Andreea Berecleanu: „Succesul poate fi citit în ochii oamenilor care te opresc pe stradă pentru a ți se adresa sau a te felicita” 

Una dintre figurile legendare ale jurnalismului TV din România, Andreea Berecleanu și-a început drumul în această lume încă de la vârsta de 18 ani, când, ne spune aceasta, era prea preocupată să muncească și nu se putea gândi la succes.

Treizeci de ani mai târziu o regăsim în aceeași industrie, cu mii de ore petrecute în live, cu un portofoliu consistent de interviuri cu personalități remarcabile în diferite domenii, emisiuni radio și editoriale. Comunicator cu grație, Andreea este și fondatorul Estetica Premium, precum și coordonatorul portofoliului de Comunicare și PR al Dr. Constantin Stan și al grupului de clinici Cronos Med.

Și-a construit o imagine reală în online, unde împărtășește comunității sale fragmente din viața ei.

Un interviu „elegant” și onest, despre familie și carieră, despre pasiune și momente dificile, despre frumusețea exterioară și cea din interiorul nostru, un interviu despre rezistență în timp și bucurie constantă.

 

Când spui Andreea Berecleanu te gândești automat la persoana de pe micile ecrane. Cine este și cum s-ar descrie Andreea, omul din culise?

 

Nu prea există „culise”. Există însă o zonă protejată bine, familia și prietenii. Asta nu înseamnă că-i ascund, ar fi culmea! Mă mândresc cu ei, doar că țin mereu cont de dorințele lor și îi protejez atunci când știu că nu-și doresc expunere. Iar prietenii mei sunt discreți, ca mine. 

Iată o primă descriere a mea! Deși sunt persoană publică, trăiesc obișnuit, sunt reținută în a accepta toate evenimentele la care sunt invitată, îmi aleg cu atenție asocierile. Și ajut, cât de mult pot, chiar și atunci când doar văd că o pot face, nu aștept să mi se ceară ajutorul.

 

Ești mamă, soție, prezentator TV, dar ai și un job de comunicator full-time la Clinica Cronos Med. Cum arată o zi din viața ta și cum reușești să păstrezi un echilibru? Ce reprezintă pentru tine, de fapt, acest echilibru? 

 

Încă de la 18 ani, am fost obișnuită să lucrez pe mai multe planuri sau să am joburi în paralel. Apoi, este vorba și despre calitatea de mamă cu normă întreagă și de soție, asta chiar dacă acum Eva și Petru sunt la distanță, pentru că studiază la Londra. Niciodată nu am pus partea profesională înaintea familiei și este sfatul pe care-l dau tinerelor familii. 

Sunt un om pasionat de profesia de jurnalist, ceea ce înseamnă implicit și zona de comunicare. Iar domeniul medicinei și al chirurgiei estetice, este interesant. Evident, contează și omul care m-a inspirat prin felul în care și-a construit cariera și în care a ales să se poziționeze, soțul meu, Dr. Constantin Stan. Împreună am reușit să construim și să educăm publicul. Eu am dezvoltat site-ul www.esteticapremium.ro, plin de informații direct de la sursă. Apoi am creat rețeaua de clinici Cronos Med, pornind cu un rebranding și o altă estetică vizuală unitară, creată pentru tot ce însemnau structurile deja existente și cele care au urmat. Dr. Stan și spiritul lui vizionar, numărul important de pacienți și de operații, record pentru piața din România, aveau nevoie de acest tip de vizibilitate. Am pornit în acest proces acum 12 ani și în timp, structura departamentului de media a Cronos Med, a ajuns la 10 persoane.

 

Ne poți împărtăși primul moment din cariera ta în care ai simțit cu adevărat că ai succes? Dar dacă ne raportăm la viața personală, când te-ai simțit „pe culmile succesului”?

 

Am simțit bucuria încă de la primul interviu, de la primul articol publicat acum 30 de ani. 

