„Am învățat că trebuie să muncesc din greu pentru a ajunge la un rezultat” | Mariana Hurezan, Senior Manager Digitalizare și automatizare, Porsche Engineering România

Mariana Hurezan este în prezent Senior Manager al departamentului de Digitalizare și automatizare în cadrul Porsche Engineering România. După finalizarea unui master tehnic în Tehnologia Informație în Canada, Mariana a simțit dorința de a se întoarce acasă și de a contribui la prosperitatea țării, acceptând astfel poziția de dezvoltator de baze de date la Porsche Engineering România.

În calitate de Senior Manager, aceasta își aduce aportul la construirea unei strategii de digitalizare, cu scopul de a eficientiza diversele procese din cadrul organizației din care face parte și în ale cărei valori se regăsește, pasiunea pentru oameni și proiectele inovatoare fiind cele care îi oferă motivație zi de zi.

Despre copilărie și maturizare, despre management, echipă și digitalizare și despre inițiativele și planurile de viitor ale Porsche Engineering România, aflăm mai multe de la Mariana Hurezean, în interviul următor.

 

Cum v-ați prezenta pentru cineva care nu vă cunoaște?

 

Sunt o persoană simplă și muncitoare, care știe că poate să fie oriunde și să facă orice. 

 

Ne spuneați că v-ați născut într-o familie unde ați învățat ce înseamnă traiul greu și rezistența în fața obstacolelor. Cum a fost copilăria dumneavoastră? Cât a contribuit aceasta la omul care sunteți astăzi?

 

Am avut o copilărie fără prea multe răsfățuri. Mă bucuram de fiecare mică atenție pe care o primeam și îmi apreciam foarte mult prietenii. Fiind crescută aproximativ exclusiv de mama, trebuia să fac activități casnice alături de ea, le făceam să o ajut, din propria inițiativă. Copilăria a contribuit destul de mult la omul care sunt azi, pentru că perioada aceea mai dificilă m-a învățat că trebuie să muncesc din greu pentru a ajunge la un rezultat.

 

Povestiți-ne despre experiența studiului în Canada. Cum și-a pus aceasta amprenta asupra profesionistului Mariana? 

 

Am început studiile destul de îngrijorată că nu voi reuși să fac studii superioare într-o limbă diferită față de limba mea maternă. A fost dificil, într-adevăr, să trec de acea barieră lingvistică, însă am avut șansa să am un profesor din Belgia care a crezut în mine și m-a mentorat pe durata studiilor.

Desigur, faptul că am depășit niște momente extrem de dificile pentru mine m-a ajutat să fiu ceea ce sunt azi. Aș spune că aici am avut cele mai înalte ziduri de escaladat și că ce a urmat după aceea nu se compară, deci evident că școala mi-a influențat pe deplin profesionalismul.   

 

Știm că v-ați întors în țară pentru că vă doreați să contribuiți la prosperitatea acesteia. De unde această dorință? Ce considerați că îi lipsește României pentru a deveni o țară mai prosperă?

 

De multe ori apreciem ceea ce avem atunci când nu mai avem acel lucru. Sentimentele pe care românii aflați departe de casă le au față de țară sunt foarte puternice, însă din păcate nu prea au șansa să exprime acest lucru. Cam așa eram și eu, simțeam cu fiecare vizită în România de-a lungul celor 13 ani că țara asta este extrem de frumoasă și oferă multe oportunități și că putem să contribuim la evoluția sa dacă ne implicăm.

Dragii noastre Românii îi lipsesc oamenii iubitori și educați care să o ajute să fie mai bună. E ca și o casă, nu contează neapărat dacă e ultimul model de design, contează mai mult cine locuiește acolo, asta ne va face să ne întoarcem în vizită sau nu. Implicarea noastră, a fiecăruia, lipsește. La fel și dorința să ne unim să facem lucruri bune împreună. Atunci când vedem că nu merge ceva, ar trebui să facem sesizări până la cel mai înalt nivel, și aceasta într-un mod constant, e păcat să renunțăm doar pentru că am avut un răspuns negativ o dată. 

Porsche Engineering România are în valorile ei pasiunea pentru oameni și pentru proiecte inovatoare, îmi place și am rămas aici pentru că această pasiune o resimt și eu și este ceea ce căutam. Prin natura rolului pe care l-am avut la Porsche Engineering România am avut ocazia să-mi aduc contribuția la accelerarea procesului de digitalizare din cadrul companiei. Prin colaborare putem facem schimbări majore într-o organizație. E adevărat că de multe ori facem pași mici care nu sunt sesizabili, dar facem și salturi mari, care înseamnă mult, atât pentru mine, cât și pentru Porsche Engineering România.

