Camelia Șucu, business și o viață de antreprenor

Camelia Șucu este o femeie completă și împlinită. Fondatoare a unor business-uri precum ClassIn, Iconic Health, Piața de Gros Abundia sau Natuzzi.

Cu o carieră de peste 20 ani în zona de business, Camelia a trecut prin rolul de antreprenor, mamă, studentă la facultatea de medicină sau style icon. Pentru majoritatea lumii, numele ei este cunoscut și atribuit unor domenii ca imobiliare sau design interior.

A fost denumită de revista Forbes ,,cea mai bogată femeie din România” și chiar dacă unele afaceri care au consacrat-o nu mai sunt în portofoliul ei, flerul pentru succes și idei bune nu l-a pierdut.

Cel mai nou interviu cu Camelia Sucu impreuna cu fiicele sale Ioana si Cristina poate fi citit aici.

În afaceri ați avut momente bune și mai puțin bune. Cum ați reușit să treceți peste clipele grele?

Perioada în care am început să fac business a fost destul de tulbure, imediat după Revoluție. Sigur că a fost mai greu, eram pe un tărâm necunoscut, nu beneficiam de școli de management sau strategii de afaceri. A trebuit să învăț la fața locului și să mă adaptez la piața românească. Cel mai mult m-au ajutat dorința de a construi ceva măreț și oportunitatea de a întâlni persoane foarte bine pregătite, de la care am învățat mult.

Cred ca foarte important e sa te perfecționezi continuu și astfel, poți trece peste obstacole. La fel de important  e să nu renunți după un eșec, ci să-l percepi drept o lecție care îți va deschide noi căi de urmat.

Ați deschis o mare companie de mobilă. Care au fost aspectele la care v-ați concentrat cel mai mult la început?

Începutul e întotdeauna dificil, mai ales într-un domeniu nou, așa cum a fost pentru mine cel al mobilierului și decorațiunilor interioare. M-am concentrat să preiau informația treptat, am acordat atenție clienților și am încercat să le cunosc nevoile și, pas cu pas am ajuns să învăț ce înseamnă management, leadership și să conduc o echipă formată din mii de oameni.

I-am dat  business-ului o aură frumoasă, nu doar obiecte utile, ci și frumoase, cu o poveste în spate, creând în felul acesta colecții atractive. Și, în același timp cu aceste preocupări, am cunoscut specialiști din domeniu, cu care am dezvoltat relații frumoase de colaborare.

1970959_636524059736479_581767075_n

Care credeți că este secretul succesului dacă începi o afacere în România?

Business-ul este o luptă continuă, și, dacă vrei să pui bazele unei afaceri durabile, trebuie să te aștepți la multe ore de muncă și mult sacrificiu. Din păcate, o afacere bună nu se rezumă la jumătate de normă. În fiecare zi agenda de lucru este plină, mintea mereu trează și pregătită pentru învățare. Astăzi, esențiale pentru dezvoltarea unui business, sunt călătoriile, o resursă inepuizabilă de creativitate, extrem de necesară deciziilor strategice. Și, așa cum am mai menționat, perfecționarea continuă.

Ați intrat în afaceri după 1990, imediat după Revoluție. Cum este piața acum pentru un tânăr care vrea să își deschidă o afacere?

Tinerii au la dispoziție în acest moment mai multe resurse decât am avut noi la început de drum. Au acces la informație, pot aplica pentru fonduri de stat sau europene, pot beneficia de îndrumări din partea celor mai experimentați. De asemenea, era digitală permite o  mobilitate fantastică a ideilor, proiectelor și a persoanelor care pot aduce un plus afacerii. Pe partea opusă însă, trebuie să observăm competitivitatea din ce în ce mai mare, fluctuația dintre cerere și oferta și timpul care pare să se comprime. Sunt numai câteva dintre minusurile vremurilor pe care le trăim.

camelia-sucu_1_size1

Care au fost greșelile din afaceri pe care le-ați făcut și pe care ați vrea ca alte tinere la început de drum să nu le facă?

Greșeală nu înseamnă neapărat greșit. Nu poți ști ce abordare sau direcție ți se potrivește cel mai bine dacă nu încerci, și automat, și greșești. Greșeala face parte din procesul de învățare și este esențial în dezvoltarea stabilă și coerentă atât a individului cât și a business-ului. Așadar, tinerelor să nu le fie frică de eșec și să pună în practică ideile în care cred cu adevărat și care dau o valoare în plus proiectului.

Ați urmat cursurile Facultății de Medicină, o facultate foarte dificilă. Cum v-au ajutat anii din facultate să deveniți omul de astăzi?

În general în școală aveam multe responsabilități și eram implicați, obligatoriu, în organizarea diferitelor evenimente – reciclarea hârtiei, cercuri de poezie, muzică, etc. Aceste responsabilități au adus cu sine și multă educație care s-a sedimentat în anii studenției. Am învățat să am răbdare, să fiu empatică, să păstrez o logică a traseului, esențială în medicină. Totodată, am învățat să împărtășesc ceea ce știu și cu alte persoane din jurul meu. Anii facultății mi-au conturat personalitatea care s-a impus, la maturitate, prin Camelia Șucu de astăzi.

Surse foto: Arhiva personală, perfecte.ro, psichologies.ro, esteticapremium.ro