„Antreprenoriatul îmi dă șansa de a fi creativă și de a face lucrurile în felul meu pentru a-mi îndeplini viziunea.” | Gabriela Vasiloiu, Fondator Kinetera

Gabriela Vasiloiu este managerul clinicii Kinetera, un centru de recuperare din Iași. Cu o experiență de aproape 20 de ani în domeniul medical, activând ca medic de laborator și director medical, Gabriela a decis în anul 2019, după o lungă perioadă de analiză, că este momentul să pună bazele propriului său business.

Una dintre cele mai puternice motivații ale Gabrielei în deschiderea clinicii a fost chiar faptul că timp de mulți ani aceasta a fost pacienta centrelor de recuperare. Deși a pus bazele clinicii într-o perioadă extrem de dificilă pentru sectorul antreprenorial – înainte de începerea pandemiei, Gabriela spune că momentul a adus pe lângă momente dificile și  aspecte pozitive, greutățile fiind tocmai cele care au unit echipa și i-au consolidat valorile.

Gabriela este, de asemenea, coordonatorul Comunității Mamprenoare Iași și Membru fondator al Asociației Mamprenoare.

Ne-a împărtășit astăzi experiența ei în antreprenoriat de până acum și parcursul  în cadrul Kinetera, accentuând importanța comunității din care face parte și rolul acesteia în formarea ei ca antreprenor.

 

Gabriela, cum ar arăta o scurtă prezentare a ta? Ce ai vrea să împărtășești comunității The Woman despre tine?

 

Sunt medic, antreprenor, sotie și mamă a doi copii minunați. Lucrez de 18 ani în domeniul medical, ca medic de laborator, director medical al unui spital, iar din 2019 sunt managerul propriului meu centru de recuperare în Iași – Kinetera.

De asemenea, sunt managerul comunității Mamprenoare Iași. Îmi place implic 100% în proiectele în care cred, atât în ceea ce privește activitatea centrului de recuperare, cât și în comunitatea locală sau în Asociația Mamprenoare. Sunt o fire curioasă și cred în învățare pe tot parcusul viețiiîmi place descopăr, găsesc soluții și ajut.

 

Ți-ai dorit dintotdeauna să devii medic? Când și cum ai luat această decizie?

 

Educația și sănătatea sunt două valori extrem de importante pentru mine, dobândite încă din copilărie. Am primit de la mama, care este învățătoare, respectul pentru carte și studiu. De la tata am învățat ce înseamnă perseverența și asumarea responsabilității.

Am pus mereu accent pe sănătatea fizică, iar mișcarea și alimentația sănătoasă au fost printre preocupările mele cele mai importante. Profesia mea de medic, pe de o parte, și rolul meu de antreprenor, pe de altă parte, reprezintă o ilustrare clară exact a acestor valori.

 

În anul 2019 ai pus bazele Kinetera, o clinică de kinetoterapie din Iași. Care au fost motivele din spatele acestei decizii? Cum ai luat hotărârea?

 

Ideea centrului de recuperare medicală Kinetera a încolțit în mintea mea cu mult timp înainte de a avea curajul o pun în practică. A fost o decizie îndelung chibzuită, aceea de a trece de la statutul de angajat la cel de angajator, însă viața are felul ei de a-ți arăta drumul și de a te ghida, trebuie doar fii atent vezi unde vrea te ducă.

Am fost mulți ani pacienta centrelor de recuperare, ceea ce a reprezentat unul dintre motoarele principale care a accelerat demararea proiectului. Am înființat Kinetera la momentul potrivit ca o consecință a tuturor experiențelor mele anterioare profesionale și personale. Obiectivul meu și al întregii echipe este ca pacienții noștri să își redobândească sănătatea și starea de bine prin terapii moderne, non-invazive, cu ajutorul unor specialiști de top.

