Atena Boca, fondator LaPrimulBebe:  „Calea autenticității, aceasta este calea mea” 

Unul dintre aspectele despre care Atena vorbește adesea este postura de mamă și tot ceea ce implică aceasta. Odată cu această nouă etapă a vieții ei, Atena și-a dat seama că are mult de muncă la ea și a conștientizat că dacă ea nu este bine, nici copiii ei nu vor fi. 

A creat un grup de Facebook, unde a adăugat câteva prietene pentru a împărtăși idei și a-și oferi sfaturi, care a ajuns astăzi una dintre cele mai puternice comunități din țara noastră și care, dincolo de sprijinul moral atât de necesar, oferă și sprijin financiar și este acolo, fizic, la ușile mamelor care au nevoie. 

Tot ceea ce înseamnă LaPrimulBebe se poate rezuma prin: „a salvat viața multor mame”, după cum chiar Atena ne spune în acest interviu.

La fel de sinceră și asumată, Atena ne vorbește despre puterea comunității, despre mame și maternitate, dar și despre cum cuvintele „nu mai pot” au devenit salvare și i-au deviat traseul către „drumul întoarcerii spre sine”.

 

Am fost în sală la discursul tău adresat comunității pe scena The Woman și am văzut sute de ochi în lacrimi. Ce crezi că le stârnește atâta emoție oamenilor din ceea ce transmiți atunci când urci pe scenă? 

 

Curajul și vulnerabilitatea de a vorbi cu autenticitate și asumare despre lucruri pe care mai nimeni nu le povestește din realitatea vieții de părinte. Lucruri care ni se întâmplă tuturor, care fac parte din firesc, dar pe care le preferăm ascunse de teama judecății celor din jur, de teama de a nu fi considerați puternici, de teama de a nu fi etichetați părinți rai.

 

Dacă ai avea superputerea de a le împărtăși câteva cuvinte tuturor femeilor care urmează să devină mame, ce le-ai spune? Ce ți-ai fi dorit să fi știut tu înainte de a deveni pentru prima dată mamă?

 

Mi-aș fi dorit să fi știut cât este de important să deschid șantierul vindecării mele emoționale înainte să am copii

Să merg la terapie, să fac cursuri de cunoaștere de sine, să învăț să am compasiune pentru mine și pentru neputințele mele. Pentru că ce am învățat în ultimii 11 ani este că degeaba aplic rețetele din cărțile de parenting, foarte necesare a fi știute de altfel, dacă nu le așez pe un fond vindecat, asumat, cunoscut

Copiii pot fi la fel de înalți spiritual, pe cât suntem noi, părinții, de înalți. Dacă noi avem încredere de sine scăzută, suntem agresivi, nu știm să punem limite sănătoase, nu vom putea crește copii încrezători în ei, calmi, care să știe să se protejeze punând limite.

 

Până la nașterea primului tău copil defineai succesul prin putere și bani. Cum ți-ai format această definiție? Au dispărut complet aceste cuvinte din asocierea cu succesul?

 

Majoritatea generațiilor mature au această definiție sau una similară. Mai toate mesajele venite de la societate, școală, media ne-au dus în această direcție. Presiunea pusă pe performanță și nu neapărat pe un progres constant tu cu tine, duce adesea la perfecționism. Unul care îți poate aduce împlinire profesională și financiară, dar care mușcă cu poftă din sănătatea vieții emoționale

Nu știu dacă au dispărut complet și nici nu știu dacă ar fi bine să fie așa. Cred în continuare că o femeie poate și ar fi minunat să fie pe picioarele ei, independentă, într-o relație echilibrată cu jobul ei, de preferat aliniat la misiunea ei de viață. Dar astăzi văd cât de frumos se poate integra în tot acest context feminitatea, bucuria familiei și găsirea sensului.

