Barbara Weidmann, despre provocările jurnalismului și drumul către succes în calitate de trainer

Barbara Weidmann – Lainer este jurnalistă, lector, trainer cu experiență, fiind fascinată de universul digital media și tehnologiile interactive, clădind noi orizonturi și traiectorii cu multă dedicare și curiozitate.

Vei afla din interviul cu Barbara cum trebuie să citești știrile pentru a te asigura că te informezi corect și care sunt provocările unui jurnalist independent.

The Woman: Cum a fost schimbarea de la a lucra în instituții media la jurnalist independent?

Barbara: Mi-a fost extrem de greu să rămân acasă, ca mamă, deoarece am avut acest job – redactor executiv la Prosieben, un post de televiziune național, privat. Am avut zile în care lucram 16 ore sau mai mult. A fost frumos să am grijă de copiii mei, dar am vrut să și lucrez. De fapt, a fost modalitatea ideală de a face față acestei situații, pentru că am reușit să încep încet, să mă apuc din nou de job. La început a fost greu pentru că a trebuit să găsesc clienți și proiecte la care să lucrez.

Cum ai reușit să te promovezi pentru a obține joburile?

Cel mai mult prin recomandări. Am continuat să vorbesc cu diverși oameni, astfel a funcționat bine totul.

Care a fost modalitatea prin care ai ajuns să fii și trainer?

S-a întâmplat totul dintr-o dată. Lucram și mi-a spus cineva – „Oh, filmezi cu camera ta, cum faci asta?”. I-am arătat și apoi am spus că este pentru un proiect educațional jurnalistic. Era vorba despre o stație de televiziune pentru studenți și aveau nevoie de un trainer care să le arate cum să producă o emisiune TV. Așa că am intrat în acest program de formare și sunt, de asemenea, într-un program de mentorat, care tocmai s-a dezvoltat. Oamenii vin la mine din proprie inițiativă pentru a învăța și asta e foarte convenabil.

Weidmann-Barbara_05

Sursă foto: Alexsandra Belopolsky

Atunci când lucrezi cu tinerii cu siguranță trebuie să cunoști nevoile și personalitățile lor. Ai observat diferențe între generații?

În Germania lucrez cu studenți și cu „vechii” jurnalismului. Începătorii sunt foarte familiarizați cu tehnologia, noile tehnici. Ei știu deja cum să realizeze videoclipuri, fotografii, iar atunci când lucrez cu cei mai în vârstă este puțin mai greu.

Care sunt provocările jurnalismului în prezent?

Trebuie să intrăm în era digitală și totul se întâmplă atât de lent în jurnalism. Problema este că în alte industrii, cum ar fi PR-ul, toată lumea se mișcă mult mai repede, aceasta este perspectiva mea cel puțin. Trebuie să facem față schimbărilor tehnologice, din social media, să avem în vedere aspectele de securitate și trebuie să fim mai conștienți de pericolele existente.

Personal, nu îmi place foarte mult Facebook. În Germania, de exemplu, fiecare ziar utilizează Facebook, iar acest aspect este pe placul utilizatorilor, însă atunci când vine vorba de datele personale, nu se gândesc la pericole.

Cum crezi că ar trebui, ca simpli cititori, să încercăm să ajungem la informațiile corecte și să citim știrile adevărate?

Trebuie să ne informăm, să alegem foarte atent sursele și să le verificăm de mai multe ori. Însă pentru cele mai bune informații va trebui să plătim, tocmai aceasta este una dintre problemele jurnalismului. Nu ne dorim ca jurnaliștii să lucreze gratuit. Trebuie să conștientizăm faptul că această muncă merită apreciată.

Weidmann-Barbara_04_1

Sursă foto: Arhiva personală

Când ai realizat pentru prima dată că meseria ta din prezent este ceea ce trebuie să faci și este potrivită pentru tine?

Trebuie să te simți în siguranță în tot ceea ce faci. Când am început ca trainer, mi-a fost foarte greu, în fiecare zi aveam câte un curs, iar eu  sunt o persoană timidă, nu îmi place să stau de vorbă cu foarte mulți oameni. Dar dacă ai cunoștințe, ai și ceva de oferit. Un alt aspect este că trebuie să cunoști  nevoile oamenilor, modalitatea în care să comunici cu ei, iar asta a fost dificil pentru mine.

Având în vedere că ești o  persoană introvertită, simți uneori că este greu să te conectezi cu cei din jurul tău?

Nu, acum nu mai simt asta. A fost greu la început, dar acum m-am obișnuit. Meseria mea din prezent este opusul plictisitorului, este un mediu complet nou, dinamic. Chiar îmi place mult.

Sursă foto: Dr. Markus Bremers

Mădălina Hodorog, Nora Călbază