Și mai ales, de-a lungul anilor. Simt bucurie de fiecare dată când obțin câte o exclusivitate, ajung pe teren sau am un invitat în platoul știrilor de la care reușesc să obțin informații relevante pentru public. Simt bucurie și atunci când fac parte dintr-o redacție cu o energie bună, cu oameni drăguți, profesioniști, cu spirit de competiție și cu dorință de a învăța. 

În plus, îmi plac oamenii tineri, curajoși, pasionați. Întotdeauna le-am fost alături cu experiența mea, așa cum și eu am avut de învățat, la începuturile mele. 

În viață personală, sunt un om fericit de ce a realizat și de ce urmează. Pentru că tot ce mi-am dorit, s-a întâmplat. Dumnezeu a fost bun cu mine, mi-a dat cei mai buni copii, părinți, oameni lângă care am trăit cele mai frumoase clipe, în diferite perioade ale vieții. Nu am regrete, mă bucur în fiecare zi de familia mea extinsă. 

 

După mai bine de 25 de ani de televiziune ai anunțat că vei face o pauză. Totuși, la niciun an distanță ai revenit pe micul ecran. Ce te-a făcut să te întorci în televiziune? 

 

Da, exact după 27 de ani, am ales să spun „NU” unei situații în care mi se ceruse să fac ceva contrar principiilor mele. Evident că a fost un context șocant și absurd. Acum sunt bucuroasă că mi-am văzut de drumul meu drept, așa cum a fost mereu. 

Probabil că și acest tip caracterial inflexibil la compromisuri mi-a adus și despărțirea de Antena. Nu am regrete, evident. Relațiile cu foștii colegi au continuat în privat, la fel și cu telespectatorii care mi-au fost alături pe rețelele mele sociale, apoi la Focus 18, la Prima TV, unde sunt deja de 3 ani. Cei care au insistat să le fiu alături în acest proiect au fost acționarii grupului Clever Media, cei care au preluat pachetul de acțiuni de la vechea conducere.

 

Ne spuneai că ai avut parte din plin de dragostea părinților și a bunicilor. Cum se reflectă această dragoste în profesionistul Andreea Berecleanu? Cum te-au ajutat în carieră lecțiile primite în copilărie?

 

M-au ajutat să am încredere în mine, să fiu curajoasă, să am inițiativă, să dăruiesc necondiționat, să fiu fermă în deciziile mele, să fiu de partea adevărului mereu, să iubesc oamenii. Cred că asta este esențial și asta sper că am reușit să transmit și eu copiilor mei. 

 

Ai lucrat pentru o scurtă perioadă și în presa scrisă, iar în televiziune ai fost atât reporter, cât și redactor și prezentator. Te-a ajutat faptul că nu ai sărit nicio etapă? Cum și-au pus amprenta toate aceste funcții asupra celei de prezentator? 

 

Eu cred că meseria de bază în televiziune este aceea de a fi reporter la un moment dat. Am cunoscut oameni în redacție care au sărit direct la partea de editare, fără să fi fost pe teren. Nu mai spun de un redactor-șef. Este greu să știi ce să-i ceri unui om de teren atunci când tu știi doar în teorie. 

De asemenea, e dificil să fii prezentator de știri, fără să fi scris o știre vreodată. Pare absurd ce spun sau poate veți crede că nu există în România astfel de situații, dar există! Din păcate, tinerii care intră acum în presă, își doresc direct „sticla”. Dar este și vina promovării excesive din presa tabloidă a „formelor fără fond”. Slavă Domnului că nu toți tinerii sunt așa, există acea categorie care iubește această meserie și care se bucură de fiecare etapă în parte.

 

Ca jurnalist cunoști multe povești pe care le aduci în fața oamenilor. De cele mai multe ori acestea sunt drame sau situații grave, încărcate de tristețe. Cum faci față acestor emoții și cum reușești să le transmiți mai departe cu atâta calm? Au existat momente în care ceea ce ai auzit sau văzut te-a copleșit? 

