Arcdom este o organizatie ce înglobează la ora actuală 5 companii, 4 fiind axate pe dezvoltare imobiliară și una realizând lucrări de structură. Am stat de vorbă cu Cristian Pop, owner Arcdom despre sectorul imobiliar din România, ce s-a întâmplat în pandemie, dar și despre proiectele pe care le au în derulare.
Definitorie pentru imaginea companiei este dezvoltarea imobiliară, începută în anul 2015. În acești ani, Arcdom a reușit să atingă un număr de aproximativ 500 unități locative cumulate în proiecte derulate în comuna Florești, cea mai mare comună din țară, aflată în imediata proximatate a Municipiul Cluj-Napoca, unul dintre cele mai scumpe orașe din România, dacă ne uităm la prețul locuințelor și la costul de trai.
Piața imobiliară de-a lungul timpului
Maturitate – acesta este cuvântul de ordine, conform Arcdom.
Atât clienții cât și dezvoltatorii s-au adaptat, au evoluat mult. Achiziția unei locuințe se face mult mai atent, clienții urmăresc și sunt mai atenți la calitatea locuințelor, a zonei în care cumpăra. Foarte mult atârna în decizia lor factorul mobilitate, dar și faptul că înainte de a cumpără cer recenzii pentru locuințele vizionate.
Pe celălaltă baricadă, dezvoltatorii încearcă să livreze locuințe cât mai calitative, înglobate în ansambluri imobiliare cât mai aerisite, unde spațiile comune și drumurile de acces să facă diferența.
Piața imobiliară din Cluj-Napoca
Prețul locuințelor din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai ridicate din România. Calitatea vieții a crescut simțitor în Cluj, lucru care duce automat la creșterea prețurilor locuințelor.
Al doilea aspect este cererea constantă și nu în ultimul rând se pot menționa: creșterea fulminantă a prețurilor materialelor de construcție, dar și faptul că este destul de greoi procesul de autorizare.
Sectorul imobiliar în pandemie
În timpul pandemiei, acest sector nu a fost afectat deloc, exceptând cele două luni de lockdown în care s-a resimțit o contracție a pieței, clienții au fost în număr mare și cu interes crescut de achiziție, conform Arcdom.
Probabil pe lângă factorul locuință în achiziție, a contat și aspectul securizării economiilor, imobiliarele rămânând totuși cel mai atractiv și activ instrument de investiții, în România cel puțin.
Trendurile pe piața mobiliară
Urmărind statistici, premisele sunt bune. Piața imobiliară din România, după cum mulți cred, va avea o expansiune pentru cel puțin următorii 15-20 ani. Faptul că există un deficit mare de locuințe în România este încă un aspect de luat în calcul, asta, în marile orașe și zonele limitrofe acestora.
În plus, în marile orășe, mai multe zone care erau în trecut poli ai industriei vor cunoaște o conversie în zone rezidențiale și de servicii. Nu putem estima și anticipa întotdeauna aspecte macro care ar putea influența piața rezidențială, dar urmărind aspectul clientelă, în următorii ani va exista cerere.
Un alt trend menționat de Cristian Pop, este scăderea procentului de proprietari în România și creșterea procentului chiriilor.
Florești
Cristian Pop vorbește despre Florești ca fiind cea mai mare și mai tânăra comună din România, iar la baza acestui fapt stau miile de tranzacții realizate aici și apetitul clienților pentru această zonă în plină dezvoltare, după cum acesta menționează.
Compania a ales Florești și datorită faptului că a fost facil să construiască într-o zonă în care practic a activat câțiva ani în lucrări de structură, dar și observând clar că cererea pentru locuințe este una care clar depășește oferta sau cel puțin în majoritatea timpului așa s-a întâmplat.
„Cunoaștem Floreștiul de pe vremea când era un mare câmp și nu era nimic în infrastructură dezvoltat. Văzând ce a ajuns azi, suntem cumva mândri că am reușit, cu mica noastră părticică, să aducem, zic eu, un plus acestei comunități, prin ce am livrat ca spațiu de locuit.” – adaugă Cristian Pop
Despre Arcdom
Arcdom se adresează clienților cu venituri peste medie și, mai ales, celor care în decizia achiziționării locuințelor, nu consideră prețul cel mai mic factorul decisiv în alegerea apartamentului sau a casei. Compania oferă spre vânzare, atât apartamente, cât și case, în sistem cuplat (duplex), încercând astfel să acopere o cât mai mare cotă de piață și să deservească căutările viitorilor clienți.
Calitate la preț normal și accesibil, este ceea ce compania le promite clienților.
„În mod cert, domeniul nostru este unul cu multe provocări, mai ales în ceea ce privește construcția. De aceea, încercăm să aducem confort, dar mai ales siguranța clienților că au achiziționat o locuință valoroasă, un imobil care se apreciază în timp datorită calității sale. Alt factor pentru care cred că suntem aleși e grija pentru client și dorința ca acesta să aibă un sentiment de mulțumire când se gândește la experiența achiziției locuinței mult dorite.” – Cristian Pop