somnul dumneavoastră poate suferi. Însă somnul este momentul în care creierul și corpul se reîncarcă.
Calitatea și cantitatea somnului pot afecta starea de spirit, nivelul de energie, concentrarea și întreaga funcționare a organismului. Dacă aveți probleme de somn, asigurați-vă că aveți o rutină liniștită, relaxantă pentru culcare, ascultați muzică liniștitoare, puneți ceasurile departe și urmăriți un program zilnic potrivit.
10. Țineți un jurnal
Dacă vă notați gândurile și sentimentele, poate fi o eliberare bună pentru alte emoții reprimate. Nu vă gândiți la ce să scrieți – lăsați doar să se întâmple asta. Scrieți ceea ce vă vine în minte. Nimeni altcineva nu trebuie să citească, așa că nu încercați să vă perfecționați în gramatică sau ortografie.
Lăsați-vă gândurile să curgă pe hârtie sau pe ecranul computer-ului. Odată ce ați terminat, puteți arunca ceea ce ați scris sau puteți salva pentru a reflecta mai târziu.
11. Ascultați muzică și fiți creativi
Ascultați muzică sau chiar cântați. Acest lucru este un bun eliberator de stres deoarece poate oferi o distragere mentală, reduce tensiunea musculară și reduce hormonii de stres. Coborâți volumul și lăsați mintea să fie absorbită de muzică.
Dacă muzica nu se află printre preferințele voastre, îndreptați-vă atenția spre un alt hobby care să vă facă plăcere, cum ar fi grădinăritul, cusutul, desenul – orice lucru care vă face să vă concentrați atenția mai degrabă pe ceea ce faceți, decât pe ceea ce credeți că ar trebui să faceți.
12. Căutați ajutor specializat
Dacă factorii stresanți noi vă provoacă capacitatea de a face față anumitor situații sau dacă măsurile pe care le luați nu vă ușurează stresul, ar putea fi necesar să căutați ajutor sub formă de terapie sau consiliere. Terapia poate fi, de asemenea, o idee bună dacă vă simțiți copleșiți sau dacă vă aflați într-un blocaj, dacă vă îngrijorați excesiv sau dacă întâmpinați dificultăți în efectuarea rutinelor zilnice sau în îndeplinirea responsabilităților la locul de muncă, la domiciliu sau la școală.
Consilierii profesioniști sau terapeuții vă pot ajuta să identificați sursele de stres și să învățați noi instrumente pentru a putea depăși situațiile stresante.
By Nadia Gorduza – Editor Contribuitor The Woman
MD, EMBA, Psihoterapeut & Coach
Nadia Gorduza, este Gottman Certified Couple Therapist & Trainer, Reprezentantul în Romania al Gottman Institute din Seattle SUA, renumit la nivel mondial pentru terapia de cuplu și parenting. Reprezentantă exclusivă a Virtually Better Inc, Atlanta USA, primul institut de cercetare și dezvoltare programe de “Virtual Exposure Therapy” pentru terapia Fobiilor Specifice, Mindfulness si Relaxare. Este specializată în Profiling prin Facereading, ținând cursuri pentru departamentele de resurse umane sau headhunting. A fondat ID Therapy Bespoke Treatment Center, primul centru de soluții psihoterapeutice personalizate, consultanță psihologică și corporate din Romania creat pe conceptul inovativ de “bespoke medicine”.
nadia.gorduza@idtherapy.ro