5 femei de succes care au susținut cauze umanitare în pandemie

„I have no doubt that tremendous value comes when people act quickly on the impulse to give. No drive has more positive ripple effects than the desire to be of service. There are lots of resources each of us can pull from our safes to share with others — time, attention, knowledge, patience, creativity, talent, effort, humor, compassion.” – MacKenzie Scott 

Un singur an ne-a pus la numeroase încercări psihologice, sociale și antreprenoriale. A modificat percepțiile colective asupra schimbării și bunului curs al evenimentelor globale. Și a cerut flexibilitate, alături de creativitate, în planurile care s-au pus într-un mod diferit în aplicare. 

Cele mai influente femei ale anului 2020 atât de la nivel internațional, cât și de la nivel național și-au mobilizat resursele pentru a dărui într-o perioadă marcată de incertitudini. Înarmate cu empatie, dorința schimbării și cu oamenii care să le susțină valorile, și-au pus amprenta în segmentului generozității, respectiv al filantropiei. 

Demne de evidențiat în acest rânduri sunt numeroase persoane, dar ne vom concentra asupra lor:

 

Melinda Gates

5 femei the woman5

În 2020, Melinda Gates a fost desemnată a cincea cea mai influentă personalitate feminină din lume, alături de nume precum: Angela Merkel, Kamala Harris sau Abigail Johnson. Poziția sa în clasament vine ca urmare a acțiunilor pe care le-a desfășurat și consolidat în ultimul an, și nu numai, dacă ne aplecăm atenția asupra istoricul ei filantropic. 

Împreună cu soțul ei, a pus bazele Bill & Melinda Gates Foundation prin intermediul căreia vine cu soluții viabile pentru cele mai puternice probleme de la nivel global. Împărțite în șase arii, resursele lor sprijină: egalitatea genurilor, sănătatea, dezvoltarea globală, dar și din Statele Unite ale Americii, creșterea și oportunitatea, și politicile și apărarea globală.

În punctul critic al cercetării din sănătate, fundația a donat 250 de milioane de dolari – cel mai mare angajament unic din timpul pandemiei, pentru a susține lupta împotriva Coronavirus prin dezvoltarea imediată a unui vaccin. În această vedere, scopurile lor s-au concentrat pe a susține testarea în continuare a vaccinului pentru Covid-19 în laboratoare și pe a crea punți prin care să se sigure vaccinarea sigură și egală în țările mai puțin dezvoltate.

Încântată de demersul ultimelor evenimente, Melinda a remarcă că niciunul dintre noi nu s-ar fi gândit că ne vom afla în acest punct în 30 martie 2020.

 

MacKenzie Scott

 

5 femei the woman4

Proeminentă în domeniul filantropiei, MacKenzie Scott s-a evidențiat anul acesta prin finanțarea generoasă a organizațiilor caritabile mici și celor nonprofit. Experții în filantropie estimează suma în jurul a 6 miliarde de dolari, una dintre cele mai mare cifre oferită direct organizațiilor caritabile de către un donator aflat în viață. 

Fără un sediu impunător, MacKenzie și-a organizat energia în căutarea unor cauze mai puțin răsunătoare pentru a produce o schimbare. Alături de echipa sa, a trimis mii de e-mailul organizațiilor prin care să-și anunțe darurile generoase. În iulie 2020, 116 organizații au primit un sprijin în valoare de 1.7 miliarde de dolari, iar, prin postare „384 Ways to Help” de pe contul personal de Medium de acum 7 zile, MacKenzie a anunțat finanțarea unui al doilea val, prin care 384 de grupuri au primit 4.2 miliarde de dolari. Printre acestea se numără și Y.W.C.A. Metropolitan Chicago, ONG-ul care oferă suport telefonic și consultanță femeilor aflate în perioade de criză. 

Având în vedere direcțiile diferite în care s-a îndreptat donațiile ei, este așteptat un al treilea val de dezvăluire prin care se urmărește aprecierea sumei totale investite în 2020 și domeniile viitoare pe care o să le susțină.  

 

Oprah Winfrey

THE WOMAN OPRAH 5 FEMEI

În lista femeilor filantropiste care au susținut comunitățile neajutorate în timpul pandemiei de Covid-19, se numără și prezentatoarea Oprah Winfrey. Prin intermediul fundației pe care a înființat-o, The Oprah Winfrey Charitable Foundation, aceasta a donat sume generoase pentru comunitățile din orașele în care aceasta s-a născut și crescut: Chicago, Baltimore, Nashville, Milwaukee, și Kosciusko, Miss.

Încă din luna mai, aceasta a pus la dispoziție 12 milioane de dolari pentru susținerea americanilor afectați de consecințele directe ale pandemiei. În Milwaukee, unde a locuit alături de mama sa, Oprah a donat 100.000 de dolari pentru The Nia Imani Family, Inc., centru de sprijin al sănătății mentale a locuitorilor. În Chicago, a pus la dispoziție 5 milioane de dolari Live Healthy Chicago pentru persoanele în vârstă care au fost afectați de pandemie. În Baltimore, unde și-a început cariera în media, a donat bani pentru Living Classrooms Foundation și Center for Urban Families. De asemenea, a dăruit 1 milion de dolari America’s Food Fund pentru a sprijini criza alimentelor în rândul persoanelor care au mai mare nevoie de acestea. 

Scopul demersurilor ei a fost investirea în micro centre care să susțină comunități de oameni cu probleme care nu sunt atât de vizibile în media. Oprah și-a dorit să facă o diferență și să-și arate susținerea într-o perioadă cu multe încercări.

 

Inna și Andra

5 femei the woman2

Dacă atenția articolului s-a centrat în mare parte pe peisajul internațional, sunt demne de menționat și câteva nume din România care au sprijinit cauze umanitare în perioada pandemică. Prima dintre ele este Inna. Cântăreața și-a îndemnat fanii și apropiații să doneze cu ocazia zilei ei de naștere pentru a veni în sprijinul HOSPICE Casa Speranței, lucru pe care l-a făcut la rândul ei. Fundația este o organizație non-profit înființată în 1992, la Brașov, iar aceasta în prezent are un sediu și în București. Timp de 28 de ani, HOSPICE a spus la dispoziție servicii complete de îngrijire paliative, alinare și speranță pentru 35.000 de copii și adulții cu boli incurabile.

Alături de Inna, Andra s-a alăturat valului de sprijin umanitar. Aceasta este prima vedetă din România care a donat 20.000 de euro institutului „Matei Balș” din București. Dorința ei a fost de a aduce un pic de speranță într-o perioadă în care medicii din prima linie sunt încercați de problemele Coronavirus.

5 femei the woman1

Un an ne-a supus la numeroase probe, dar dorința de schimbare și empatia au continuat să primeze. Femeile consacrate prin activitatea lor filantropică și-au menținut actele caritabile. Au oferit în continuare sprijin când a fost mai mare nevoie de acesta și nu au uitat de oamenii care s-au aflat în prima linie în lupta cu virusul sau cei care au fost afectați indirect de către acesta. Dacă pandemia ne-a învățat ceva prețios, este chiar regăsirea dorinței de a ajuta. 

Surse foto: facebook.com.

Donează și tu! O poți face prin timpul tău, cunoștințele tale sau prin resurse financiare. 


vocea