Mirela Susan este medic – pentru că iubește oamenii și viața, antreprenor și manager – a fondat acum mai mult de 10 ani Clinica Dermavision, trainer – pentru că e important ca medicii tineri să aibă de unde să învețe, dar nu în ultimul rând este om – un om aproape de oameni.
A deschis Clinica Dermavision în anul 2010, iar datorită profesionalismului peste 11000 de pacienti i-au trecut pragul până astăzi și au revenit periodic pentru a-și trata problemele pielii sau pentru a-și remodela frumusețea. Fiind atrasă de latura estetică a dermatologiei și implicându-se în tot ceea ce înseamnă frumos, Dr. Mirela Susan a reușit să dezvolte un concept integrativ, cu specialiști din mai multe domenii, care îmbină talentul cu cele mai bune tehnologii și cu empatia fata de pacienți.
Ne-a povestit azi despre cel mai drag rol al ei, dar totodată și despre cel mai provocator. Ne-a vorbit despre începuturile în industrie, ce a făcut-o să pornească pe acest drum, cât de greu a fost și cum a depășit greutățile, dar a concluzionat spunându-ne că ar face aceleași alegeri dacă ar fi să o ia de la capăt.
Sunteți recunoscută atât în industrie cât și de către publicul larg ca un medic foarte bun. Cum s-ar descrie omul Mirela Susan?
Sunt un om blând, empatic, care încearcă să ajute întotdeauna, aproape de oameni și acest lucru îmi doresc să-l păstrez peste ani: să nu uit de unde am plecat, să arat bunătate tuturor și să îmi păstrez latura umană. Pe de altă parte sunt o persoană entuziastă și ambițioasă, exigentă, perfecționistă, critică și autocritică, dar consider că acest lucru m-a ajutat să evoluez în multe aspecte ale vieții mele.
Într-un interviu anterior ne-ați împărtășit motivul pentru care ați devenit medic. Dar care este motivul pentru care ați ales dermatologia?
Decizia de a mă specializa în dermatologie nu a fost una ușoară, a venit după o perioadă de gândire și frământare la terminarea facultății când mi-am dorit să practic oncologia, apoi m-am înscris la doctorat care a avut ca temă cancerele de piele și lucrând în timpul doctoratului la această temă și venind în contact cu dermatologia mai mult, mi-am dat seama cât de frumoasă este această specialitate.
M-a fascinat dermatologia prin prisma faptului că este complexă, extrem de dinamică, diversă, cu multe subspecialități, combinând dermatologia clasică cu partea de dermatochirurgie, laserterapie și dermatoestetică. În plus, întotdeauna am fost atrasă de frumos, de latura estetică a dermatologiei, astfel încât mi-a plăcut acest domeniu în care m-am perfecționat foarte mult în ultimii ani, dorind să ajut pacienții mei să își mențină frumusețea naturală și să îmbătrânească frumos.
Știm despre dumneavoastră că în copilărie vă jucați ore în șir, făcând injecții păpușilor și că Dermavision a început cu un mic spațiu închiriat. Cum vă simțiți acum, la peste 10 ani distanță, văzând cât de departe a ajuns Dermavision? Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat? Cum le-ați depășit?
Într–adevăr uitându-mă în urma la anul 2010, la cum a început povestea Dermavision, cu un mic spatiu închiriat și cu doi angajați sunt uimită de cum au evoluat lucrurile și nu pot decât să fiu recunoscătoare pentru acest parcurs greu, dar frumos în același timp.
Cele mai mari provocări au fost cele financiare și aici mă refer la cel mai important moment în care am decis să iau un credit substanțial pentru a mă putea dezvolta și a-mi împlini visul – acela de a avea un spatiu propriu, de a mă dezvolta și pe alte specialități, în special pe latura chirurgiei estetice, clinica nouă fiind dotată cu bloc operator pentru specialități chirurgicale. Au fost ani grei, cu multe sacrificii, dar entuziasmul, curajul și ambiția coroborate, cu multă muncă au dus la realizarea acestui proiect de suflet, drag mie.
Sunteți medic, antreprenor, manager, dar și trainer. Care dintre roluri vă este cel mai drag? Dar care dintre acestea este cel mai provocator?
Toate îmi sunt oarecum dragi și le fac cu plăcere, dar parcă cel mai drag rol îmi este cel de medic; întotdeauna mi-am dorit să fiu medic și în prezența oamenilor mă simt cel mai bine. Îmi place să consult, să tratez oameni, să-i văd mulțumiți și fericiți, iar aceasta îmi dă o satisfacție deosebită pe care nu o pot exprima în cuvinte. Pot să stau la cabinet 12 ore pe zi, să consult și parcă nici nu simt oboseala uneori și nici nu știu cum a trecut ziua; îmi place mult ceea ce fac și cred că acest lucru este foarte important atunci când iți alegi o profesie.
