Experiența la Institutul Marangoni prin ochii Anei Petcu, content creator: modă, fashion shows, cursuri, profesori, culturi diferite & multe altele.

Ana Petcu este content creator, muzician, fost DJ host la Kiss Fm, și, acum, fashion stylist. Are aproape 1 milion de followeri pe TikTok, 123K pe Instagram și se axează pe storytelling, beauty și fashion. 

Fire creativă și pasionată de tot ceea ce înseamnă artă, Ana a activat de-a lungul timpului (deși are doar 22 de ani), în muzică, dans, teatru, pictură, literatură și bineînțeles – online. Dorința de a-și extinde orizontul creativ a făcut-o să se înscrie la cursurile Institutului Marangoni din Milano și să aprofundeze o pasiune mai veche de a ei.

S-a pregătit „în liniște” pentru că experiența avea să fie mult mai mult decât un simplu curs, iar tot ceea ce a trăit acolo poate fi rezumat în cuvintele ei: „Să înveți despre modă, în capitala modei, de la oameni care lucrează sau care au lucrat cu case de modă este un lucru captivant”.

Ana ne-a vorbit astăzi despre „cea mai bună decizie pe care a luat-o”: de la alegere la sentimentele de după, de la lecții la stil de viață, de la profesori la celebrități, concluzionând că „ar lua-o de la capăt oricând”.

 

Dragă Ana, cum ai decis să urmezi cursurile Institutului Marangoni? Ce specializare ai ales?

 

Ciao! Alegerea mea să studiez la Institutul Marangoni a venit odată cu realizarea „știu ce vreau să fac cu viața mea”. Atunci am înțeles că eu, cel mai tare, îmi doresc să mă pot exprima în cât mai multe domenii artistice.

Am bifat muzică, deși n-am terminat cu acest capitol, am bifat video making, content creation, dans, teatru, pictură, literatură, chiar și radio. Next step a fost indubitabil upgradarea unei pasiuni vechi de-ale mele: fashion.

Întotdeauna am fost conștientă că mă exprim în mod direct prin ceea ce port și am hotărât să aprofundez mai mult această „știință”. Și deoarece sunt mai fană stil, decât fană design am ales specializarea fashion styling & multimedia.

 

Cu ce așteptări ai plecat la drum? Care au fost gândurile tale înainte de a începe experiența? Cum te-ai pregătit pentru aceasta?

 

Nu am plecat cu așteptări, am plecat cu inima deschisă și cu mintea deschisă. Voiam să fac pasul acesta de mult timp, dar am încredere în Univers că acesta a fost momentul oportun.

M-am pregătit împachetând în liniște. N-am făcut tamtam. Foarte puțini cunoscuți știau de plecarea mea, am vrut să fie liniște. Să mă adun eu, să mă pregătesc spiritual și să fiu alături de familia mea. Consider că schimbările de genul necesită o perioadă de adaptare, iar adaptarea începe înainte de pasul final (mutarea propriu-zisă) și începe cu schimbarea de mindset. Pentru asta îți trebuie liniște.

 

Într-o postare pe instagram ai scris așa: „Mă înclin în fața acestui sistem. Niciodată nu m-am trezit entuziasmată în fiecare zi să mă duc la cursuri”. Ce te „entuziasma” cel mai tare?

 

În primul rând, aș dori să vorbesc puțin despre imaginea pe care profesorii și-o creau în mințile noastre de studenți. Profesorii sunt conturați ca fiind niște oameni mai experimentați de la care ai de învățat. Sunt prieteni pe care îi strigi pe nume. Nu există răspunsuri greșite, ci doar interpretări mai puțin valide sau comune. Nu ridică nimeni tonul și respectul nu se pune la îndoială niciodată. Aici m-am vindecat de anxietate socială în cadre educaționale. În liceu ajunsesem să nu ridic mâna pentru a răspunde nici dacă puteam băga mâna în foc că am dreptate. 

În al doilea rând, puteam avea consultații individuale cu orice profesor fizic sau pe mail legat de lucrări (examene) sau legat de teorie, în cazul în care ceva era neclar. Să știi că profesorul tău de la clasa e la un click distanță și nu se supără că îi iei din timp, ba chiar se afișează cu un zâmbet pe buze și îți explică orice ar fi de explicat, este minunat. Da, faptul că nu eram obișnuită cu genul acesta de tratament într-un cadru educațional m-a făcut să mă simt (poate chiar să și par) ușor sălbatică. 

Pe de altă parte, mă entuziasmau cursurile în sine. Erau captivante. Să înveți despre modă, în capitala modei, de la oameni care lucrează sau care au lucrat cu case de modă este un lucru captivant.

 

Făcând o comparație cu experiența de studiu din România, ce ne poți spune despre cea de la Milano?

 

Nu prea suportă comparație. Cel mai succint pot spune despre cel din Milano că te face să te simți înaripat, pe când cel din București te face să te simți inapt.

 

Care au fost principalele lecții învățate? Dar câteva tips&tricks pe care le aplici după perioada petrecută la Marangoni?

