Beneficiile aduse de Mindfulness

Profesorul emerit Jon Kabat-Zinn vorbește despre mindfulness ca despre un mod de a fi și nu o stare de perfecțiune; această abordare oferă oamenilor o perspectivă mai largă asupra a ceea ce și cum experimentează, trăiesc.

Kabat-Zinn (fondatorul Clinicii de reducere a stresului din cadrul Centrului medical al Universității Massachusetts) a demonstrat că practica mindfulness poate aduce îmbunătățiri atât în cazul simptomelor fizice și psihice, cât și schimbări pozitive ale atitudinilor, comportamentelor.

Beneficiile principale pe care ni le aduce practica mindfulness

1. Reducerea stresului

Un studiu realizat de Donald, Atkins, Parker, Christie & Ryan, în 2016, arată că mindfulnessul facilitează răspunsuri adaptative la factorii zilnici de stres (“stresori”), inducând o stare de relaxare cu efect direct asupra:

-bunei funcționării a creierului
-imunității
-presiunii arteriale
-creșterii gradului conștienței de sine, a stării de prezență
-clarității gândirii, percepției
-reducerii stărilor de anxietate
-creșterii atenției, a focusului

2. Potențarea capacității organismului de a face față unei boli (studiul realizat de către Labelle, Campbell, Faris & Carlson, în 2015, asupra unui grup de bolnavi de cancer este exemplificator în acest sens).

3. Facilitează recuperarea pentru persoanele care suferă de o boală cronică sau pentru cele care au trecut printr-un eveniment care le-a pus viața în pericol.

4. Ameliorează episoadele de depresie. Mindfulnessul oferă uneltele necesare identificării emoțiilor negative și acceptării acestora fără a le respinge.

5. Îmbunătățirea stării generale de sănătate.

6. La serviciu, practica mindfulness generează un grad mai mare de satisfacție în muncă, îmbunătățește nivelul de performanță al angajaților. Cercetătorii Taylor și Millear (într-un studiu din 2016) au demonstrat că practicând mindfulnessul, angajații pot să își “construiască” un buffer între munca de zi cu zi și probabilitatea de a fi victimele “burnout-ului”.

7. Îmbunătățirea neuroplasticitatii creierului

La nivel personal, în Iulie 2014, într-un cadru de poveste, înconjurată de oameni minunați, aveam să intru în contact, pentru prima dată, cu noțiunile de Mindfulness și Meditație, “două cuvinte-ființă, care își găsesc sensuri și interpretări diferite de la un om la altul, pornind de la propriile trăiri.”
Am învățat că, prin integrarea stării de Mindfulness în viața cotidiană, vom fi mai prezenți la ceea ce ni se întâmplă, vom putea alege gândurile care ne sunt de folos, menținându-ne echilibrul interior.

Meditația susține cultivarea stării de Mindfulness. “Meditația nu schimbă lucrurile din mediul exterior, ci ne învață ce suntem și cum existăm. Când avem mintea limpede, putem alege un mod de viață benefic.”

În prezent, recunosc: practic arareori meditația, însă am ajuns (îndrăznesc să afirm) să acționez cu mult mai multă conștiență, prezență, atenție decât în urmă cu 5 ani.

Am ajuns să apreciez și să mă bucur de lucruri simple: cerul în decursul zilei, culorile catifelate ale unei flori, să urmăresc cu bucurie de copil deschiderea unui boboc de orhidee.

“Simplitatatea existenței cuprinde atât de multe. În liniște le putem privi pe toate.”

Scurtă bibliografie:

https://edituraherald.ro/cărți/mindfulness-zi-de-zi-oriunde-vrei-să-mergi-acolo-ești-deja-647-detail#.WnGU32lubIU
https://edituraherald.ro/cărți/mindfulness-pe-înțelesul-tuturor-627-detail#.WnGVJ2lubIU

By Gabriela Blaga

Gabriela Blaga - The Woman Magazine (1)

Gabriela este un project manager creativ, cu experiență în change management, process improvements, business development și community management.

Spune despre ea că îi place să iasă în afara zonei de confort. Are calități de excelent comunicator și mediator, cu o mare capacitate de a analiză a contextului organizațional, capabilă să coordoneze proiecte complexe la nivel regional și global, cu implementări de proiecte în Europa, Asia și America de Sud.

Combină, cu succes coordonarea de proiecte cu activități de training, generând și menținând relații de business pe termen lung. Din februarie 2017,  este antreprenor social, fondatoarea Asociației S.O.S. Endometrioza, care are ca obiectiv major creșterea nivelului de conștientizare asupra acestei afecțiuni feminine în România. Îi place să scrie și să împărtășească din propriile experiențe.