Alergii si intoleranțe alimentare

În ultimii 20 de ani s-a constatat o explozie a cazurilor de alergii la copii și o creștere îngrijorătoare a cazurilor de intoleranțe alimentare, alergia fiind considerată boala cronică numărul 1 în Europa. Cercetările în domeniul medical au ajuns la un nivel excepțional, studiile aduc informații privind tot mai multe corelații între nivelul de stres sau factorii de mediu și apariția alergiilor, dar numărul de cazuri cu un răspuns scăzut la o schemă clasică de tratament este și el într-o creștere fulminantă.

Într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății  din 2004 privind abordarea numărului crescut de alergii la nivel global prima măsură propusă este „punerea în aplicarea a unor strategii eficiente pentru prevenirea alergiilor, pe baza unor informații fiabile despre agenții implicați și mediul înconjurător.” dar nu se precizează exact care sunt aceste măsuri.

Alergiile reprezintă un grup de boli ce pot avea factori cauzatori diferiți sau manifestări diferite, dar întotdeauna au  în cadrul mecanismului de producere implicarea sistemului imunitar. Simptomele pot fi digestive, respiratorii, cutanate, iar manifestările (atenție manifestările, nu boala) durează în mod diferit, ameliorându-se la administrare de corticoizi sau antihistaminice.

allergy-18656_960_720

Alergiile au ca și cauze factori care țin de mamă:

– transmitere ereditara a unor alergii;

– starea de sănătate a mamei în momentul concepției – încărcare microbiană, toxemică, echilibru nutrițional adus de dietă;

– dezechilibrul microbiomului matern și factori care apar postnatal;

– o schemă necorespunzătoare de vaccinuri;

– expunere repetată la același antigen;

– diversificare necorespunzătoare.

Intoleranțele și reacțiile de sensibilitate se pot și ele transmite ereditar – intoleranța la lactoză, de exemplu poate avea ca și cauză o insuficienta sinteză a lactazei (enzima care o degradează) moștenită sau pot fi reacții adverse declanșate de diferiți compuși alimentari în cele mai multe cazuri.

Abordarea  alergiilor în clinica noastră are la bază clarificarea diagnosticului complet, pentru că numai în momentul în care se vor exclude factorii ce agresează sistemul  imunitar se poate realiza un tratament cu adevărat eficient.

Pe de alta parte, încurajăm viitorii părinți să realizeze și ei o astfel de diagnosticare completă pentru ca prin terapiile din clinica noastră ( Transilvania healing ) permit excluderea unor factorii cauzatori ai bolii (virusuri, bacterii, micoze) , corectarea deficitelor nutriționale prin programe nutriționale adaptate  diagnosticului personal, tratarea alergiilor și intoleranțelor pot scădea la minim riscurile apariției alergiilor la copii.

Surse foto: ifit.com