Expoziție interactivă: Arta mai aproape de oameni

 

Arta este o forță care susține natura umană.

Este o sursă constantă de susţinere și încurajare pentru un sine mai bun.

~ Alain de Botton

 

O expoziţie-experiment menită să ne arate că orice expresie artistică ne aduce în contact cu o parte a noastră: un gând, o emoţie, o valoare interioară, o amintire, o dorinţă, o speranţă. Privitorii vor avea ocazia să îşi exprime spontan stările şi impresiile pe care le au în faţa lucrărilor.

 

Expunerea la orice formă de artă ne pune în contact cu propriile valori, ştiute şi neştiute, conştiente sau inconştiente, şi este astfel un vehicul pentru transformare individuală şi socială.

 

Expun: Ligia Cremene, Carmen Diţiu, Mihaela Cîrlugea, Laura Poantă.

Ce au in comun persoanele care expun: sunt femei creative, pentru care exprimarea artistică face parte din viaţa de zi cu zi şi nu este doar un deziderat îndepărtat, amânat pentru cândva. Creativitatea oamenilor se manifestă prin capacitatea de a se exprima pe diferite planuri, în diferite domenii şi în moduri foarte diverse. Dovadă profundă a creativităţii autoarelor este faptul că ele au pregătiri şi activează în domenii care, în viziunea tradiţional-industrialistă, nu sunt legate de artă: inginerie, psihologie, medicină, educaţie. Pentru ele creativitatea nu este un hobby, este un mod de viaţă.

 

Ce îşi propune expoziţia?

Să aducă oamenii mai aproape de artă. Prinşi în tumultul vieţii cotidiene, considerăm adesea arta ca ceva îndepărtat, o opţiune intangibilă, un moft, un hobby, o pasiune, ceva în care merită să investeşti dacă ai bani, ceva ce vei face cândva când vei avea timp, ceva ce-ţi vei cumpăra când vei avea bani, etc.

 

Arta este mult mai aproape decât crezi, ea este accesibilă oricui indiferent de vârstă, pregătire, statut social,  timp şi spatiu în general.

 

In cadrul conferinţei The Woman, artei i se acordă un spaţiu central, la propriu. In mijlocul zonei expoziţionale, participantele vor putea savura clipe de răgaz în care să fie, pur şi simplu, în faţa unui tablou. Fără crispare, fără presiunea de a înţelege sau explica „ce reprezintă fiecare lucrare”. Doar să privească şi să simtă. Să îşi dea voie să se conecteze pentru câteva momente cu fiecare lucrare în parte şi să-i recepţioneze mesajul, emoţia, starea. Acestea vor fi diferite pentru fiecare privitor dar pot exista şi elemente comune.

 

„Ce trezeşte în tine acest tablou?” Poate fi linişte, poate fi angoasă, calm sau eliberare, furie, spaimă, dezgust sau entuziasm; claritate, surpriză, forţă, nod în gât, duioşie, speranţă, încredere, apartenenţă, curaj, confirmare, tristeţe, nostalgie, seninătate, bucurie, visare. Toate acestea sunt părţi din tine iar un tablou (orice expresie artistică) ţi le poate activa rezonând cu ele. Sunt valori şi emoţii pe care le trăieşti în viaţa de zi cu zi sau dimpotrivă, le duci lipsa, tânjeşti după ele sau nici măcar nu ai conştientizat cât de rar ai parte de ele.

 

Ligia Cremene – conferenţiar, inginer, life coach& trainer

 

 

 

Carmen Diţiu – psiholog, psihoterapeut, grafician

 

 

 

Mihaela Cîrlugea – conferenţiar, inginer, creatoare de modă

 

 

Laura Poantă – medic primar, grafician, traducător

 

Acest material este protejat de drepturi de autor: ©Ligia Cremene

Photo by Pavel Curagau