Hummusul este popular în bucătăria din Orientul Mijlociu și din întreaga lume. Se poate găsi și în cele mai multe băcănii din America de Nord și Europa. Cele mai vechi rețete, cunoscute pentru un fel de mâncare asemănătoare cu hummusul, sunt înregistrate în cărțile de bucate, scrise în Cairo, în secolul al XIII-lea.
Hummusul este popular în Egipt, unde este frecvent aromatizat cu mirodenii. Deși nu este o mâncare evreiască tradițională, este suficient de populară în Israel, pentru a fi găsită în numeroase restaurante din toată țara, fiind considerată hrană națională. Pentru palestinieni și iordanieni, hummusul a fost mult timp o mâncare de bază, servit cu pâine pentru micul dejun, prânz sau cină.
Sirienii din diaspora arabă, din Canada, pregătesc și consumă hummus împreună cu alte feluri de mâncare, cum ar fi falafel, kibbeh și tabbouleh. În Cipru, hummusul face parte din bucătăria locală, iar în Turcia, hummusul este uscat în cuptor cu pastırma, care diferă de servirea tradițională.
Iată trei rețete delicioase:
Hummus în stil turcesc
Este sărac în grăsimi saturate și bogat în fibre și proteine, având un complex de carbohidrați, care oferă organismului energie și senzația de sațietate.
Ingredientele folosite pentru această rețetă constau în: 480g năut din conservă, 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de Tahini (pastă de susan), 2 lingurițe, boia de ardei dulce, 2 lingurițe Paprika, 2 linguriȚe chimen, 2 căței usturoi, sare, 1 legătură pătrunjel, 6 lipii.
Modalitatea de preparare presupune: scoaterea într-un castron a boabelor de năut din conservă, la care se adaugă uleiul de măsline și condimentele, apoi tahini. Tocați usturoiul și pisați-l într-un mojar, cu praf de sare, până obțineți o pastă. Puneți usturoiul frecat peste componentele de mai sus. Amestecați cu un blender, până obțineți o pastă moale.
În cazul în care pasta obținută este prea groasă, se poate subția cu puțin lichid, rămas de la conserva de năut. În cele din urmă, deasupra se presară pătrunjel tocat, care nu numai că arată bine, dar are și un gust delicios. Se servește cu lipie sau cu pâine prăjită.
Hummus libanez
În aceasta rețetă, năutul este vedeta, fiind o rețetă ce poate fi servită ca aperitiv sau ca gustare, însoțită de lipie, pâine prăjită sau batoane de crudități.
Ingredientele folosite constau în: 250 gr năut fiert, scurs, 1 cățel de usturoi, 50 ml ulei de susan, sucul de la 1/2 lămâie, 1 vârf de cuțit de sare, 1 lingură ulei de măsline, 1 vârf de cuțit de chimen, 1 vârf de cuțit de boia.
Modalitatea de preparare presupune: punerea năutului, sucului de lămâie, uleiului de susan și cățelului de usturoi decojit, împreună cu sarea în blender și amestecarea până când compoziția devine fină și omogenă. Aranjați humusul intr-un bol. Se toarnă un pic de ulei de măsline deasupra și se presară chimen și boia. Pentru o consistență fină și cremoasă, puteți decoji manual năutul.
În mod tradițional, hummusul este consumat cu pâine libaneză, pită sau lipie, dar poate fi foarte bine consumat și cu batoane de legume crude. Puteți păstra hummusul o săptămână la rece, dacă îl puneți într-un borcan etanș. Hummusul pus în borcan se acoperă cu un strat subțire de ulei de măsline, pentru a se forma o peliculă protectoare.
Hummus cu ardei copți
Pentru rețeta de hummus cu ardei copți folosim: 200 g năut uscat, 2 ardei copți roșii, tăiați bucăți mari, 4 căței de usturoi feliați, 1/2 cană ulei de măsline extra virgin, zeama de la o lămâie, sare și piper după gust, 1/2 linguriță chimen măcinat, 2-3 linguri tahini.
Tahini este o pastă din semințe de susan zdrobite. Se găsește la magazinele etnice, sau o puteți face acasă. Dacă nu găsiți sau nu aveți posibilitatea să o preparați singuri, o puteți omite.
Modalitatea de preparare presupune: așezarea boabelor de năut într-o crăticioară cu apă, să le acopere vreo 3 cm, împreună cu 1/2 linguriță sare și o foaie de dafin. Se lasă să fiarbă aproximativ 2 ore, adăugându-se apă, când este nevoie. Când năutul este fiert, se scurge și se lasă să se racească puțin. Se scoate foaia de dafin. Se pune în robotul de bucătărie năutul, ardeii, usturoiul, zeama de lămâie, chimenul, tahini și puțină sare și piper.
Se mixează, adăugându-se uleiul până când totul este transformat într-o pastă. Se potrivește cu sare și piper. Se servește rece, cu brânză feta, cu pită, castraveți, morcovi sau broccoli.
În anul 2008, Asociația Industriștilor Libanezi a cerut Ministerului Libanez al Economiei și Comerțului să solicite statutul de protejat, din partea Comisiei Europene, pentru hummus, ca „produs alimentar unic al Libanului”. În 2012, regizorul australian Trevor Graham a lansat un documentar, „Make Hummus Not War”, cu privire la aspectele politice și gastronomice ale humusului.
În luna mai a anului 2010, înregistrarea mondială Guinness, pentru cel mai mare vas de humus din lume, s-a întors în Liban. Masa câștigătoare, gătită de 300 de bucătari, în satul al-Fanar, lângă Beirut, a cântărit aproximativ 10450 kg.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: mom.me, hgtv.com, timeout.com, thesun.co.uk, runningmagazine.ca. Sursă articol: petitchef.ro