Branding personal cu Alexandra Huștiu Bibire. Episodul 5

Salut. Sunt Alexandra Huștiu Bibire și te invit, ca în fiecare marți, într-o incursiune în Personal Branding prin ceea ce eu numesc #RevolutiaMeritocratieiPrinPersonalBranding, cea prin care îmi doresc să te ghidez către tine, ca om, dar și către sinele profesional pe care îl ai cu scopul de a înțelege cum funcționează Personal Branding-ul.

În articolul trecut îți explicam despre piața muncii și despre Millenials, cei care o transformă efectiv, dar și despre cum, atât Marketing-ul Carierei cât și branding-ul de carieră te poate ajuta în drumul tău profesional. Tot branding-ul de carieră, cel care ne aduce la cunoștință Sinele de bază (Core Self) care coincide cu Sinele personal, este cel care ne face cunoștință cu Sinele Calificat pentru că un individ, dezvoltându-se profesional, va adăuga acestui Sine de bază un strat de abilități comercializabile și anume aptitudini și cunoștințe.

Aceste aptitudini și cunoștințe vor fi împachetate ca fiind proprii, la acest strat contribuind artefactele: diplomele, certificările, orice alt document care va valida nivelul de educație, experiența profesională, training-urile sau cursurile de calificare făcute. De asemenea, orice altă dovadă, obiect fizic, document, testimonial sau recomandare, portofoliu, insignă (badge), se include aici.

Toate aceste artefacte sunt dovezi și contribuie la construirea stratului superior al Sinelui Calificat, denumit Sine Extins. De menționat este că identitatea în online despre care am vorbit într-un articol precedent aduce cu sine și artefactele digitale, cum ar fi CV-urile electronice, profilul de LinkedIn, e-portofoliu, blogurile, etc.

Scopul acestor artefacte este de a face cunoscute aptitudinile, capacitățile și cunoștințele, crearea acestui strat devenind o metodă foarte bună de prezentare a Sinelui Calificat în piață.

Așadar, Sinele personal coincide cu Sinele de bază (Core Self), iar Sinele profesional este format din Sinele Calificat (aptitudini și cunoștințe) și Sinele Extins(dovedit de artefacte).

Astfel, angajatorul face un scanning asupra artefactelor pe care le ai, procesează și integrează informația și își face o impresie asupra ta ca și candidat(ă) – evident în situația în care ești angajat sau de ce nu, freelancer.

Dacă ar fi să facem o schiță simplă, pentru a putea înțelege mai bine cum arată mesajul atribuit imaginii profesionale pe care tu sau dezvoltatorul de carieră vreți să îl comunicați în piață, ea ar arăta așa:

Captură de ecran din 2020-12-14 la 19.11.35

 – Abilitățile personale înnăscute, trăsăturile de personalitate, valorile și credințele, identificarea culturală, care definesc cine ești: Sinele de bază,

 – Elementele centrale ale Sinelui Calificat, aptitudinile și cunoștințele, acestea fiind și baza motivului pentru care cineva te-ar angaja/colabora cu tine: Sinele Calificat,

 – Aptitudinile, dar și cunoștințele documentate și susținute de artefacte: Sinele Extins.

Pe scurt, Sinele Calificat n-ar exista fără cunoștințe și aptitudini (dobândite prin învățare și experiență) acestea fiind elementele centrale, chiar dacă crearea lor a fost susținută de abilitățile înnăscute și trăsăturile de personalitate, valorile și credințele personale (Sinele de Bază) și sunt validate de artefacte (Sinele Extins).

Pe scurt, Sinele Calificat n-ar exista fără cunoștințe și aptitudini (dobândite prin învățare și experiență) acestea fiind elementele centrale, chiar dacă crearea lor a fost susținută de abilitățile înnăscute și trăsăturile de personalitate, valorile și credințele personale (Sinele de Bază) și sunt validate de artefacte (Sinele Extins).