Cred că fiecare dintre noi venim pe pământ cu daruri diferite și potrivite unor lucruri anume. Și poate este timpul să începem aceste conversații dificile și cu noi, dar și cu copiii noștri, despre a ne găsi nu doar un job, ci jobul în care darurile noastre să fie puse la lucru pentru noi și pentru alți oameni, în care să plecăm împliniți seara acasă și nu nefericiți și plini de frustrare.

 

Legat de asta, ne povesteai că ai atins succesul așa cum ți se spusese că trebuie să arate și totuși nu ai simțit împlinire. Ce le-ai împărtășit sau le vei împărtăși, copiilor tăi despre succes și cum se construiește acesta? 

 

Povestim adesea despre viață și mesajele mele sunt în direcția cunoașterii de sine, fără de care nu putem vorbi despre succes. Și de a face în fiecare zi ceva pentru tine pentru a fi mâine o variantă mai bună decât cea de ieri. 

Povestim adesea și despre cele 7 arii ale vieții (familie, spiritual, fizic, profesional, mental, social, financiar) pe care să încercăm să le avem mereu în echilibru. Echilibru înseamnă fie împlinire, fie pe drum spre împlinire, adică să facem ceva concret în acea direcție.

Credit foto: Cristian Vasile, Make-up: Dana Argeșan, Păr: Tribute Salon by George Soare

 

Într-o altă discuție ne-ai spus că viața de mamă ți-a dat șansa să te privești, să accepți și să vindeci toate acele părți nevăzute, respinse, pe care le denumeai „părți rele”, oferindu-ți șansa să te privești, în sfârșit, întreagă. Ce considerai ca fiind „părțile tale rele”? Ce spui despre tine astăzi, când te privești „în întregime”?

 

Dorința de perfecțiune, incapacitatea de a mă conecta cu adevărat cu mine, focusul excesiv pe carieră, agresivitate, judecată. Cât timp aveți? 

Astăzi spun că sunt binecuvântată să am oglinzi autentice în jurul meu, în care să mă privesc cu totul și să văd ce mai am de lucru cu mine. 

Astăzi spun că nu pot ajunge la echilibru fără să lucrez constant cu mine, să mă analizez, să vindec, să accept, să schimb.

 

Un grup de Facebook, format din 10 prietene, creat dintr-o nevoie și pentru a căuta sprijin, ajunge să fie una dintre cele mai puternice comunități din România, adunând donații de milioane de euro, renovând maternități și realizând numeroase acțiuni de caritate și, nu în ultimul rând, schimbând mentalități și contribuind la educația parentală din România. Privind în urmă, ce a făcut LaPrimulBebe să ajungă aici? Cum ai descrie puterea acestei comunități, raportat la activitatea de peste 10 ani?

 

LaPrimulBebe este o comunitate în care ne conectăm cel mai mult online și tocmai de aceea, pentru noi este greu să vedem impactul muncii noastre zi de zi. Însă avem și suficiente contexte în care simțim cu toată inima ce putere mare are această mișcare. 

Campaniile umanitare sunt un exemplu, forța și creativitatea cu care părinții se unesc și vreme de 6 zile adună sume impresionante. Mesajele pe care le primim de la mamele ai căror copii sunt tratați în secțiile renovate sau dotate de noi, conversații uluitor de deschise și cu munți de empatie în grupurile de Facebook. 

Anul acesta am organizat o petrecere de 10 ani, tocmai pentru a ne întâlni cu o parte dintre mamele comunității. 

În deschidere am spus pe scenă că mie LaPrimulBebe mi-a salvat viața, moment în care sute de voci au strigat „Și mie”, „Și mie”. 

Am plâns, am simțit, am fost recunoscătoare că oamenii se pot conecta atât de frumos. Este nevoie doar să le oferi un spațiu sigur și de încredere în care să poată manifesta binele din ei.

 

Un puternic mesaj transmis comunității The Woman în trecut a fost „A mă uita înspre mine este cheia succesului în orice”. Cum ai învățat să privești înspre tine? Ce uși ți-a deschis această cheie a succesului?

