Bianca Suciu: „Iubesc oamenii, iubesc și respect poveștile lor”

Bianca Suciu este unul dintre numele reprezentative ale jurnalismului românesc. De 7 ani intră în casele noastre, ținându-ne mereu informați.

Bianca face parte din echipa Digi 24 și crede în capacitatea oamenilor de a-și depăși nivelul actual de performanță. Iubește noutatea din meseria de jurnalist, iar în ceea ce privește femeile-lider: „văd, mergând pe teren, tot mai multe femei bine ancorate în realitate, văd din ce în ce mai multe tinere care intră în antreprenoriat și au succes, văd femei care au un cuvânt de spus în domenii tehnice[…]. Ladies, keep up the good work!”

 

 foto Bianca Suciu1

The Woman: Cum a început cariera ta de jurnalist?

Bianca Suciu: În 2008, în timp ce eram masterandă la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, aveam un coleg care era deja în domeniu. De fiecare dată când ne întâlneam la cursuri vorbeam cu el despre presă, despre cum este să fii jurnalist. La un moment dat, el m-a întrebat dacă aș vrea să merg în redacție ca să văd eu însămi ce presupune o zi din viața lui. Zis și făcut. Pe finalul zilei însă, a avut loc un accident și în redacție nu era niciun reporter. Redactorul-șef de pe atunci m-a întrebat dacă vreau să merg la filmare. De ce nu? Și am pornit. Am fost. Am avut noroc cu un operator care m-a ajutat, m-am întors în redacție, am scris știrea și așa a fost prima mea zi de jurnalist. A doua zi făceam parte din echipă.

De atunci sunt în domeniu. De atunci sunt pe teren alături de colegii mei operatori. De-a lungul anilor am întâlnit oameni, jurnaliști valoroși, care m-au lăsat să fur meserie și care m-au sfătuit. Cred că acest lucru este extrem de important la început: să fii în redacții alături de profesioniști care nu se tem să își împărtășească experiența.

Presa a devenit a doua ta casă. Cum arată acum o zi din viața ta profesională?

B.S.: Lucrurile diferă de la o zi la alta. Asta și iubesc la această profesie: noutatea. Acum sunt în redacția din Cluj, într-o oră sunt în drum spre un subiect în cine știe ce localitate, de unde cine știe când mă întorc. Iubesc oamenii, iubesc și respect poveștile lor. Până la urmă, eu nu fac altceva decât să transmit mai departe ceva ce ei au creat. Sunt și cazuri în care subiectele vin cu o încărcătură emoțională extraordinară, când ajung acasă și poate abia atunci realizez drama pe care am relatat-o. Pe teren, la fața locului, mă concentrez să îmi fac meseria, intru într-un anumit ritm de lucru, însă acasă, când trag linia, sunt un om cu tot mai multe stări trăite pe teren spuse sau nespuse.

Care sunt pasiunile unui jurnalist în zilele noastre?

B.S.: Nu știu care sunt în general pasiunile unui jurnalist în 2015. Mie îmi place foarte mult să citesc. Îmi plac biografiile și cărțile cu un caracter aplicat. Tot timpul citesc mai multe cărți în paralel, mai mereu este una în așteptare. Cred foarte mult în capacitatea oamenilor de a-și depăși nivelul actual de performanță, cred că potențialul nostru este uriaș, așa că noi nu trebuie decât să ne cunoaștem mai bine și să îl scoatem la suprafață, iar anumite lecturi ne ajută să găsim puterea și instrumentele pentru a face acest lucru.

Cât de mult timp dedici proiectelor în care ești implicată?

B.S.: Dacă accept să fac parte dintr-un proiect, mă dedic în totalitate. Nu cred că timpul pe care îl oferi sau folosești este grăitor, ci mai degrabă rezultatele.

Dacă ar fi să dai un sfat tinerelor care aleg lumea presei, care ar fi acela?

B.S.: Să aibă răbdare să parcurgă toți pașii naturali. Să învețe de la cei din jurul lor. Să știe că, la fel ca în orice alt domeniu, rezultatele și recunoașterea vin în timp. Nu este un domeniu ușor, dar dacă ajungi să îl iubești, nu este decât un drum: tot înainte.

Multe tinere cu care am intrat în contact de-a lungul anilor venind în practică în redacțiile în care am muncit își doreau să ajungă prezentatoare. Poate acest job are o strălucire mai mare, însă tot timpul le-am spus că pentru a fi un prezentator/realizator bun, nimic nu este mai valoros decât câțiva ani pe teren, de reporterie, acolo unde te lovești direct de subiect, acolo unde vezi mersul lucrurilor, acolo unde se întâmplă lucrurile. Cred cu tărie că valoarea unui prezentator vine din experiența sa pe teren.

Consideri că există femei-lider formidabile? Ce calități ar trebui să aibă acestea?

B.S.: Chiar de curând citeam un studiu potrivit căruia procentul femeilor-lider în România a scăzut în ultimii ani și că ne aflăm pe locul 25 în Uniunea Europeană din acest punct de vedere. Nu știu care este explicația la nivelul întregii țări, însă pot vorbi din experiența mea. Văd, mergând pe teren, tot mai multe femei bine ancorate în realitate, văd din ce în ce mai multe tinere care intră în antreprenoriat și au succes, văd femei care au un cuvânt de spus în domenii tehnice.  Cred că pur și simplu trebuie să avem răbdare, iar rezultatele muncii lor se vor vedea în următorii ani. Abia aștept viitoarele studii! Până atunci: Ladies, keep up the good work!

Ce înseamnă succesul pentru tine?

B.S.: Nu știu, chiar nu știu cum să îl descriu. Pur și simplu, dacă simți că ești împăcată cu ceea ce faci, dacă mergi zâmbind la locul de muncă și acasă, e suficient.

În ceea ce privește grija pentru tine, ai un anumit ritual de frumusețe după care te ghidezi?

B.S.: Nu neapărat, fac lucruri obișnuite ca și orice altă femeie. Nu uit însă de mine, indiferent de situație. Ah, și sunt fan al uleiului de cocos.

Cât de important este să fii în echilibru cu tine, atât la nivel profesional, cât și particular?

B.S.: Echilibrul și încrederea în sine sunt importante în ambele domenii. Ne ajută să mergem mai departe. Nu cred însă, că poți să le faci pe ambele la același nivel. Nu cred că există super oameni, ci cred că de-a lungul timpului oferi pe rând unui domeniu mai mult sau mai puțin, în funcție de context.

Cum arată 2016 pentru Bianca Suciu – jurnalist? Dar pentru Bianca Suciu – femeie?

B.S.: Sper ca 2016 să îmi dea putere să fac față tuturor provocărilor care vor veni atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.