 

În prezent sunteți Senior Manager al departamentului de Digitalizare și Automatizare Porsche Engineering România. Care sunt activitățile pe care le coordonați? Cum arată echipa din care faceți parte?

 

Activitățile pe care le coordonez sunt legate de digitalizarea proceselor organizației noastre și de automatizarea procesului de dezvoltare software. Suntem actualmente la finalul digitalizării proceselor financiare pentru a facilita munca echipelor, de la integrarea unui nou furnizor până la plata facturilor.

Am o echipă tânără, care este alături de mine și mă ajută, iar împreună muncim pentru a face din Porsche Engineering România locul unde colegii ajung de dimineață cu zâmbetul pe buze. 

 

Care sunt calitățile care nu trebuie să îi lipsească unui manager bun, în opinia dumneavoastră? Cum v-ați descrie stilul de conducere?

 

Consider că un bun manager trebuie să fie un bun ascultător și comunicator. 

Eu consider că stilul meu actual este unul transformațional, în care mă ghidez după faptul că schimbarea și creșterea ne ajută să avansăm, și clar că îi împing pe colegi să iasă din zona lor de confort, pentru că eu sunt de părere că ei sunt mai capabili decât cred ei. Cred că doar așa putem să ridicăm ștacheta și să creștem fiecare dintre noi.  

 

Care sunt cele mai importante aspecte ale digitalizării? Ce trebuie să puncteze o strategie de digitalizare?

 

Cele mai importante aspecte într-o strategie de digitalizare sunt implicarea top managementului în definirea strategiei, urmată de dezvoltarea competențelor echipelor care produc digitalizarea și apoi transparentizarea procesului de digitalizare alături de colegii care consumă aceste produse digitale. Impactul benefic al digitalizării este incredibil, dacă în trecut procesarea unei comenzi putea dura până la câteva zile acum putem face acest lucru în câteva ore. 

 

Cum arată strategia de digitalizare pentru Porsche Engineering România? Care sunt planurile de viitor, pe termen mediu și lung?

 

Alinierea cu strategia grupului este primul pas pe care l-am făcut, urmat de identificarea subiectelor prioritare de digitalizare ale Porsche Engineering România.

Pe termen mediu, ne dorim ameliorarea eficienței operaționale, iar pe termen lung ne propunem dezvoltarea unui ecosistem digital prin care să eficientizăm luarea de decizii bazate pe date.

În viziunea mea, pe viitor vom putea avea acces la date de proiect sau financiare, HR în corespondență cu rolul pe care îl vom avea. Mai mult decât atât, acestea vor fi astfel organizate pentru a ne stimula curiozitatea de a afla mai multe detalii via metadata.

 

În trecut, se considera că domeniul tehnologiei este unul destinat bărbaților. Chiar dacă lucrurile s-au îmbunătățit, încă întâlnim stereotipuri de acest fel. Ce ați sfătui o tânără, care pornește astăzi pe acest drum?

 

Aș sfătui fetele să își urmeze visul fără a ține cont de aceste stereotipuri. Avem stereotipuri și pentru că noi credem că sunt acolo, iar acesta este un blocaj de care ar trebui să trecem cu lejeritate.

Consider că în zilele noastre meritocrația este cea care domină, așadar trebuie doar să muncim, să ne acordăm timpul de învățare să fim cele mai bune, și astfel avem toate șansele să acționăm în orice fel de domeniu, inclusiv cel tehnic.

Porsche Engineering România susține inițiativele femeilor din organizație, atât pe cele cu caracter educativ, cât și pe cele cu caracter de creștere a femeilor în poziții de gestiune. Programele dezvoltate dedicate creșterii femeilor ajută femeile, dar în același timp schimbul de experiențe cross departments ajută organizația la omogenizarea și transparentizarea proceselor. 

 

Legat de timpul liber, cum arată pentru dumneavoastră o zi de weekend sau una de vacanță?

 

Sunt pasionată de jogging, iar vacanțele în general le petrec cunoscând noi trasee montane sau noi locuri în orașe – atât din România, cât și din alte țări.  

 

O zi la birou descrisă în 3 cuvinte: Cafea + discuții + organizare

Dish-ul preferat: Pulpe de rață cu piure de cartofi

Cel mai important sfat pe care i l-ați da copilului Mariana? – Continuă și nu renunța!

O experiență pe care ați recomanda-o oricui: Voluntariat

Cartea de pe noptieră: Atomic habits

 

Editor: