Mamă, soție, antreprenor, prietenă, fiică. Doar câteva dintre rolurile pe care le are. Și cum să le faci față tuturor mai ales dacă menirea de a ajuta prin afacerea ta alți oameni îți ține gândurile în priză și dacă vrei să dezvolți zilnic afacerea pe care tocmai ai început-o?
Ai ghicit – renunți la ceva, de obicei la timpul acordat tuturor celorlalte roluri. Apoi constați că în tumultul cotidian, timpul se comprimă și nu faci altceva decât sa muncești, în timp ce copiii cresc, prietenele pleacă în concediu, uiți să o suni pe mama care avea ceva important să îți spună. Stop!
Deși e extrem de ofertant ca și creativitate, antreprenoriatul feminin este, conform studiilor, un element insuficient exploatat pentru creșterea economică. Și chiar atunci când femeia începe o afacere, statisticile arata că este mult mai precaută de unde și un scor mult mai scăzut al creșterii afacerii – analizează oportunitățile mai mult timp – până când de multe ori ele dispar, însă este mult mai preocupată de satisfacția clienților și de armonia relațiilor de muncă, alocă cu 30% mai mult pentru aceleași rezultate, renunțând de multe ori la viața personală sau socială.
Pentru a rămâne însă în echilibru fizic, psihic și emoțional, fiecare rol trebuie să fie reprezentat, iar soluții există, evident.
Femeile antreprenor eficiente planifică.
Dacă ziua are 24 ore, iar 8 dintre ele sunt dedicate afacerii, 8 ore pentru odihnă, restul de 8 sunt dedicate familiei și activităților sociale. Iar pentru ca cele 16 ore dedicate afacerii și familiei să fie utilizate și ele eficient, e nevoie de agendă și de două tipuri de evenimente – cele fixe – cum ar fi preluarea copilului de la școală sau cina, și cele mobile – care depind de clienți, de exemplu.
Așa că în fiecare zi, trecem mai întâi evenimentele fixe în agendă, utilizând chiar o culoare tare, apoi pe cele mobile. Ah, și ne organizăm agenda seara pentru a doua zi. Putem folosi inclusiv aplicații soft de gestiune a sarcinilor, cum ar fi 30/30 – free pentru iPhone sau 1-3-5 list – free pentru contul basic.
Femeile antreprenor eficiente folosesc tehnologia.
De la instrumente software care ne ajută în planificarea timpului pentru muncă, la aplicații mobile care ne amintesc faptul că e vremea pentru masă, până la instrumente inteligente de tip ERP care țin evidența stocurilor sau care ne furnizează analize complexe despre cat de productiv este un angajat, pe toate le folosim pentru a ne simplifica viața și a economisi timp.
Nici gadget-urile nu sunt de ignorat, ba dimpotrivă. Dacă folosim ceasuri inteligente care măsoară pulsul cardiac în timpul unei ședințe, la ochelari cu MP3 player încorporat pentru, de la aplicații open-source, cum ar fi Dolibarr ERP, la aplicații de tip Skyscanner care ne ajută să găsim cel mai ieftin zbor pentru o călătorie de afaceri.
Femeile antreprenor eficiente rezolva situații la telefon.
Deseori ne întrebăm când a trecut ziua, când a mai trecut încă o zi și mai ales când anume a crescut copilul. Trist. În vâltoarea cotidiană, uităm să analizăm modul în care folosim cele 8 ore alocate pentru ceea ce e nevoie să facem. Pentru o întâlnire, folosim în medie 2 ore, ceea ce înseamnă că în cele 8 ore, presupunând ca nu avem și alte situații de rezolvat sau acte de întocmit, putem avea maximum 4 întâlniri de business.
În era tehnologiei însa, putem avea 4 întâlniri în jumătate din timp, folosind instrumente precum Skype, Facebook video sau chiar e-mail-ul, dacă dorim să avem dovada a ceea ce discutăm. Eu personal, am purtat inclusiv negocieri pe Facebook, cu persoane pe care nu le cunoșteam și pe care le-am abordat prin prisma activității mele, 90% soldate cu răspuns pozitiv.
Dacă până acum câțiva zeci de ani rolul tradițional al femeii era să îngrijească locuința și să crească un copil, în prezent rolurile femeii o provoacă să găsească soluții pentru a rămâne mamă, soție, antreprenor, prietenă și fiică, la fel de echilibrat. Așa că data viitoare când ne gândim cum să fim mai eficiente ca antreprenor , avem cel puțin 3 soluții.