Pentru că ne aflăm în ultima lună a iernii, m-am gândit să abordăm un subiect de sezon, specific acestei perioade de trecere, pentru că nu de puține ori am auzit folosindu-se pe post de explicații, pentru disconfort sau stări de slăbiciune, afirmații ca „este de la astenia de primăvară” sau „astenia de toamnă e cauza”.
La o primă documentare, este evident că ,,astenia” nu reprezintă o noțiune științifică, dar totuși există și își face simțită prezența la trecerea de la un anotimp la altul, din cauza dificultății organismului de a se adapta la schimbările importante ale mediului, temperatură sau luminozitate.
Conform dexonline.ro ,,astenia” se definește ca „slăbire generală a organismului”, „slăbiciune” sau „istovire”. Dicționarul medical, publicat în anul 1998 la Editura CERES, oferă explicații ca „scăderea forțelor, slăbiciunea stării generale” și „slăbirea funcțiilor unui organism sau ale unui sistem”. Același dicționar prezintă și noțiunea de „neurastenie” ca fiind „o stare de mare oboseală, favorizată de surmenaj și însoțită de tulburări psihice (tristețe, insomnie, nehotărâre etc.), de tulburări funcționale (cardiovasculare, digestive) și de dureri cu diferite localizări”.
Astenia poate antrena insuficiențe funcționale multiple și poate avea diverse cauze, prezentându-se sub diferite aspecte. Afectează, în mod preponderent, sfera psihică, fizică și intelectuală, manifestându-se prin diminuarea atenției, dificultăți de concentrare, pierderea memoriei, încetineală în gândire, intoleranță la zgomote, la lumină, vâjâit în urechi, amețeli, vedere încețoșată, lipsă de inițiativă, inhibiție, pierderea interesului, însingurare, hipersensibilitate la mediu, iritabilitate, pierderea controlului emoțional, dureri toracice, cefalee, dureri abdominale și alterări ale somnului.
Astenia de primăvară este o formă de astenie care apare la trecerea dintre iarnă și primăvară, dintre primăvară și vară, dar simptomele asteniei pot apărea și în perioada imediat următoare eclipselor solare. Astenia se manifestă prin cefalee, somnolență, palpitații, nervozitate, scăderea memoriei, hiperactivitate, boala Crohn și comportament labil, semne fiziologice datorate eforturilor de adaptare ale organismului la noile condiții meteorologice și matricidale.
Remediile împotriva asteniei de primăvară constau într-o alimentație corectă, prin prezența legumelor proaspete și verdețurilor de sezon (salată verde, urzici, năut, păstârnac, nalbă și spanac), dar și a fructelor, în special cele cu un conținut bogat în vitamina C (cum sunt merele și citricele), a drojdiei de bere și a lichidelor. Alimentației benefice se poate alătura cura de vitamine și minerale, completată de multă odihnă și mișcare.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: goingout.ro, assets.perfecte.ro