5 motive pentru care merită să înveți o limbă străină

Tehnologia a ajuns într-un punct în care poate să ne pună în buzunare toate limbile lumii, prin intermediul smartphone-urilor sau a altor gadgeturi. Astfel, ne punem întrebarea „De ce să dedicăm ani întregi învățării unei limbi, când o am la degetul mic, în telefon?”. Ei bine, există numeroase motive pentru care fiecare dintre noi ar trebui să înceapă chiar azi să studieze o limbă străină.

  1. Pentru că merită cunoscute până și mediocru.

Această aserțiune îi aparține lui Kató Lomb, unul dintre primii interpreți de limbă din lume. Aceasta spunea că „Limbile străine sunt singurele lucruri ce merită cunoscute până și la nivel de bază”, deoarece pentru a ne face înțeleși unui interlocutor cu o altă limbă nativă, nu trebuie să cunoaștem cele mai complexe structuri gramaticale și nici cei mai inediți termeni. Simplul fapt că poți să ceri un croissant într-o franceză nesofisticată, alături de gesticularea care reprezintă un limbaj universal, asigură faptul că nu vei face foamea în timpul unei călătorii în Franța sau Belgia.

  1. Pentru că îți antrenează creierul să gândească diferit.

Fiecare limbă funcționează după reguli și structuri diferite, iar pentru a reuși să-ți însușești limba respectivă, trebuie sa înveți să gândești diferit. Spre exemplu, atât japoneza cât și portugheza utilizează trei tremeni distincți, în localizarea spațială relativ cu poziția celor doi interlocutori, contrar limbii române, care utilizează doar „aici” și „acolo”. Așadar, aceste două limbi utilizează „aqui” și „koko” pentru spațiul în care se află vorbitorul, „aí” și „soko” pentru spațiul ascultătorului, în timp ce „ali” și „asoko” sunt rezervate unui spațiu aflat departe de ambii. Învățând să comunici luând în considerare aceste caracteristici aparte ale limbii, creierul tău se reprogramează.

article pic 2

  1. Pentru că singurul mod de a te integra într-o cultură străină este să îi vorbești limba.

Bineînțeles, poți să asiști la Carnavalul de la Rio, dar nu poți să devii parte din Carnaval fără să vorbești limba portugheză. Cu alte cuvinte, poți întotdeauna să călătorești și să asiști la evenimente, dar nu vei putea evada niciodată de sub eticheta de turist fără să cunoști limba locurilor pe care le vizitezi. Mai mult decât atât, nu vei putea ajunge să ai o înțelegere profundă a culturii respective fără să cunoști felul în care aceasta se manifestă. Iar, fără urmă de dubiu, culturile se manifestă, în mare parte, lingvistic.

  1. Pentru că este distractiv.

Studiul unei limbi străine poate fi un văzut ca un hobby, care pe lângă faptul că ajută la dezvoltarea personală, poate fi și distractiv. Acest fapt se datorează mai ales internetului, care ne pune la dispoziție resurse valoroase pentru a învăța limba dorită. Majoritatea lor sunt interactive, ceea ce le face și extrem de captivante. Să asculți muzică sau să citești o carte în limba pe care o înveți sunt doar câteva dintre modalitățile prin care însușirea unei limbi devine cu adevărat plăcută. Iar, în ceea ce privește lectura, aceasta este probabil cea mai eficientă metodă în studiul limbilor străine. Chiar dacă, la nivel începător, pare imposibil să înțelegi mesajul unui text, trebuie reținut faptul că acele cuvinte care sunt cu adevărat importante sunt cele care se repetă, iar sensul lor poate fi extras din context. Trebuie doar să avem răbdare și interes.

  1. Pentru că poți.

De-a lungul timpului, nu a fost niciodată mai ușor să înveți o limbă străină. Revenim la acele resursele puse la dispoziție pe internet, care se găsesc până și pentru cele mai obscure limbi. Dacă înainte trebuia să mergi la o bibliotecă pentru a avea acces la texte și dicționare, acum poți să te așezi pe canapea, în sufrageria ta, și să consulți orice material îți dorești. O resursă ce merită cunoscută este Duolingo, un site și aplicatie pentru smartphone care oferă cursuri interactive în aproape 20 de limbi, din limba engleză.

By Robert Nagy-Kulcsár

Surse foto: scps.nyu.edu, cdn.pixabay.com