Alteța Sa Regală Principesa Maria a României a vizitat Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în cadrul Festivalului International de Ceramică contemporană Caolin 2017. Anul acesta, în perioada 19 mai – 4 iunie, se desfasoară cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Ceramică Contemporană, în diferite spații de referință pentru viața culturală clujeană.
Cu această ocazie se reunesc artişti de talie internațională, artizani olari, designeri de produs şi specialişti în tehnicile ceramice. Caolin 2017, ediție desfasurată în perioada 19-21 mai, la Cluj-Napoca, reprezintă prima ediție internațională a Festivalului de Ceramică Contemporană CAOLIN. Ediția din acest an va avea loc la Muzeul Entografic al Transilvaniei, Palatul Reduta.
CAOLIN 2017 este un eveniment organizat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României, fiind structurat pe două niveluri: unul expozițional, care constă în târguri, expoziții personale sau colective de ceramică contemporană, iar altul interactiv, care se remarcă prin demonstrații de creație tradițională, cu roata olarului, de reconstrucție a vaselor ceramice, ateliere de modelaj şi pictură pe obiect ceramic sau proiecție de film documentar despre ceramică.
Asociația Caolin este un ONG înființat în orașul Cluj-Napoca, în anul 2014, de către artistul Ioan Sumedre Jr., arhitectul Codruța Pop și economistul Mihai Sumedre. Scopul organizatiei este de a informa și educa publicul în privința ceramicii contemporane culte internaționale, prin diverse mijloace precum: târguri, expoziții, workshopuri, happeninguri, conferințe, promovări media, evenimente conexe etc.
În cadrul acestei ediții a festivalului, organizatorii ne propun vizitarea târgului internațional de ceramică contemporană, unde vor expune un număr de aproximativ douăzeci de artiști–ceramiști români și străini, dar și posibilitatea de a participa, în mod gratuit, la workshopurile de inițiere în artele vizuale dedicate copiilor și adulților și de a vizita evenimentele conexe din cadrul festivalului.
,, Caolin este festivalul anual care aduce în prim plan măiestria şi avangarda artei ceramice de pe teritoriul românesc. ”
Letiţia Câmpan, doctor în culturi ale comunicării
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse articol și surse foto: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, caolin.ro