 

Da, există aceste momente copleșitoare. Sunt un prezentator cu experiență, știu să-mi stăpânesc emoțiile, în general. 

Au existat însă momente în care omul, mama Andreea Berecleanu, fiica și chiar nepoata Andreea Berecleanu a trăit câteva situații puternice. Au fost știri legate de copii, de abuzuri, de situații dramatice, de persoane lipsite de apărare. Dar au mai existat și știri greu de dus pe parte personală. Oamenii care nu mai sunt printre noi și care mi-au fost prieteni apropiați și am anunțat moartea lor ca știre. Printre ei, Cristina Țopescu. Sau descoperirea lui Ion Ficior, cel care i-a fost torționar bunicului meu în timpul detenției politice. 

 

Ne-ai spus așa: „Succesul are foarte multe fațete. Este important cum ne raportăm la acestea”. Cum definești succesul astăzi? Cât de diferită este această definiție de cea pe care o aveai în minte acum mai bine de trei decenii când ți-ai început cariera? 

 

Eu nu am conștientizat succesul acum 30 de ani, la începutul carierei. 

Aveam 18 ani, eram pusă pe treabă și pe fapte mari, nu aveam timp să mă gândesc la succes. 

Și cred că nici pe parcurs. Succesul înseamnă o rezistență în timp, succesul se împarte cu echipa cu care lucrezi zi de zi și, de ce nu, poate fi citit în ochii oamenilor care te opresc pe stradă pentru a ți se adresa sau a te felicita. 

 

Care consideri că sunt atributele pe care tu ți-ai construit succesul? Care dintre acestea ai vrea să rămână moștenire pentru copiii tăi?

 

Sunt toate pe care le-am enumerat la începutul acestui interviu. Copiii mei sunt bine educați, empatici, au simțul umorului bine dezvoltat, sunt adaptabili. I-am încurajat să-și urmeze talentele, să aleagă o profesie care să le facă viața frumoasă.

 

Cum s-a transformat perspectiva ta asupra frumuseții de când ai pus bazele Estetica Premium? Cât de mult s-a schimbat ritualul tău de îngrijire în tot acest timp? 

 

Aici revin la educație. Cât de simplu este să pornim cu îngrijirea primară, aici mă refer la demachierea corectă, curățarea tenului de impurități, să nu ne expunem excesiv la soare. Apoi, odată cu trecerea timpului, să ne obișnuim să facem tratamente de hidratare, detoxifiere și tonifiere. Pentru persoanele de peste 40 de ani, terapiile regenerative și aportul intravenos cu vitamine și antioxidanți. În privința tipurilor de proceduri, eu sunt adepta tratamentelor ce presupun regenerarea structurii tenului în profunzime, terapiile cu microace.

 

Frumusețea a devenit tot mai accesibilă în ultimii 20 de ani, iar odată cu dezvoltarea rețelelor sociale și a online-ului informația pare să fie din abundență. Cum alegi tu surse și sfaturi de încredere? Și ce sfaturi dai, mai ales tinerelor, când vine vorba de frumusețea exterioară?

 

Aleg surse internaționale de informare, online și offline. Îmi place să citesc mult pe această temă, există articole în revistele de specialitate la care sunt abonată. De asemenea, știu deja să-mi aleg domeniile sau conturile cu conținut relevant și să fac diferența între ce este autentic sau fake. 

Inclusiv în România, și aici mă refer specific la Cronos Med sau Dr. Stan, au existat și vor exista mulți care copiază (că să folosesc un termen elegant) de la viziunea designului interior al clinicilor și până la tipuri de discurs sau de prezentări, texte, imagini din Social Media preluate fără mustrări de conștiință. Din acest motiv, orice idee brevetată de soțul meu sau orice element de branding trebuie cu atenție protejate.

