,, Ziua lui Malala nu este ziua mea. Astăzi este ziua fiecărei femei, a fiecărui băiat și a oricărei fete care și-a ridicat vocea pentru drepturile lor.”
( Malala Yousafzai)
Născută în ziua de 12 iulie, a anului 1997, Malala Yousafzai este cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel, fiind cunoscută pentru promovarea drepturilor omului, Malala militând pentru accesul la educație al femeilor din țara sa natală, unde talibanii locali au interzis fetelor să meargă la școală.
S-a născut în Mingora, Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan. Ea a fost, în mod special, inspirată de tatăl său și de munca umanitară. La începutul anului 2009, când avea 11 ani, Malala a scris un blog, sub un pseudonim, pentru BBC, unde a vorbit despre viața sa în timpul ocupației talibane. În vara următoare, jurnalistul Adam B. Ellick a realizat un documentar al New York Times despre viața sa.
Doi ani mai târziu, Malala a fost rănită după ce un taliban a încercat să o ucidă. Tentativa de crimă a declanșat o revărsare națională și internațională de sprijin pentru Malala Yousafzai. Deutsche Welle a scris, în anul 2013, că Malala ar putea deveni „ cel mai celebru adolescent din lume”.
Tânăra a fondat Fondul Malala, iar în anul 2013 a devenit autorul bestseller-ului internațional „ Eu sunt Malala”. La vârsta de 17 ani, a devenit cea mai tânără laureată a Premiului Nobel, iar în anul 2017 a primit o cetățenie canadiană onorifică și a devenit cea mai tânără persoană care s-a adresat Camerei Comunelor din Canada.
La 12 iulie 2013, de ziua ei de naștere, Malala Yousafzai a vorbit la ONU, pentru a solicita accesul la educație la nivel mondial. ONU a numit ziua de 12 iulie „ Ziua Malala”. Acesta a fost primul său discurs public de la atac:
„ Teroriștii au crezut că îmi vor schimba obiectivele și îmi vor opri ambițiile, dar nimic nu s-a schimbat în viața mea, cu excepția acestui fapt: slăbiciunea, teama și lipsa de speranță au murit. Puterea, puterea și curajul s-au născut. Sunt aici pentru a vorbi despre dreptul la educație al fiecărui copil. ”
La 12 iulie 2015, la vârsta de 18 ani, Malala a deschis o școală în Valea Bekaa, în Liban, lângă granița siriană, pentru refugiații sirieni. Școala, finanțată de Fondul Malala, oferă educație și formare fetelor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.
Un documentar intitulat „ He Named Me Malala” de către regizorul american Davis Guggenheim a fost lansat la 2 octombrie 2015. National Geographic a difuzat filmul începând cu 29 februarie 2016.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de 12 ani și autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: twitter.com, malalafundsashasfoundation.org, nbcnews.com, ellentv.com. Surse articol: theirworld.org, reuters.com