Astăzi, 16 noiembrie 2017, se împlininesc 71 de ani de la adoptarea Constituţiei UNESCO, fondată după cel de-al Doilea Război Mondial de 20 de state. Obiectivul UNESCO este acela de a contribui la pacea mondială şi la colaborarea între naţiuni prin cultură, ecologie, educaţie şi ştiinţă. România a aderat la UNESCO în data de 27 iulie 1956.
16 noiembrie a fost declarată Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, la cea de-a 34-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniu Mondial, deoarece la 16 noiembrie 1972, la Paris, Statele Membre ale UNESCO au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natura. Aceeaşi dată reprezintă și momentul constituirii UNESCO.
În calitate de stat membru, România are înscrise pe lista UNESCO 3 rezervaţii ale biosferei (Pietrosul Mare, Retezat, Delta Dunării), 8 situri ale Patrimoniului Mondial, 6 bunuri culturale imateriale pe Lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial Imaterial (Doina, Ritualul Căluşului, Ceramica de Horezu, Colindatul de ceată, Dansul Fecioresc din Ardeal, Meșteșugul țeserii covoarelor de perete din România și Republica Moldova).
Scopul organizației este acela de a contribui la pacea și securitatea lumii, pentru stabilirea unui respect față de justiție universal, pentru corectitudinea justiției și pentru drepturile și fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie. Schimbările climatice, creşterea nevoilor populaţiei, coroborate cu resursele limitate reprezintă, de asemenea, provocări din agenda UNESCO.
„Deviza UNESCO, regăsită şi în Constituţie – Construim pacea în mintea oamenilor – nu a fost mai importantă sau mai relevantă ca în zilele noastre. Prin eforturile noastre dorim să putem construi o cultură a păcii prin educaţie, cultură, știinţă, comunicare şi informare. Pacea reprezintă fundamentul, punctul de plecare pentru orice acţiune.” declară Ionel Palăr, Președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.
Potrivit comunicatului de presă, din dorinţa de a promova „o viziune integratoare a societăţii româneşti prin susţinerea culturii, educaţiei şi ştiinţei ca elemente fundamentale ale naţiunii române”, comisia se angajează, de asemenea, în: contribuirea activă la protejarea şi conservarea monumentelor din patrimoniul naţional, sprijinirea necondiţionată a creşterii calităţii educaţiei şi a cercetării ştiinţifice, implicarea în promovarea valorilor culturale româneşti şi a bunurilor româneşti și susţinerea intereselor naţionale la nivelul UNESCO.
De asemenea, organizația și-a propus ca prin acțiuni sale să promoveze imaginea României pe plan internațional, fiind necesară elaborarea unei strategii naţionale, susţinute de efortul conjugat al tuturor instituţiilor naţionale implicate în problematica UNESCO, potrivit cnr-unesco.ro.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: wwf.ro, avantaje.ro, mansimonaallice.ro, ideipentruvacanta.ro.