 

Crezi că frumusețea fizică așa cum este ea percepută de societate te poate ajuta să îți atingi mai ușor niște obiective (atât în carieră, cât și în viața personală)?

 

Probabil că pe termen scurt, da. De ce să nu recunoaștem că există acest tip de public superficial? El este pretutindeni, nu doar în România. 

Cât privește viața personală, depinde de preferințele fiecăruia. Într-un cuplu, mai important decât armonia aspectului fizic, sunt compatibilitatea, afectivitatea, rezistența în timp, proiecția unui viitor împreună, jocul seducției.

 

Militezi pentru o frumusețe naturală. Care ar fi o limită peste care nu ai trece?

 

Îmi place frumusețea naturală, îmi plac imperfecțiunile, îndemn femeile să nu se opereze, atunci când mi se cere un sfat. Însă dacă e vorba despre o traumă postpartum sau după un accident sau dacă e vorba despre un complex fizic care produce suferință, sunt de acord. Sigur, urmează un pas important. Alegerea chirurgului. 

 

Pentru tematica anului viitor am plecat de la: ,,We rather be timeless than trending”. Ești de acord cu acest statement? Dacă da, cum ai transpune asta în stilul de viață pe care îl abordezi?

 

Cum să nu? Asta nu înseamnă că nu poți fi ambele. (râde)

Din punct de vedere vestimentar, este mai ușor de abordat, deși eu optez pentru accente stilistice care sunt în trend, păstrând un stil care mă reprezintă deja. Din punct de vedere medical, îmi place să mă pun la curent cu toate noutățile din diferite specialități, fără a acorda o atenție exagerată. Îmi place să fiu la curent cu ceea ce este esențial pentru a îmbunătăți ceea ce avem ca moștenire genetică, să adăugăm factori care să ne ajute să luptăm cu stresul inevitabil la care suntem expuși.

 

Credit foto: Marius Baragan

 

Ceai sau cafea? – Cafea. 

Ultimul lucru pe care îl faci înainte de a intra în live: Le spun, fără excepție, „Baftă!” colegilor din regia de emisie. 

O întrebare care ți-ai fi dorit întotdeauna să-ți fie adresată într-un interviu, dar nu a fost (și răspunsul la aceasta): Să fi fost întrebată atunci când alții au făcut declarații false la adresa mea vreodată sau atunci când s-au scris articole defăimătoare fără nicio bază, în diferite contexte. Cadrul elegant al acestui interviu nu permite și un drept la replică pe care să-l pot avea sub formă de răspunsuri. Dar va veni, probabil, și acel moment. 

Cel mai frumos loc în care ai călătorit: Din fiecare loc în care am călătorit am crâmpeie de imagini. De la satele sau orașele românești, până la cele de pe toate continentele. De multe ori, fotografiile sunt superbe, dar amintirile adevărate se trăiesc în emoția spontană din momentele respective. Iar acestea sunt de la primii ani ai existenței mele, din copilăria mea și până în ziua de astăzi. 

Note to self: Am în cap o notiță scrisă de tata pe un post-it și lăsată pe biroul meu din perioada adolescenței: „Nu uita, orice clipă irosită, se va răzbuna!”. Pare un mesaj mai dur pentru zilele noastre și ce se propagă pe toate canalele, depinde de cum interpretăm mesajele pe care le primim și cum ne raportăm la ele. Eu cred că este esențial ca în fiecare zi să învățăm ceva, inclusiv ce înseamnă relaxarea, buna dispoziție, libertatea, pe lângă alegerea informațiilor pe care ni le dorim în viața noastră.

 

Credit foto: Prima TV și Viva România

Credit foto copertă: Marius Baragan

 

Interviul a fost publicat în Ediția Print The Woman 2023, care poate fi achiziționată de aici.

 

Editori: Crina Ciocian și Mara Rusu