 

Ai fondat clinica chiar înainte de începerea pandemiei. De ce ai ales acest moment, având în vedere incertitudinea situației? Cum s-au raportat clienții la clinică, în acea perioadă? Privind în urmă, consideri că a fost un moment bun?

 

Am inaugurat centrul de recuperare în octombrie 2019, am funcționat câteva luni după care am fost nevoiți luăm o pauză. A fost dificil pentru nu aveam o bază de clienți foarte bine conturată, iar munca pe care o desfășurăm noi implică lucru 1 la 1 cu pacientul.

În acea perioadă lucram exclusiv cu copii, iar ședințele online decurgeau anevoios. Aveam în tratament copii cu afecțiuni cronice, pentru care orice pauză însemnă un regres în evoluția bolii, așa am fost nevoiți ne adaptăm. Un rol foarte important în acest proces l-au avut părinții copiilor și suntem recunoscători am avut susținerea acestora.

Privind în urmă, pot identific și câteva aspecte pozitive ale acestei perioade extrem de incerte și provocatoare. Toate încercările ne-au consolidat valorile și ne-au unit echipa. Am fost nevoiți ne adaptăm și creștem într-un ritm mai rapid, replanificăm și regândim obiectivele. Am acordat mai multă importanță educației și ne-am axat pe dezvoltarea personală. Am înțeles puterea comunității, cât este de important să cunoști oameni care trec prin aceleași situații ca tine, care au aceleași provocări și care te susțin necondiționat.

© 2020 Fotograf Irina Mocanu

 

Care a fost investiția inițială în clinică? Au fost fonduri proprii sau credite și alți investitori?

 

Investiția inițială în clinică a fost de aproximativ 60 000 euro, atât din fonduri europene, cât și din fonduri proprii. Desigur, această cifra nu cuprinde investiția în cursuri de antreprenoriat, management și de dezvoltare a abilitaților de business, atât de necesare atunci când conduci o afacere.

 

Care sunt cele mai mari categorii de cheltuieli operaționale și cum îți planifici bugetele? Ți-ai făcut de la început un  plan din punct de vedere financiar, sau te-ai bazat pe fler sau intuiție?

 

Cheltuielile cu salariile și chiria sunt cele mai importante costuri de care țin seama atunci când alcătuiesc bugetul operațional. Îmi place am totul organizat și ușor de urmărit, folosesc multe instrumente pentru a avea o imagine reală a ceea ce se întâmplă în firmă.

Pe lângă bugetul operațional și cel de marketing, avem și un buget anual de investiții, în funcție de strategia de dezvoltare și obiectivele generale ale firmei. Încă de la început, înainte de a deschide centrul de recuperare, am avut un plan de afaceri bine structurat și previziuni financiare documentate.

Încerc să îmi ascult intuiția doar atunci când este vorba despre noi oportunități sau colaborări, dar în ceea ce privește partea financiară, prefer am totul planificat.

 

Cum arată, în viziunea ta, clientul Kinetera? Cu ce se diferențiază clinica de competiție?

 

Definirea avatarului clientului ideal a fost unul din primii pasi pe care i-am făcut la demararea afacerii și a fost destul de ușor -l identific, pentru am știut de la început cum vreau arate firma, cu ce fel de oameni vreau colaborez și care sunt pacienții care ni se vor adresa.

Pacienții noștri sunt oameni minunați, cu povesti și încercări diferite, asumați, care sunt conștienți de importanta sănătății. Sunt oameni educați care înțeleg puterea prevenției și cât este de important te adresezi unui specialist înainte ai dureri. Eu interacționez mult cu pacienții și cu părinții care își așteaptă copii termine ședința de terapie și am învățat foarte multe, doar ascultandu-i.

Nu cred în ideea de competiție, cât mai degrabă, de colaborare. Consider fiecare centru de recuperare are loc pe piață și are punctele sale tari, complementare cu ale celorlalte clinici. Este nevoie de specialiști deoarece oamenii sunt din ce în ce mai orientați spre mișcare și sănătate prin programe de prevenție și recuperare motorie personalizate, ce cuprind proceduri diverse de kinetoterapie, fizioterapie și masaj terapeutic.

