Distincția pentru cea mai cunoscută femeie aviator din România îi revine Smarandei Brăescu, însă cea mai cunoscută femeie din istoria aviației internaționale este americanca Amelia Earhart, a 16-a femeie care a primit o licență de pilot.
Născută în 1897, Earhart a fost un pionier al aviației. Amelia a devenit prima femeie care a traversat singură Oceanul Atlantic, stabilind în anul 1930 mai multe recorduri, printre care se enumeră și traversarea teritoriului Statelor Unite ale Americii, printr-un singur zbor, fără oprire. Cariera ei în domeniul aviatic a durat doar 9 ani (1928-1937), însă a avut un impact major, contribuind la evoluția aviației comerciale și, mai ales, la evoluția femeii.
După absolvirea liceului, a hotărât să devină asistentă medicală în cadrul armatei, lucrând ca voluntar pentru Crucea Roșie în timpul Primului Război Mondial. Veteranii cu care a intrat în contact erau piloți, astfel că tânăra a devenit fascinată de aviație. În anul 1919 a decis să urmeze Facultatea de Medicină, a Universității Columbia, New York, pe care a abandonat-o după primul an.
Anul 1920 a reprezentat unul marcant în cariera ei, având parte de primul zbor ca pasager, un zbor care i-a schimbat viața. Un an mai târziu a reușit să urmeze primele cursuri de pilotaj, ore destul de costisitoare, achitate din economiile proprii. A reușit mai târziu să își împlinească visul de a avea primul avion, achiziționând un Kinner Airster, cu care a obținut recordul de înălțime de zbor pentru femei, 4300 m.
Despărțirea părinților a determint-o să se mute în Boston, unde a lucrat ca învățătoare și asistent social, păstrându-și pasiunea de a zbura în timpul liber. În anul 1927, Charles Lindberg devenea prima persoană care a traversat Atlanticul în zbor. Acest succes a determinat-o pe Amelia să-și stabilească un țel din obținerea unui astfel de record la feminin.
Pe 17 iunie 1928 a devenit prima femeie pasageră care traversează cu avionul Oceanul Atlantic, fiind sărbătorită şi declarată „femeia anului”, iar în 1932 a zburat singură deasupra Oceanului Atlantic şi a traversat Statele Unite ale Americii în timpul unui zbor fără oprire, începând să se gândească la provocarea supremă: un zbor în jurul Globului. Amelia Earhart a dispărut în 1937, deasupra Oceanului Pacific, împreună cu Fred Noonan, în timp ce încerca să stabilească un record mondial, zburând în jurul lumii, deasupra Ecuatorului.
Președintele Roosevelt a autorizat un fond de 4 milioane de dolari dedicat căutărilor celor doi, însă rămășițele lor sau ale avionului acestora nu au fost găsite niciodată. Operațiunea nu a avut success și s-a încheiat oficial pe 18 iulie 1937, Amelia fiind declarată decedată în 1939, fapt ce a născut mai multe teorii ale conspirației. Varianta cea mai plauzibilă a fost susținută de dovezi recente, conform cărora cei doi au naufragiat pe insula Nikumaroro din Pacific.
Misterul dispariției Ameliei Earhart încă învăluie istoria aviatică, însă existența acesteia marchează istoria, prin schimbarea imaginii femeii, evidențiând faptul că femeile pot avea success în orice domeniu, într-o lume guvernată de bărbați.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.