În ceea ce privește rolul de trainer și acesta îmi este drag – de trei ani sunt trainer național în injectările cu acid hialuronic Restylane pentru firma Galderma și țin cursuri și workshopuri cu medici tineri care vor să învețe să injecteze.
Consider că este important ca medicii tineri să aibă de unde învăța, să-i pot ajuta să învețe și să se perfecționeze în acest domeniu. Știu ce greu mi-a fost mie la început, în urmă cu 10 ani nu se organizau astfel de traininguri la noi în țară, fiind nevoită să plec mult în străinătate și să învăț să injectez în afară în cadrul unor cursuri care erau extrem de scumpe și cu multe sacrificii financiare mergeam să învăț.
Rolurile de antreprenor și de manager sunt de departe cele mai provocatoare, pentru că nu am studii în aceste domenii, au venit oarecum la pachet cu cel de medic, dar am învățat multe de-a lungul anilor și pot să spun că dețin acum multe cunoștinte și încerc și aici să fiu cât mai profesionistă și să fac lucrurile cât mai bine.
Facultatea de Medicină și studiile ce au urmat v-au pregătit pentru profesia de medic dermatolog. Cum ați învățat să fiți antreprenor?
În ciuda poveștilor auzite despre succes dobândit peste noapte, construirea unei afaceri durabile și solide necesită timp și disciplină, precum și capacitatea de a face față eșecurilor. Medicii sunt extrem de disciplinați, acest lucru se observă și în traseul lor profesional, în anii mulți de studiu și muncă.
Un antreprenor medical, ca orice antreprenor se confruntă cu o serie de probleme cum ar fi obstacole financiare și de investiții, legislație, concurență și sunt de părere că cea mai mare problemă a mediului de afaceri de la noi este birocrația de care ne lovim cu toții.
Consider că am fost un autodidact în acest domeniu. De când mi-am deschis afacerea în 2010, am evoluat încet, pas cu pas, mi-am propus o dezvoltare treptată a businessului, mi-am fixat obiective pe termen scurt și pe termen lung, am stabilit o listă cu venituri și cheltuieli, plan de investiții și mi-am reconfigurat traseul atunci când situația economică o impunea.
După facultate, a urmat un master, apoi un doctorat. În plus, participați cu regularitate la diferite congrese și simpozioane atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Practic, putem spune că profesia de medic presupune o învățare continuă. Cum e în cazul antreprenoriatului?
Când devii antreprenor sau vrei să îți crești afacerea, învățarea continuă este foarte importantă și necesară, la fel ca în medicină. Ca antreprenor, cele mai multe abilitați țin de personalitate și de puterea de a acționa.
Consider că trebuie să ai anumite calități înnăscute să fii un bun antreprenor, dar cred că pe lângă aceste calități antreprenoriatul este un proces continuu de învățare, de îmbunătățire a aptitudinilor de leadership, astfel încât să fii un antreprenor respectat atât în industria din care faci parte, cât și de colaboratorii și angajații tăi. Experiența se câștigă în timp și cred că este foarte important să fii deschis la propuneri, iar în domeniul nostru trebuie să studiezi cât mai mult, astfel încât serviciile oferite de tine să fie la standarde cât mai înalte.
Povestiți-ne puțin despre echipa Dermavision. Care sunt calitățile pe care clinica le caută și care sunt principiile pe care le considerați necesare pentru un angajat, în calitate de fondator și manager?
Echipa Dermavision îmi este foarte dragă și consider că sunt oameni minunați, talentați și care pun suflet în ceea ce fac. Probabil că aceasta a fost cea mai mare provocare a mea în acești ani: să găsesc oameni potriviți, oameni buni, specializați în domeniul lor și pasionați de ceea ce fac, empatici, sensibili la suferința celor din jur, colegiali, cu spirit de echipă, oameni care se mulează pe viziunea businessului meu. Acestea au fost calitățile pe care le-am căutat și pe care am pus preț atunci când am angajat oameni sau am încheiat contracte de colaborare de-a lungul timpului.
Ca antreprenor, este important să fiu conștientă de valoarea oamenilor care îmi constituie echipa, știu că performanța lor individuală ajută la performanța clinicii în ansamblu, astfel încât sunt de părere că este important să investesc în oameni și în dezvoltarea lor, iar personal încerc să-i motivez, să-i încurajez și să le arat că le apreciez munca.
Îmi încurajez echipa să îmi comunice opiniile, întrebările precum și sugestiile pentru că stiu că dacă se simt valorificați vor oferi la rândul lor valoare clinicii.
Care considerați că sunt principalele reguli după care ar trebui să se ghideze un trainer, în orice domeniu? Dar în cel medical?
Consider că în orice domeniu un trainer bun este pasionat de ceea ce face și caută să devină tot mai bun, să se dezvolte, cunoaște subiectul și are o experiență vastă în domeniu, comunică clar, are răbdare, este organizat, ascultă părerile participanților, este carismatic, entuziast și are simțul umorului.