 

Înainte de a deveni antreprenorul full time, ai fost managerul unei clinici medicale. Cum ai simțit diferențele? Cum te raportezi acum la viața de antreprenor?

 

Pentru mine experiența de a fi manager într-o clinica a fost foarte diferită de cea a antreprenoriatului. A trebuit învăț mult pentru a dobândi abilități de business, de care nici nu știam am nevoie atunci când am decis pornesc pe propriul drum.

Schimbarea a fost dificilă, însă sunt recunoscătoare am făcut acest pas, pentru antreprenoriatul îmi  șansa de a fi creativă și de a face lucrurile în felul meu pentru a-mi îndeplini viziunea.

 

Care au fost cele mai importante lecții de antreprenoriat, învățate până în acest moment?

 

În antreprenoriat înveți în fiecare zi. Apar inevitabil provocări și este important ai răbdare și o capacitate de adaptare mare.

Așa cum spune John Maxwell, oamenilor nu le pasă cât de multe știi, până când nu văd cât de mult îți pasă.

Cea mai importanta lecție pe care am învățat-o până acum este însă legată de puterea unei comunități și impactul pozitiv pe care asocierea cu oamenii potriviți îl are asupra afacerii. Este vorba despre un schimb continuu de informații, experiențe, încredere, soluții și oportunități.

 

Esti coordonatorul Comunitatii Mamprenoare Iași.  Care sunt avantajele de a fi parte dintr-o astfel de comunitate?

 

Decizia de a face parte din Mamprenoare a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o ca antreprenor. Spun asta de fiecare dată când am ocazia, pentru fară sprijinul acestei comunități evoluția mea ar fi fost mult mai lentă.

Alaturi de un grup de oameni cu preocupări comune, cu valori comune, cu aceleași întrebări și provocări, totul este mai ușor de gestionat. Am învățat foarte mult de la doamnele din această comunitate, pentru aici există experți din toate domeniile și din toată țara. Orice întrebare își are răspunsul la un telefon distanță, fie este vorba de contabilitate, legislație, marketing sau management, iar doamnele oferă cu generozitate din expertiza și din timpul lor.

Partea de învățare și de creștere este foarte importantă pentru noi, de aceea avem un program de cursuri pentru dezvoltarea abilităților de business și întâlniri periodice pentru a găsi împreună soluții la problemele cu care ne confruntăm. La fel de importante sunt și conexiunea care se realizează, prieteniile, colaborările și sentimentul nu ești singur – altcineva a întâmpinat sau întâmpină aceleași provocări.

© 2020 Fotograf Irina Mocanu

 

Cum îmbini toate aceste roluri de medic, antreprenor și manager? Care sunt punctele comune celor trei? 

 

Toate aceste roluri au un numitor comun – pornesc de la grija pentru oameni și de la dorința de a face bine. Pentru fiecare rol, am fost înconjurată de oamenii potriviți.

În orice îți propui faci, consider sunt foarte importante echipa și viziunea. Pe ambele se bazează modul în care poți ajunge acolo unde țiai propus. De asemenea, trebuie îți stabilești lucrurile la care nu vei face compromis pentru a obține rezultatele propuse.

 

Ce faci când ai timp liber? – Îmi place mult citesc, atât literatură de specialitate, antreprenoriat, management, cât și beletristică. relaxează. Îmi plac, de asemenea, foarte mult plimbările în natură împreună cu familia.

O zi din viața ta descrisă în trei cuvinte: muncă, comunitate, familie/iubire.

Tocuri sau flat shoes?În funcție de situație, port atât tocuri, cât și flat shoes.

Ultimul lucru pe care îl faci înainte de culcare: citesc.

Note to self: Dăruiește cu generozitate. 

 

 Credit foto: Irina Mocanu

 

Editor:

2021 TW MARA RUSU