 

Pot orice. Eu sunt cel mai important om din viața mea. Nu muncesc pentru reward, rewardul este faptul că muncesc în domeniile care îmi plac.

Am învățat să fiu mai sănătoasă, atât mental, cât și fizic. Dieta mediterană este extraordinară pentru corp și astfel avem mens sana in corpore sano, nu? Am învățat să pun mult mai mult accent pe self-care. Aici aș dori să definesc că self-care-ul înseamnă totul. De la ce mănânci, la gândurile pe care le alegi să îți ocupe mintea, la ceea ce consumi pe internet, la crema de noaptea pe care o alegi, etc. I come first. Finally.

 

În ce a constat examenul final? Povestește-ne despre perioada în care te-ai pregătit pentru acesta.

 

A fost mai mult o sesiune de final exams, nu unul singur mare și lat. Se poate considera examen mare și lat portofoliul pe care a trebuit să îl completăm până la final. Am lucrat cam 12-13 ore pe zi timp de vreo 3 săptămâni.

Partea cea mai bună este că m-a încărcat foarte tare și aș lua-o de la capăt oricând. Nu mă consideram obosită după o zi de genul pentru că asimilam foarte multe cunoștințe. Asta în timp ce făceam și content, aveam și o viață socială și mai și dormeam un număr decent de ore. Oricum, cam asta a fost programul meu tot anul + învățat italiană. Foarte cool.

Am învățat că cel mai cool lucru este educația. E hot să știi mai multe limbi. E cool sa ai „intrări” și în alte orașe din alte țări. E mult mai tare să fii classy sau poate doar m-am maturizat eu. Glad I did it anyway

Ce ai sfătui pe cineva care dorește să se înscrie la cursurile Institutului Marangoni, fie că vorbim de experiența de studiu sau că ne referim la cea de turist/locuitor în Milano?

 

Este atât de mult de spus aici. Pe lângă toate rețetele pe care le-am învățat, locurile pe care le-am vizitat, artiștii pe care am avut șansa să îi văd trebuie să menționez că am învățat destul de bine italiană, fashion, fashion shows, culturi diferite și multe altele. Nu pot acoperi aici tot ce am asimilat. Am văzut cam tot nordul Italiei. Am avut șansa să văd în carne și oase niște nume mari precum Kim Kardashian, Chiara Ferragni, Charlie D’Amelio, etc.

Aș sfătui pe oricine ia în calcul studiul la Marangoni să tragă de doua ori aer în piept și să strige „da”. Vine la pachet cu foarte multe plusuri și, efectiv, îți dă upgrade. Vei înflori din acea experiență, crești din ea, te înalți. A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată.

 

Cum privești moda acum, după timpul petrecut în Milano? Au existat „greșeli vestimentare” –  să le spunem, pe care le făceai înainte și acum nu le mai faci?

 

Moda este fun, mereu a fost. Se știe că transmiți ceva prin ceea ce pui pe tine. Poți transmite că ești mai classy cu o cămașă și niște pantaloni de stofa, poți transmite că vrei neapărat să ieși în evidență cu logo-ul de brand pe piept, poți transmite că n-ai niciun Dumnezeu cu 7 pattern-uri pe tine.

Eu anul acesta am învățat mai multe despre mine, m-am descoperit mai mult, deci știu mai bine ce doresc să transmit și ce nu prin vestimentație. Clar sunt diferențe majore în stilul meu și asta se datorează strict faptului că am evoluat. Nu aș spune că am făcut „greșeli vestimentare” în trecut, ci doar așa mă identificam eu atunci. E doar o altă variantă a personalității mele.

 

Ai alte planuri legate de zona de fashion? Te gândești să aprofundezi această arie în viitor?

 

Certo! Cel mai ușor puteți vedea pe rețelele mele de social media IG: @anaapetcu și TikTok: @anapetcu. Mai mult nu dau încă din casă.

 

Este moda un subiect de interes pentru urmăritorii tăi? Cum simți că au rezonat ei cu călătoria ta, împărtășită și în online?

 

Domeniul nu este tocmai extraordinar de dezvoltat în România, iar eu nu pot condamna asta, în schimb, ce pot face este să aduc un aport la dezvoltarea lui. Vom trăi și vom vedea.

Au rezonat mai bine decât mă așteptam. Oricum următorul pas este să arăt lumii că eu înainte de toate sunt artist, mai apoi sunt persoană publică și fun pe social media. Toate la timpul lor. Am doar 22 de ani, deși simt mereu că rămân fără timp.

 

Articolul vestimentar preferat: (acum) trench coat

Ți se potrivește expresia „less is more”? – Certo. minimalismul este curentul meu preferat. 

Pentru tine, moda este: un mijloc de exprimare artistică.

Designerul de fashion preferat: Elsa Schiaparelli.

Cea mai purtată piesă din garderoba ta: pantalonii negri de stofa.

 

Credit foto: Dominique Wong

 

Editor: