Echipa The Woman Magazine a avut parte de un început de săptămână inedit. La invitația Dianei Buluga, despre care puteți afla mai multe aici, am însoțit echipa Create.Act.Enjoy în desfășurarea proiectului Terapie prin Artă.
Cea de-a VI-a ediție a proiectului inițiat de Asociația Create.Act.Enjoy se desfășoară în perioada 11 iunie – 19 iulie 2018 și propune activități creative și recreative pentru pacienții, personalul medical, dar și pentru cei care vin în vizită la Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii și Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Dr. Octavian Fodor”.
A VI-a ediție Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy
Culisele proiectului ne-au dezvăluit tineri implicați, creativi și cu o stare de bine care te molipsește. Se vede că le place ceea ce fac și, în primul rând, cred cu tărie în misiunea propriei arte. Știau ce au de făcut și se ajutau reciproc, indiferent de rolul fiecăruia, iar totul avea loc cu zâmbetul pe buze.
„Nu credeam sau nu știam că vom reuși să ajungem așa departe. Avem activități mult mai diverse acum, gândite mai specific pe nevoile celor din spitale, avem o echipă foarte mare de artiști care se implică cu profesionalism și dedicare, an de an.”
Îmi amintesc de replica unei asistente, în momentul în care am intrat într-una dintre secțiile Corpului C1, ale spitalului Militar: „Sunteți toți un zâmbet, la ce avem noi aici..!” Și chiar eram, chiar și eu cu Izabela, chiar dacă nu ne implicam tocmai activ, era imposibil să nu te copleșească toată energia lor. Dar să vă spun exact cum am ajuns să susținem acest proiect.
Rolul artistului e să aducă bucurie, creativitate și speranță în comunitate
Despre proiectele Create.Act.Enjoy am auzit pentru prima dată în urmă cu mai bine de 4 ani, însă am aflat de curând că acest proiect s-a născut în 2012, din convingerea celor din asociație „că rolul artistului e să aducă bucurie, creativitate și speranță în comunitate.”
„Atunci a fost mai mult o ediție-pilot… Ne-am dorit să oferim o alternativă pacienților la timpul liber pe care îl au pe durata unei internări. Originalitatea ideii noastre a fost să propunem activități care să implice pacienții activ, alături de artiști. Nu îi voiam doar spectatori, ci participanți activi. Și a funcționat!”, ne spune Diana Buluga.
Luni am întâlnit o parte din această mare familie – Diana, care e actriță și coordonatoare a proiectului; Cristian, care e regizor de film; Ioana, Carina, Paul și George, actorii-mimi; Ioana, Alin și Dima, care se ocupau de documentarea foto-video; Mădă, Cristian, Andreea, Iulia și Anemona, voluntarii harnici ai zilei de luni. Chiar și noi simțeam că facem parte din echipă, mai ales că primisem niste insigne drăguțe, pe care încă le purtăm și cu care ne mândrim.
Atât de mici, dar putem fi atât de mari, prin lucrurile pe care le putem face
Până s-au pregătit, am rămas pe terasa ultimului etaj al spitalului. Înălțimea era copleșitoare, se vedea tot Clujul. Privind de sus, am realizat că suntem atât de mici, dar putem fi atât de mari, prin lucrurile pe care le putem face și de care suntem, cu siguranță, toți capabili.
„Suntem foarte deschiși la colaborări și suntem în căutare de persoane care să se alăture proiectului, în special pe partea de organizare și coordonare. Ritmul de creștere al proiectului este organic pentru că nu am forțat niciodată extinderea lui.”, menționează actrița.
Și am început. Am vizitat împreună toate saloanele pacienților, cu mici excepții, dar și cabinetele medicilor, care ne-au primit cu deschidere și bucurie. Am întâlnit diferite tipuri de pacienți, unii dintre ei ne-au primit cu brațele deschise de la început, alții au avut nevoie de puțin timp să înțeleagă cine a venit să îi viziteze. Efectul a fost același – licărirea aceea, care le-a rămas în ochi, care îți spune că ceea ce ai făcut a fost bine.
„Privirea cuiva care primește o floare din senin, încurajările unui medic sau gândul că există persoane care intră cu zâmbetul pe buze în operație pentru că s-a distrat la terapie prin artă, ne dau încredere.”
Cel mai emoționant a fost, pentru mine, când am intrat la secția de psihiatrie, unde am fost lăsați să intrăm doar ca grup restrâns, cei 4 artiști și noi, fetele de la The Woman Magazine. O doamnă a început să aplaude, parcă le-am fi adus în salon tot soarele, care și lipsește acestei veri, ce se lasă așteptată. „Tu ești un mim de-al nostru, vrei să vii cu noi?” am auzit spunându-i-se unui pacient extrem de tânăr, care avea bluza cu dungi, exact ca a mimilor. Pentru o clipă, acel tânăr părea că a uitat de probleme, și-a ridicat privirea din pământ și a venit să ne ajute să împărțim banane colegilor de salon.
Pe deplin… Magic!
Mi-am dat seama că atât pacienții, cât și medicii cunoșteau bine proiectul, în momentul în care am văzut două femei, din personalul medical, analizând un afiș care prezenta orarul activităților: „Ti-am spus că atelierele sunt de la 14.” O chestiune care m-a uimit continuu a fost organizarea. Nu am auzit niciun zgomot, nelămurire sau refuz. Nici nu mi-am dat seama când și cum se reaprovizionau cu bananele de la ultimul etaj, aveam impresia că plăsuța cea mică este fără fund, căci bananele împărțite tuturor nu se mai terminau.
Erau atât de naturali, încât faceau ca totul să fie pe deplin magic. Aveau puterea să zâmbească, chiar dacă pacienții întâlniți erau în suferință. Reușeau să se detașeze de ea, atât de mult, încât îi scoteau și pe pacineți din starea lor. Și așa a fost până la final. Au zâmbit și au făcut doar bine în jur… pacienților, medicilor, asistentelor, vizitatorilor și… chiar nouă.
Materialele foto-video din edițiile precedente ale proiectului Terapie prin Artă se pot vedea pe site-ul oficial Create.Act.Enjoy sau pe canalul de Youtube. Materialele foto-video de la această ediție vor putea fi văzute la prezentarea din 19 iulie de la Casino (Parcul Central), organizată în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean.
Sursă foto: Alin Barbir