Acidul hialuronic: o moleculă-cheie în procesul de îmbătrânire a pielii

Îmbătrânirea pielii este un proces biologic complex, încă neînțeles pe deplin, deși constituie subiectul studiilor de foarte mulți ani. 

Îmbătrânirea pielii este, de asemenea, asociată cu diminuarea nivelului de hidratare. Molecula-cheie implicată în hidratarea pielii este hialuronatul sau acidul hialuronic (HA), un glicozaminoglican (GAG) cu o capacitate unică de a lega și reține moleculele de apă.

El aparține moleculelor matricei extracelulare (ECM). Recent, se apreciază că aceste molecule care se află între celule, pe lângă faptul că oferă un cadru constructiv alături de colagen și alte substanțe, exercită efecte majore asupra funcției celulare. 

În organismul uman, acidul hialuronic este regăsit în mod natural, 50% din cantitatea totală fiind prezentă în piele. Hidratarea pielii depinde în mod critic de apa legată de acidul hialuronic din derm și din zona vitală a epidermului, în timp ce menținerea hidratării depinde în mod esențial de stratul granulos al epidermului, de aceea, spre exemplu, pierderea extinsă a stratului granulos la pacienții cu arsuri poate cauza probleme clinice grave din cauza deshidratării.

Odată cu înaintarea în vârstă, este observată dispariția marcată a acidului hialuronic de la nivelul epidermului și implicit pierderea nivelului de hidratare, însă motivele sunt încă necunoscute. În derm, schimbarea majoră legată de vârstă este creșterea avidității acidului hialuronic cu structurile tisulare cu pierderea concomitentă a capacității de extracție a acestuia. Acest proces este paralel cu legarea progresivă a colagenului și pierderea constantă a proprietății sale de extracție odată cu vârsta. Toate fenomenele legate de vârstă de mai sus contribuie la deshidratarea aparentă, atrofia și pierderea elasticității care caracterizează pielea îmbătrânită.

Partea cea mai bună este că, deși sună destul de grav toată această pierdere în timp, există produse de îngrijire și modalități de integrare a acidului hialuronic în rutina de skincare, astfel încât să îmbunătățească aspectul pielii. 

 

Tipuri de acid hialuronic

Există trei tipuri de acid hialuronic:

Acidul hialuronic hidrolizat este acidul care a fost descompus în elemente suficient de mici pentru a pătrunde eficient în piele. Este hidratant, dar nu excelează la acest capitol, deci este mai potrivit pentru persoanele cu ten gras sau mixt, cărora este recomandat să evite supraîncărcarea pielii cu produse. 

Hialuronatul de sodiu pătrunde mai adânc în piele și oferă rezultate mai bune, dar efectele nu sunt de lungă durată. Acest tip de acid hialuronic este potrivit persoanelor care au piele normală și este un ingredient care se găsește, cu precădere, în serumuri.

Hialuronatul acetilat de sodiu are beneficiile hialuronatului de sodiu, dar cu rezultate de lungă durată. Este cel mai potrivit pentru persoanele care au nevoie de hidratare intensă, respectiv cele cu piele uscată, cele care locuiesc în zone cu climat uscat sau cele care au nevoie de hidratare suplimentară.

Acidul hialuronic este un ingredient care se găsește în numeroase produse cosmetice, printre care:

– serumuri;

– măști;

– creme pentru ochi;

– creme hidratante;

– demachiante;

– tratamente pentru buze.

 

Rolul acidului hialuronic

Unul dintre rolurile acidului hialuronic este acela că formează legături cu apa, iar rezultatul este menținerea pielii hidratate. Acidul hialuronic (HA) din pielea noastră reține de o mie de ori greutatea sa în apă. Acest rol este strâns legat și de consumul de apă al fiecărei persoane: astfel, chiar dacă folosim temeinic produse cu acid hialuronic, este necesar să asigurăm consumul de apă potrivit pentru ca acesta să confere pielii nivelul optim de hidratare. 

O altă funcție pe care o are acidul hialuronic este aceea că stimulează producția de colagen, ceea ce asigură elasticitatea pielii și previne apariția ridurilor.

Nu în ultimul rând, acidul hialuronic are efect lubrifiant și protejează cartilajele și articulațiile. Acționând ca un un „amortizor“, acidul hialuronic reduce fricțiunea oaselor în timpul mișcării, făcând parte din lichidul sinovial.

