Bibliotecile stradale reprezintă încă un minunat pretext de a oferi importanţa cuvenită cărţilor. Ele pot fi situate în faţa casei sau chiar în parcuri, devenind, astfel, accessibile publicului larg, dar şi o invitaţie de a împărtăși bucuriile lecturii cu membrii comunităţii.
Cărțile vin și pleacă, nimeni nu trebuie să le verifice numărul, cititorii având posibilitatea de a împrumuta ceea ce îi interesează, cărţi care vor reveni în reţeaua Street Library, după parcurgerea lor. Aceste biblioteci, specifice australienilor, au devenit un simbol de încredere și speranță, ,,un vestibul mic de fericire literară”, după cum menţionează şi creatorii conceptului.
Misiunea acestora este reprezentată de dorinţa de a sprijini alfabetizarea şi de a încuraja comunitatea, lectura având ,, puterea de a transporta oamenii într-o altă lume, de a experimenta imposibilul și de a debloca potențialul.”
Cei care nu dețin o bibliotecă vastă sau nu au posibilitatea de a achiziționa cărți, au șansa de a descoperi o astfel de bibliotecă și de a regăsi o nouă lume de oportunități, deoarece ,,când oamenii iau o carte și lasă o carte, ei creează un ciclu de generozitate, care le permite să împărtășească ceea ce le place cu cei din jurul lor.”
Primele biblioteci descoperite, au fost reprezentate de arhivele celei mai timpurii forme ce scriere, cea cuneiformă, aşezată pe tăbliţe de lut, în camerele templului din Sumer, unele datând din anul 2600 î.Hr. Aceste arhive, care au constat, în principal, în evidențe ale tranzacțiilor comerciale sau ale stocurilor, marchează sfârșitul preistoriei și începutul istoriei. Bibliotecile private sau personale, formate din cărți scrise, au apărut în secolul al V- lea î.Hr.
Trecerea la bibliotecile digitale din prezent a afectat foarte mult modul în care oamenii folosesc bibliotecile tradiţionale, bibliotecarii încearcând să țină pasul cu lumea digitală și noua generație de cititori, care utilizează informațiile aflate doar la un clic distanță, din dorința de a prelua informații cât mai repede și cât mai ușor posibil.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Sursă articol: streetlibrary.org.au
Surse foto: thealternativepress.com, 2.bp.blogspot.com