Alina Varga este arhitect, activând în cadrul propriului birou, unde îndeplinește trei roluri: antreprenor, arhitect cu drept de semnătură și îndrumător pentru proaspeții absolvenți ai Facultății de Arhitectură.
Îi place să își pună amprenta în proiectele în care lucrează, iar ceea ce o motivează cel mai tare este să își vadă munca finalizată, să observe cum proiectul prinde contur în fiecare zi.
Își dorește să fie un lider carismatic pentru echipa ei și este de părerea că unul dintre cele mai importante lucruri în antreprenoriat este pasiunea, datorită căreia momentele dificile nu mai par la fel.
Povestește-ne despre tine. Cum te-ai prezenta pentru cei care nu te cunosc și cum ai ajuns în acest punct?
Am vârsta de 33 de ani, sunt soție și mamă a doi copii. Pe vremea când aveam 12 ani, am hotărât că vreau să devin arhitect și m-am ținut pe acest drum până în prezent. Am terminat Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, mi-am făcut stagiul într-un birou de arhitectură din Cluj-Napoca, iar ulterior m-am întors în Baia Mare, unde mi-am deschis propriul birou.
Care este funcția ta în cadrul companiei și ce presupune asta în mod concret? Cum arată o zi la birou, de obicei?
Funcțiile mele în cadrul companiei sunt de administrator – asta presupune toată munca organizatorică, arhitect cu drept de semnătură – proiectarea și asumarea proiectelor și îndrumător stagiari – asta presupune formarea profesională a proaspeților absolvenți ai Facultății de Arhitectură, pentru a-și dobândi dreptul de semnătură.
Fiecare zi e diferită și are farmecul și provocările ei. Dacă în unele zile rămân cuprinsă de proiecte și pot să îmi exprim spiritul artistic, în altele mă văd copleșită de birocrație și drumuri între instituții. Munca pe care o depun nu este mereu despre creație și artă, presupunând multe activități conexe printre care vizite pe șantiere sau diferite documentații de obținut. Aș putea numi „o zi normală” atunci când reușesc să îmi îndeplinesc toate task-urile, chiar și pe cele apărute peste noapte.
Care sunt serviciile companiei și cum vă diferențiați voi de alte companii din industrie?
Serviciile companiei sunt proiectare și design interior. Aș putea spune că ne diferențiem de alte companii prin faptul că înțelegem că fiecare client e unic și dorește ca soluția proiectului să îl reprezinte, deci soluțiile proiectelor sunt unice și adaptate pe nevoile și caracterul fiecărui client. Sunt de preferat cazurile în care beneficiarul îmi oferă libertatea de a transpune dorințele lui prin filtrul meu creativ și îmi place să am un aport personal de fiecare dată. Acolo unde mi se permite, îmi place să îmi las amprenta prin diferite particularități de genul picturi personale pe pereți sau obiecte de design create de mine și echipa mea.
Ai întâlnit de-a lungul timpului clienți dificili? Cum ai reușit să lucrezi cu ei?
Desigur că am întâlnit clienți dificili și aici aș putea numi două mari categorii: cei care vor ca toate să se întâmple ieri, adică sunt foarte grăbiți, și a doua categorie este cea a nehotărâților. În ambele cazuri secretul e să îți păstrezi calmul, să încerci să înțelegi mai bine ce dorește să îți transmită, iar soluții se găsesc de fiecare dată.
Cum vezi tu industria de amenajări interioare? Cât de ușor se adoptă trendurile care vin din Milano sau din afară? Cum se pliază acestea pe piața din România?
Industria de amenajări interioare este într-o continuă evoluție, iar oamenii ar trebui să înțeleagă că au la îndemână un instrument cu care să își facă viața mai ușoară prin aspectul și funcționalitatea spațiilor în care trăiesc și lucrează.
Tendințele din Milano și din alte centre de design de top din lume au un impact semnificativ asupra industriei de amenajări interioare la nivel global. Designerii de interior din România urmăresc de obicei aceste tendințe și le adoptă în proiectele lor, în funcție de preferințele și necesitățile clienților. Cu toate acestea, adaptarea nu se face întotdeauna în mod automat, ci ține cont și de specificul pieței locale. Adaptarea tendințelor internaționale pe piața din România poate fi un proces interesant și provocator. Când lucrezi la un proiect de design trebuie să ții cont de preferințele și valorile culturale ale clienților, de bugetul lor, tendințele internaționale pot fi costisitoare, iar disponibilitatea unor materiale poate fi redusă pe piața din România, ceea ce provoacă designerul să găsească soluții potrivite pe buget și disponibilitate.
Un sfat (sau mai multe) pe care l-ai da unui tânăr antreprenor la început de drum:
Ar fi multe sfaturi de dat, însă le voi numi pe cele care au avut un impact major asupra mea: Alege să construiești o afacere într-un domeniu care te pasionează cu adevărat, pasiunea te va ajuta în momentele dificile, fii deschis la schimbare, flexibilitatea te va ajuta să te adaptezi în orice situație, și învață să delegi, nu încerca să faci totul singur.
Cum ți-ai descrie tipul de leadership? Cum relaționezi cu colegii tăi și care consideri că sunt aspectele care fac din tine un lider apreciat?