În domeniul medical a fi trainer nu e deloc simplu, așa cum pare poate din exterior. Când Îți alegi un domeniu trebuie să simți că ți se potrivește, că ai experiență în domeniul respectiv și trebuie să ai abilitați excelente de comunicare.
Mi s-a propus să fiu trainer pentru injectările cu acid hialuronic Restylane (Galderma) și am acceptat din două motive: în primul rând, pentru că îmi place această gamă, lucrez cu aceste produse de top și am experiență cu ele și în al doilea rând, pentru a ajuta medicii tineri, la început de drum, gândindu-mă la începuturile mele și la cât de greu mi-a fost. Sunt de părere că în acest domeniu, al injectărilor, pe partea de estetică medicii tineri au nevoie de formatori care să promoveze frumusețea naturală, nu exagerările așa cum vedem din păcate, de multe ori în jurul nostru.
Sunteți de părere că o reputație bună vine cu sacrificii: multă muncă, voință și renunțare la alte aspecte ale vieții. La ce ați renunțat dumneavoastră pentru succesul de azi?
Terminând Facultatea de Medicina am învățat de mult că pentru a-ți atinge visurile trebuie să depui foarte multă energie și muncă. Ca medici suntem învățați să muncim de dimineața până seara și să sacrificăm din timpul nostru liber pentru a ne atinge anumite obiective.
Când ești medic trebuie să fii dedicat pacienților, lucrezi uneori în weekenduri sau noaptea și încerci să îmbini viața profesională cu cea personală, dar adevărul este că de multe ori renunți la timpul petrecut cu cei dragi sau la hobby-urile tale pentru a fi alături de pacienți.
Poate pentru tine pacientul este unul dintre cei mulți, dar pentru el ești o persoană relevantă. Are nevoie să te simtă aproape și să aibă încredere în tine. De multe ori sunt întrebată dacă merită să alegi acest drum, să faci medicina, cu toate renunțările pe care le implică acest domeniu și răspunsul meu este și va fi întotdeauna: da.
Aș face aceeași alegere dacă ar fi să o iau din nou de la început, în ciuda unor sacrificii și renunțări din viața mea privată, pentru că, după părerea mea, a fi medic este cea mai nobilă profesie care îți oferă mai multe satisfacții decât oricare alta.
Ce faceți când aveți timp liber? Cum arată o zi în afara clinicii?
Când am timp liber încerc să îl petrec cu persoanele dragi din viața mea. Este important să ne găsim timp pentru cei din jurul nostru și în special copiii noștri au nevoie de noi, pentru că ei cresc și nu mai putem recupera timpul pierdut. Copilul e bine să simtă că, pentru câteva ore, el este cel mai important și acel timp petrecut împreună este liantul emoțional care își va pune amprenta în formarea personalității lui.
Când am timp liber îmi place să citesc, să fac sport, să mă uit la un film și să călătoresc, în ultima vreme mai puțin din cauza pandemiei. Îmi place mult să călătoresc, pentru mine călătoria reprezintă o evadare din cotidian, din rutina de zi cu zi și o ocazie de a explora lucruri noi: mă relaxează, mă bucur de atmosferă, de oameni, de arhitectură, încerc să iau din fiecare loc ce este mai bun.
Tocuri sau flat shoes?
Până la 40 de ani clar alegeam tocurile, întotdeauna mi-au plăcut, mai ales că sunt minionă, dar după o anumită vârstă e mai greu pe tocuri astfel încât acum am trecut și la balerini și am descoperit și pantofii sport superstar de la Adidas care îmi plac și mi se par foarte comozi.
Destinația preferată de vacanță: Oriunde, la soare. Sunt iubitoare de mare și căldură, astfel încât vacanța perfectă pentru mine este la malul mării.
Succesul înseamnă: Imaginea succesului este extrem de personală. Succesul înseamnă să realizezi ceea ce ți–ai propus. Cred că succesul este o stare de echilibru în toate prin care reușesc să mă bucur de fiecare moment al vieții mele.
Dacă ați avea puterea să schimbați lumea, care ar fi primul lucru pe care l-ați face?
Cred că mi–aș dori să trăiesc într-o lume mai bună. Aș dărui bunătate oamenilor, pentru că în ultimul timp văd în jurul meu multă răutate și invidie.
„Ceea ce face farmecul unui om este bunătatea lui” spunea marele înțelept Solomon (Proverbe 19:22).
Cred foarte mult în puterea exemplului și schimbarea ar trebui să înceapă cu noi. Fiecare dintre noi putem fi mai buni, să ajutăm necondiționat, nu doar atunci când avem interes; să ne bucurăm dacă putem să-i ajutăm pe alții, fară să avem așteptări.
–
Editor: