Alexandra Stoica este inginer de instalații, co-fondator și Director Executiv al companiei de antreprenoriat în instalații DAS Engineering Grup. Totodată este membru activ în AFA (asociația Femeilor de Afaceri). Aceasta preferă proiectele de impact și crede că leadership-ul feminin poate fi aplicabil în toate domeniile. Clișeul de care s-a lovit cel mai des este acela ”de a fi o femeie in lumea construcțiilor sau a constructorilor.”
The Woman: Dacă ai da timpul înapoi, ai lucra tot în domeniul construcțiilor?
Alexandra Stoica: Pot răspunde cu un DA fără ezitări la această întrebare.
Ce te-a determinat să lucrezi în acest domeniu și mai mult decât atât să conduci propriul business în acest sector?
Întotdeauna mi-a plăcut să văd „cum cresc clădirile” – pornind de la conceptul de pe hârtie, adică proiectul, până în etapa de implementare și munca pe site. Este un proces care te implinește, îți dă energie. Simți efectiv cum construiești ceva și transformi mediul înconjurător.
Cum arată o zi din viața Alexandrei Stoica?
Zilele sunt destul de pline, aș putea spune. Încep destul de dimineață, pe la ora 06:00 – nu că aș fi o persoană nativ matinală, dar astfel am timp să îmi pun ordine în gânduri, înainte de a începe tumultul. Și continuă cu tot felul de întâlniri, proiecte și altele asemenea până pe la orele 19:00- 20:00.
Pe lângă faptul că ești cofondatoare a companiei de Antreprenoriat în Instalaţii Das Engineering Grup, în cadrul căreia ocupi poziţia de Director Executiv, coordonezi și proiecte naţionale de anvergură. Cum selectezi proiectele în care urmează să te implici?
În general, prefer proiectele de impact, vizibile și care profesional să îmi aducă unele provocări. Dacă proiectele nu au o componentă de inovație, mă plictisesc rapid și muncesc fără tragere de inimă. Inevitabil, perioada de implementare pare mult mai lungă și proiectul total neatractiv, așa că prefer să evit aceste situații.
Ai descoperit secretul unei cariere de succes?
Cred că orice carieră este de succes, atâta timp cât faci ceea ce te pasionează și îți place. E vorba aceea de duh: „Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nicio zi din viaţa ta!” Foarte adevarată, de altfel.
Dar secretul unei femei frumoase și puternice?
Frumusețea fizică – nu știu dacă are vreun secret. E „the work of God” și noi nu avem mare contribuție la aceasta. Frumusețea interioară – e cu totul altceva. Aici trebuie multă autoeducație și lipsa de egoism.
Apreciez frumusețea interioară la semenii noștri și cred că e și un complement al puterii interioare, curajului și onestității.
Crezi în leadership-ul feminin? Ce presupune acesta pentru tine?
Cred cu tărie în leadership-ul feminin în toate domeniile. Și nu pentru că aș fi feministă. Dimpotrivă. Consider că Dumnezeu a făcut ambele sexe cu un scop precis, și îmi place să păstrez rolul de femeie în relațiile personale.
Cred însă, că femeile au multă diplomație, spirit persuasiv, ambiție și putere interioară, astfel încât, în măsură în care sunt conștiente de aceste atuuri, pot să realizeze tot ceea ce își propun, de o manieră elegantă și câștigătoare pentru toate părțile implicate.
Doamna de fier, Margaret Thatcher avea o vorbă de duh foarte potrivită cu acest context : „ Being powerful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren’t”.
Ce urmărești să schimbi în comunitate?
Concepții, mentalități și clișee. Paradigme vechi referitoare la leadership-ul feminin și la prezența femeilor în anumite domenii de activitate cotate ca aparținând domnilor.
Există proiecte în care consideră că ar trebui să se investească mai mult în comunitate?
Desigur, proiectele referitoare la implicarea activă a cetățenilor în viața orașului, urbanism și spațiu public. Cu toții ne dorim să trăim în orașe frumoase, prietenoase, primitoare; să ieșim cu plăcere pe străzi și să ne petrecem timpul liber în spațiul public. Dar, pentru ca acest deziderat să fie realizabil, trebuie ca marea masă a cetățenilor unui oraș să se implice activ în amenajarea, înfrumusețarea sau măcar menținerea în parametri doriți ai spațiului public. Să păstram acele „orașe pentru oameni”, cum spunea arhitectul Jan Gehl: „Nothing in the world is more simple and more cheap than making cities that provide better for people”.
Care este una dintre prejudecățile de care te-ai lovit cel mai des în timpul carierei tale?
Desigur clișeul de a fi o femeie in lumea construcțiilor, sau a constructorilor.
Viața nu înseamnă doar momente pozitive. Cum reușești să treci peste piedicile care apar inevitabil în drumul tău?
Cu consecvență și încredere că orice piedică e un feedback necesar. Și cu credința că dacă îmi extrag învățămintele din situația respectivă, pot să pășesc în viitor mai înțeleaptă și mai încrezătoare în mine.
Privind în urmă, ce sfaturi le-ai da tinerilor antreprenori aflați la început de drum în cariera lor?
Să aibă încredere în ei, și să nu se teamă de eșec. Invariabil, ups&downs există întotdeauna, dar vin cu un scop.
Gestionarea banilor reprezintă un punct forte pentru orice antreprenor. Tu ce principii aplici în gestionarea lor?
De obicei, practica bugetelor anuale. E bine să ai un plan făcut la fiecare început de an pe care apoi poți să-l modelezi în funcție de oportunitățile, care inevitabil apar pe parcursul unui an. Dar trebuie să pornești anul cu un reper și cu niște obiective definite.
Care sunt persoanele de la care ai avut cel mai mult de învățat până în prezent?
Nu am avut vreun „guru” sau „maestru” pe care să îl urmez sau căruia să-i cer sfaturi. Sunt mult prea independentă pentru astfel de practici. Cele mai multe lecții le-am învățat din situații și contexte pe care le-am avut de înfruntat sau de depășit în decursul anilor. Dar, mi-au prins foarte bine și mi-am format caracterul și personalitatea.