Dorința mea e înclinată spre a fi un lider carismatic, îmi doresc să ofer o viziune credibilă spre obiectivele pe care mi le propun, să îmi implic colegii în proiecte pentru a-i motiva și a crește potențialul echipei. În relația cu ei încerc să fiu transparentă, empatică, să comunic eficient și să îi îndemn și pe ei să facă asta pentru bunul mers al lucrurilor.
Ai avut vreodată parte de mentorat sau de un consultant care să te ajute în luarea unor decizii?
Nu în adevăratul sens al cuvântului, în situații dificile îi cer sfatul soțului meu, care are mai multă experiență pe partea de business.
Ce crezi că te motivează în ceea ce faci? Care sunt motivele pentru care faci cu entuziasm ceea ce faci?
Cred că cel mai mult mă motivează să văd un proiect de la concept la finalizare, să urmăresc pas cu pas cum devine realitate. Asta mă face să experimentez o satisfacție deoarece îmi dă șansa să văd rezultate tangibile pentru eforturile mele. Mă entuziasmează clienții care mă provoacă și îmi dau ocazia să creez spații unice și funcționale, care le vor influența în mod pozitiv modul în care trăiesc și lucrează.
Munca ta pare extrem de solicitantă pentru că presupune atât creativitate cât și organizare, calcule și estimări pe partea financiară. Cum reușești să păstrezi echilibrul între munca ta și viața de familie?
Nu știu dacă reușesc pe deplin să fac asta, cel puțin nu constant, însă tind să ating acest obiectiv. Este foarte adevărat că e o muncă solicitantă, care nu depinde doar de mine și de forțele mele proprii, dar încerc să îmi respect prioritățile stabilite, să îmi planific programul și să fiu conștientă de timpul petrecut la birou spre a fi cât mai eficientă și productivă. În același timp, trebuie mereu să îmi împart ziua între activitățile job-ului și cele ale copiilor care sunt tot mai multe cu fiecare an.
Ce înseamnă pentru tine timp liber? Cum îl petreci?
Timpul liber pentru mine e atunci când reușesc să mă deconectez de tot ce înseamnă munca la birou. Mă bucur de timpul liber alături de familie, iar din când în când există și acel “me time” în care îmi place să beau o cafea bună cu o prietenă.
De ce Mercedes-Benz și nu o altă marcă?
Conduc un Mercedes-Benz GLE. Am avut șansa de-a lungul timpului să conduc mai multe mărci de mașini până să ajung la Mercedes, ceea ce mă ajută să spun că aici am găsit mai mulți factori care m-au făcut un client fidel, printre care calitatea și designul, siguranța și tehnologia, performanța și experiența de conducere.
Dacă mașina ta ar avea un nume, care ar fi și de ce l-ai alege?
Mi-e greu să îi pun un nume fiindcă o pot caracteriza în mai multe feluri. În primul rând, este mereu acolo pentru mine și gata să mă ajute oricând, atât pentru job, cât și în viața privată. Pe de altă parte, este al doilea meu birou unde îmi petrec destul de mult timp, iar în plan secund mă face să mă simt mereu în siguranță.
Dacă ai putea alege o persoană celebră să fie co-pilotul tău într-o călătorie lungă, cine ar fi și de ce?
Cred ca aș alege-o pe Delia, mi se pare o femeie foarte asumată și originală în tot ceea ce face.
Dacă mașina ta ar putea vorbi, care crezi că ar fi primul lucru pe care l-ar spune despre stilul tău de conducere?
„Te rog să fii mai atentă la borduri!”
Care este cea mai interesantă destinație la care ai ajuns, datorită unei plimbări spontane cu mașina?
Datorită unui drum spontan și total neplanificat, am ajuns sa vizitez prima dată Sibiul, în timpul facultății. Călătoria a durat câteva ore, însă a fost o experiență pe care cu siguranță nu o voi uita.
Dacă mașina ta ar avea superputeri, care ar fi acelea și cum le-ai folosi în trafic?
Probabil oricine și-ar dori ca mașina lui să aibă aripi pentru a ieși din aglomerație – problema principală în trafic. Deci exceptând acest aspect, ar fi perfect dacă ar avea un sistem de autoclean! Tot timpul mi-e greu spre imposibil să ajung cu mașina la spălătorie, și după cum menționam, am doi copii, nu vrei să știi de ce sunt în stare!
Ce obiect sau lucru inedit ai întotdeauna în mașină pentru a face călătoriile mai distractive sau mai plăcute?
Trusa de machiaj! Fiindcă de cele mai multe ori folosesc la maxim pauzele de la semafor.
Dacă mașina ta ar putea adăuga un mesaj personalizat pe claxon, care ar fi acel mesaj?
Dimineața în trafic aș avea nevoie de un mesaj pentru unii participanți care sună cam așa: „Trezirea, ne mișcăm și noi!?”.
Interviul a fost publicat în Suplimentul Revistei Print The Woman 2023 – „Femei puternice la Volan”, un proiect The Woman x ATP Motors.
Revista și suplimentul pot fi comandate aici.
–
Editori: Crina Ciocian și Mara Rusu
Credit foto: Andreea Emanuela
Make-up: Tina Rus