 

Depresia, ea mi-a deschis această ușă spre mine. Când nu am mai putut să fug de mine, când nu am mai putut să mă ascund în conversații fără autenticitate sau rost cu oamenii din jur, când nu am mai putut să mă prefac puternică atunci a fost nevoie să întind o mână spre cineva și să spun „nu mai pot”. Cuvintele care m-au salvat și m-au așezat pe cel mai frumos drum, acela al întoarcerii spre mine, cea fără limitări.

 

Acum, corespondentul tău pentru succes este sens, atât acasă, cât și la muncă. Când ai simțit că ți-ai găsit sensul? Care ai spune că este calea pe care mergi acum? 

 

Când am început să vin acasă plină de energie, chiar dacă eram obosită fizic. Când fiecare dimineață pornește cu nerăbdarea de a ajunge la birou. Când m-am reîntors la scrisul la care am renunțat în scoală, „pentru că vei muri de foame cu scrisul, fă matematică”. Calea autenticității, aceasta este calea mea. Învăț în fiecare zi cum să nu mai calc peste mine, pentru nimeni și nimic.

 

Spuneai despre acest sens că ne face să ne trezim cu bucurie în fiecare zi. Ce îi aduce cu adevărat Atenei din prezent fericirea? Ce te motivează să mergi mai departe cu zâmbetul pe buze?

 

Faptul că îmi sunt de ajuns, că nu mai caut prezența nimănui ca să mă simt mai importantă, mai plăcută, mai iubită. Faptul că am în jur o echipă de oameni care simt ca mine și au aceeași dorință de evoluție, faptul că am învățat să mă bucur mai mult de familia mea, că integrez rolul de părinte tot mai mult în viața mea, că pot călători oriunde în lume cu soțul și cu copiii mei, că m-am întors mai mult la natură, că ascult mai multă muzică și că beau cafea și mănânc ciocolată fără vinovăție.

 

Ești de părere că nu putem fi doi oameni diferiți, unul acasă și unul la muncă. Ce lucruri învățate acasă ai dus cu tine în cadrul LaPrimulBebe? Pe de cealaltă parte, ce te-a învățat comunitatea și ai luat cu tine acasă?

 

Toate experiențele de acasă, bune sau rele, mă ajută să cresc comunitatea, pentru că, de cele mai multe ori, ele sunt trăite, în casele lor, de mai toate mamele

În același timp, LaPrimulBebe duce enorm de multe resurse de educare spre părinți, iar eu profit din plin de asta. De aceea am și creat o platformă întreagă de educație parentală numită cursuriparentale.ro, platformă care pentru mine, ca mamă, și pentru soțul meu, ca tată, sunt aur în relația cu copiii noștri.

 

LaPrimulBebe va rămâne cu siguranță un punct de referință în tot ceea ce înseamnă educație parentală și nu numai. O temă spre care ne îndreptăm pentru ediția următoare este timeless over trends. Împărtășește-ne câteva principii de acest fel, bazat pe întreaga ta experiență, profesională și personală. 

 

Am unul singur: nu interesează pe nimeni cine ești, ce faci, ce oferi, ce scrii, dacă nu este nimic de luat pentru suflet de acolo. Heart before ego.

 

Tocuri sau flat shoes? – Tocuri și flat shoes 

O amintire dragă ție dintr-o vacanță: ultima vacanță cu totul, în Kenya cu copiii 

3 cuvinte care te caracterizează: autentică, curajoasă, generoasă 

Cel mai important lucru pe care l-ai învățat despre tine de când ești mamă: că am mult de lucru cu mine 

Note to self: Fă-ți timp pentru tine în fiecare zi!

 

Foto copertă: Credit: Cristian Vasile, Make-up: Dana Argeșan, Păr: Tribute Salon by George Soare

 

Interviul a fost publicat în Ediția Print The Woman 2023, care poate fi achiziționată de aici.

 

Editor: Mara Rusu