Toate, împreună, reprezintă ceea ce în branding-ul de carieră se numește – Tu cel/cea Calificată.

Dar cum îl/o vor alege ceilalți pe“Tu cel/cea calificat (ă)”dintre cei identici cu tine?

Cu riscul să mă repet, este exact ca atunci când consumatorii fac cumpărături, sau la fel ca în procesul de selecție al candidaților (ți-aduci aminte de “vocea interioară” de care am menționat în articolul trecut?): conform Cercetării Comportamentului Consumatorilor, când consumatorii se confruntă cu opțiuni alternative, ei combină ceea ce știu despre brandul respectiv cu sentimentele pe care le au față de el pentru a forma o evaluare a brandului.

Așadar, scopul unui brand este acela de a crea un impact profund. Un impact profund se poate face prin Impression Management, scopul acestuia fiind în a se focusa și în a amplifica mesajul pe care brandul de carieră creat îl transmite angajatorului/clientului (dacă ești freelancer).

JackTrout & Al Ries spun că poziționarea (impactul pe care vrei să îl ai) este ceea ce faci minții celui care prospectează. Practic, din această perspectivă, vei avea două task-uri: întâi va trebui să te poziționezi corect și apoi te vei asigura că semnalul pe care îl transmiți este puternic.

Cum putem face ca imaginea profesională să fie puternică?

Dacă vei comunica că ești bun(ă) din punct de vedere profesional într-o arie de expertiză, demn(ă) de încredere, muncitor(oare) și cu valori puternice, nu este îndeajuns pentru a fi calificat(ă), trebuie să ai și dovezi (artefacte).

Astfel, în funcție de domeniul tău de expertiză, pot există două situații pe care e bine să le cunoști preventiv: în situația în care concurența nu este acerbă, vei fi imediat remarcat(ă) și este posibil ca cei implicați în procesul de selecție să facă eforturi masive în a te angaja.

Dacă însă sunteți foarte mulți candidați din zona ta de expertiză, atunci va trebui să faci mult mai mult efort pentru a ieși în evidență, devenind esențială comunicarea aptitudinilor și a capacităților tale, a Sinelui Calificat, printr-o varietate de canale, dar și comunicări interpersonale live, în Social Media, web, e-mails (evident în concordanță cu noile reglementări GDPR).Într-o astfel de situație apare ultimul strat, Sinele Comunicat.

Captură de ecran din 2020-12-14 la 19.14.31

Pe scurt, dacă ești angajat(ă) contează foarte mult ce skill-uri și cunoștințe ai, însă dacă ești freelancer va conta mult mai mult dacă ești un om de încredere și dacă ceea ce promiți, vei face.

Important este ca la final, mesajul care te va ajuta să creezi un impact profund, mesaj pe care vrei ca publicul tău țintă (colaboratorii, angajatorii sau de ce nu, chiar colegii tăi) să îl primească și să îl internalizeze se transformă în propunerea ta unică de valoare (Unique Value Proposition) despre care vom vorbi mai multe data viitoare.

Acum te las, ca de obicei, cu un gând: ,,Scopul branding-ului este să creeze un impact profund.,,

Resurse: Alexandra Huștiu Bibire – Brandul tău personal ești Tu – cartea (2018)
Jack Trout& Al Ries – Cele 21 de legi imuabile ale marketingului

 

Despre Alexandra 

Millenial autentic, Alexandra s-a născut si a crescut în orașul lui Bacovia. Mai mult, a terminat studiile postuniversitare cu specializarea Marketing și Management la Universitatea George Bacovia din Bacău. 

Își asumă salturi în carierea profesională, trecând de la specialist de marketing local la director de marketing național, moment care o inspiră să devină strateg de marketing și personal branding în propria agenție, Brand& Build.

Trecută prin procesul de Autocunoaștere, Alexandra pune familia pe primul loc. Și imediat după, omenia. De aici și titulatura de OM de marketing cu care se prezintă pe rețelele de socializare sau față în față.