Acidul hialuronic este un ingredient de bază, atât în tratamentele topice, cât și în cele injectabile. 

 

Beneficiile acidului hialuronic

Beneficiul-cheie al acidului hialuronic este hidratarea, prin capacitatea de a reține apa. Când pielea este deshidratată, respectiv când epidermul nu are suficientă apă, are un aspect uscat, aspru și chiar descuamat, iar aceasta nu este doar o problemă estetică. Pielea slab hidratată nu poate menține o barieră cutanată intactă, devenind mai vulnerabilă la daune din surse externe, printre care și cele provocate de bacterii. Bariera cutanată compromisă poate avea un rol în dezvoltarea mai multor afecțiuni ale pielii, inclusiv dermatită atopică, rozaceea și acneea.

Beneficiile acidului hialuronic au fost observate atât în domeniul cosmetic, cât și în medicină. De la reducerea liniilor fine până la diminuarea durerii și rigidității articulațiilor, acidul hialuronic este utilizat în scopuri diverse, cu rezultate pozitive.

 

Beneficiile acidului hialuronic pentru piele

Acidul hialuronic a devenit un tratament popular de îngrijire a pielii. Dovezile arată că acidul hialuronic influențează creșterea țesuturilor moi, ajută corpul să producă mai mult colagen și elastină, păstrează pielea hidratată și reduce cicatricile.

Hidratarea pielii este importantă deoarece astfel tenul arată mai sănătos, mai tânăr și mai vibrant.

Totodată, acidul hialuronic reduce semnele îmbătrânirii. Injecțiile cu acid hialuronic pot contribui la estomparea ridurilor. Acestea ar trebui realizate numai de specialiști, pentru a obține cele mai eficiente rezultate.

Potrivit unor cercetări, îmbătrânirea pielii este asociată cu pierderea volumului pielii, iar acidul hialuronic este un ingredient cheie când vine vorba de combaterea sau inversarea acestor semne.

 

Modalități de utilizare a acidului hialuronic

Specialiștii recomandă aplicarea produselor cu acid hialuronic în special în timpul iernii, când pielea are tendința să fie mai uscată, din cauza temperaturilor scăzute, dar nu numai.  Chiar și persoanele care nu se confruntă cu această problemă este bine să folosească produse cu acid hialuronic, pentru că astfel vor avea pielea mai strălucitoare.

Uneori, acidul hialuronic poate cauza reacții alergice. De aceea, este important să fie administrat sub supravegherea sau la indicațiile unui medic specialist. Acesta poate face teste de alergii înainte de a-l prescrie.

Totodată, este esențial ca medicul specialist să fie informat cu privire la medicamentele pe care le luăm. Unele dintre acestea pot provoca reacții adverse când intră în contact cu acidul hialuronic.

Acidul hialuronic este compatibil cu multe alte ingrediente, astfel că poate fi asociat cu retinol, vitamine și chiar alți acizi.

 

Acid hialuronic: contraindicații

Acidul hialuronic este produs, în mod natural, de către organism, astfel că reacțiile alergice la cel de sinteză sunt rare.

În mod normal, acidul hialuronic este benefic pentru toate tipurile de piele, inclusiv în cazul persoanelor cu pielea sensibilă. Pot apărea, însă, reacții adverse în situații precum: 

– Dacă acidul hialuronic este folosit împreuna cu alte ingrediente active; 

– Dacă este aplicat prea des; 

– Dacă este administrată o concentrație prea mare. 

De asemenea, nu este recomandată suplimentarea cu acid hialuronic în cazul persoanelor care suferă de boli autoimune, femeilor însărcinate sau care alapteaza și nici celor care au intoleranță la compusul de bază. În ceea ce privește tratamentele cu acid hialuronic injectabil, pot apărea ușoare iritații la nivelul pielii sau diferite efecte adverse precum amețeală, dureri de cap, stări de greață, febră, vărsături sau inflamații.

Cu alte cuvinte, acidul hialuronic este o substanță cu rol esențial în organism și cu efecte vizibile la nivelul pielii, pe care merită să îl introducem în rutina de skincare fiind unul din puținele ingrediente care nu prezintă efecte secundare semnificative și nu are restricții de aplicare în funcție de sezon. 

 

Sursă foto: Freepik

 

Editor: Antonia Lestyan