Intersectarea mea cu povestea CROCHET PAL`S a avut loc în anul 2011, în mod absolut întâmplător, când eram în căutarea unui personaj special, în jurul căruia să se desfăşoare o parte din activitatea mea cu cei mici. În spatele acestei poveşti, am cunoscut un om creativ şi extrem de dedicat, care preţuiește tradiţiile autentice, transmise din mamă în fiică şi contribuie, prin munca sa, la continuitatea lor.
Este foarte important pentru copii să asimileze cunoştințe şi deprinderi, prin intermediul jocul iniţiat de personajele preferate. Annamária Kardán mi-a deschis porţile către un adevărat univers al copilăriei şi mi-a propus un personaj inedit, un ursuleţ deloc obişnuit, creat chiar de ea. Chiar dacă este greu de crezut, acest personaj a contribuit mult la atingerea obiectivelor activităţii mele didactice. Am continuat colaborarea pe mai multe planuri, descoperind că Annamária reuşește să recondiţioneze cu succes obiecte de artă şi accesorii, cu o grijă şi o atenţie, de care doar un artist complet poate da dovadă, dar ea nu s-a oprit aici.
Moştenind talentul de la bunica sa, care i-a fost mentor şi care i-a susţinut latura artistică, Annamária Kardán este, la rândul ei, un bun dascăl, susţinând ateliere de croşetat, cu scopul de a transmite mai departe nişte îndeletniciri, care riscă să fie uitate şi îngropate în timpul acesta galopant şi drumul său către viitorul total automatizat.
Povestea Crochet Pal’s este prezentă şi în spaţiul online, fiind creionată prin intermediul paginii de Facebook, care are peste 2000 de like-uri, dar şi prin magazinul online, care propune o ofertă diversificată de produse handmade. Deşi a fost invitată să îşi spună poveste în cadrul diferitelor emisiuni televizate, având mai multe apariţii şi în presa locală, Annamária Kardán rămâne un om modest, care nu a uitat să fie copil şi care îşi doreşte să ducă tradiţia mai departe, prin crearea frumosului inedit şi unic.
Când ai realizat că îți dorești să ai propria afacere?
Cu ocazia participării la un festival tematic, am observat că persoanele prezente acolo erau interesate de obiectele create de mine şi am realizat, astfel, că pasiunea mea poate fi și o sursă pentru un venit alternativ.
Care este sursa de inspirație în crearea produselor tale?
Sursa mea de inspirație este pretutindeni, îmi găsesc idei atât în natură, personaje animate, prieteni, colegi, oameni cu care interacționez în fiecare zi. În plus, nu am uitat să fiu un copil și asta e o resursă la care apelez de fiecare dată când vreau să creez ceva nou şi inedit.
Care consideri că este secretul transformării pasiunii în afacere şi care este povestea Crochet Pal`s?
Secretul transformării pasiunii în afacere poate fi reprezentat chiar cuvântul în sine – pasiune. Se spune că dacă faci ceea ce îţi place, nu va mai fi necesar să lucrezi nicio zi din viaţa ta. Să pui suflet în ceea ce faci, să lucrezi cu dedicare, să creezi obiecte unice, tocmai ca să realizezi ceva, care la sfârşitul zilei va aduce bucurie cuiva.
Bunica îndeplineşte un rol important în viaţa mea, ea mi-a susţinut întotdeauna această pasiune şi m-a învăţat să preţuiesc munca artiştilor handmade. Îmi amintesc cu drag de faptul că abia aşteptam să vină iarna, pentru că în fiecare iarnă bunica făcea covoare la războiul de ţesut, îmi dădea voie şi mie să lucrez, sub supravegherea ei, desigur. Eu mă uitam cu mare atenţie de fiecare dată, făcând la fel şi atunci când îmi croşeta şosete. Mai târziu, m-a învăţat mama mea să fac şnur de macramé.
Bunica a păstrat tot, are tot ceeea ce am făcut când eram mică, lucruri pentru care mă răsplătea mereu. Tot cu bunica începe şi povestea Crochet Pal’s, în anul 2010, când mi-a oferit cel mai frumos cadou: fire de croşetat de toate culorile şi mărimile. Atunci am decis că voi face ceva special cu ele, nu un pulover, un cardigan sau doar un fular.
Am început să mă documentez şi să caut tutoriale despre technica amigurumi. Primul amigurumi l-am realizat după un tutorial spaniol de pe Youtube şi a fost un Hello Kitty. Am avut nevoie de două săptămâni să-l finalizez, dar a ieşit bine, pentru prima mea încercare. Acest lucru m-a încurajat să deschid, în anul 2016, un magazin online pe Etsy shop.
Care este idealul tău profesional?
Idealul meu profesional ar fi ca munca mea să mă reprezinte în orice moment şi să fie recunoscută de iubitorii lucrurilor meşteşugite, să reprezinte o referinţă în acest domeniu, la nivel internaţional, dar să fie şi o sursă de inspiraţie, pentru a dărui celor dragi un cadou deosebit, lucrat cu atenţie şi pasiune.
Dacă ai putea să te caracterizezi în trei cuvinte, care ar fi acelea?
Sunt: DEDICATĂ, AMBIŢIOASĂ şi cu spirit de COPIL.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: Arhivă personală ANNAMÁRIA KARDÁN