Radiografia fenomenului homeschooling. Avantaje și dezavantaje

Educația a avansat, iar formele non-formale și informale au câștigat tot mai mult teren. Părinții își încurajează copiii să facă parte din diverse cercuri de educație atipică în care să se dezvolte din punct de vedere personal, iar, de curând, curentul homeschooling a dobândit teren și la noi în țară.

father-sitting-with-his-son-on-the-sofa-and-reading-a-story_23-2147624623

Homeschooling-ul este o formă de educație ce a luat amploare în mai multe ţări, în care părinţii aleg ca ei să-şi educe copiii acasă, fără să îi mai înscrie în sistemele de şcoli tradiţionale din sistemul public sau privat. Părinții devin astfel singura ancoră în educația copilului, alegând fie să realizeze metodele de învățare acasă după un curriculum sau, dimpotrivă să opteze pentru cele ce nu se bazează pe nicio structură.

girl-drawing-color-pencils-in-kindergarten-classroom-preschool-and-kid-education-concept-vintage-effect-style-pictures_1253-1129

Psihologii au trasat o dată cu timpul și cu evoluția fenomenului mai multe avantaje și dezavantaje ale acestei forme de educație. Printre avantaje se numără flexibilitatea studierii disciplinelor, lipsa stresului cauzat de testări, mai mult timp petrecut între părinte și copil și folosirea unei abodării educaţionale, a unor materiale şi manuale variate şi a unei tehnici moderne (prin folosirea frecventă a tehnologiei).

concentrated-girl-looking-at-tablet-screen_1262-3181

La capitolul dezavantaje este amintită problema pregătirii părinților. Dacă profesorii de la școală au fiecare pregătiri în domeniul lor, părinții se bazează pe resurse limitate. Desigur, există posibilitatea (mai costisitoare) a meditațiilor, iar astfel metoda tradițională de educație se îmbină cu cea informală, acasă. Socializarea are de asemenea de suferit, deoarece acasă copilul comunică într-un mediu mult mai restrâns decât într-un cadru instituțional.

young boy frustrated over homework, writing at home. Boy studying at table. Kid drawing with a pencil

Alternativa la sistemul public sau privat de învăţământ se bucură de success în țări precum Austria, Danemarca, Finlanda, Franţa, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovacia, Elveţia, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, potrivit Mediafax.

Unele țări aplică însă anumite restricții ce țin de examinările periodice ale copiilor în şcolile publice, sau, în unele cazuri de obligaţia implicării personalului calificat în pedagogie (deci, desi învață acasă, copiii nu îi au pe părinți drept profesori, ci fac lecții cu personal calificat).

happy-teacher-listening-to-her-students_1098-2801

În România (dar și în alte țări din Europa între care amintim Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia sau Spania), homeschoolingul este interzis de lege. Potrivit Codului Penal (Art.377, aliniatul 1) ,,părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Totuși, există în țară câteva sute de familii care practică acest sistem, conform Asociaţiei Home Schooling România.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

 Sursă foto: www.freepik.com