Ce este Ecofeminismul?

Cum putem să ne asigurăm drepturile în calitate de femei? Cum putem să confirmăm faptul că planeta noastră este îngrijită sau cum putem garanta că drepturile tuturor lucrurilor vii sunt respectate, fără a diminua sau izola alte grupuri marginalizate în acest proces?

Răspunsul este Ecofeminismul!

eco3

Ecofeminismul, creat de francezul Francois d’Eaubonne în anii 1970, este o formă relativ nouă de teorie feministă. Aceasta a surprins feminiștii, ecologiștii și activiștii pentru pace, ca urmare a scopului său de a înlătura structurile care limitează feminismul, ca filozofie.

Ecofeminismul abordează fenomenele care influențează societatea contemporană, în special egalitatea de gen și conservarea mediului. Mișcarea ecofeministă concluzionează că nevoia oamenilor de a controla mediul este identică cu nevoia bărbaților de a controla femeile, nevoia elitelor de a controla pe cei săraci și necesitatea „celui alb” de a-l controla pe „ cel de culoare”.

eco7

Ecofeminismul folosește inițiative la nivel local, cum ar fi acțiunile colective prin mitinguri și luarea deciziilor de jos în sus, pentru a evalua și a reevalua puterea și controlul primordial al grupurilor dominante, încercând simultan să creeze unitatea și incluziunea printre cei oprimați.

Ecofeminismul subliniază implicarea unică a femeilor în daunele aduse mediului

Feminismul sau Feminismul liberal așa cum este cunoscut în teoria relațiilor internaționale, se străduiește pentru egalitatea de gen și conservarea mediului în cadrul unui sistem patriarhal preexistent. Ecofeminismul, pe de altă parte, urmărește să desființeze acest sistem și să îl reconstruiască complet, bazându-se pe faptul că toate lucrurile vii au valoare, valori și calități diferite, care le fac vulnerabile.

eco77

În locul eforturilor de a face femeile egale într-o lume a bărbatului sau de a prioritiza mediul într-o societate care apreciază dezvoltarea consistentă și extremă, Ecofeminismul evidențiază cum ar arăta o nouă ordine mondială cu bărbatul și femeia, omul și planeta, toate respectate și contribuind într-un câmp de joc egal.

Ecofeminismul vede o paralelă între planetă și femei

Ecofeminiștii ar susține că, dacă femeile vor fi absente din poziții și procese de conducere și de luare a deciziilor și dacă luarea în considerare a mediului nu va juca un rol-cheie în prevenirea amenințărilor la adresa securității, va continua să favorizeze bărbații asupra femeilor și a planetei.

eco1

Conștientizarea barierelor instituționale, care vor împiedica întotdeauna actorii oprimați să ajungă la egalitate, ne obligă să reevaluăm de ce societatea este structurată în modul în acest mod și care sunt cauzele pentru care ne comportăm așa. Ne pasă de mediul înconjurător? Credem, de asemenea, în egalitatea între sexe sau, în general, că toate lucrurile vii ar trebui tratate cu respect și demnitate? Atunci, suntem ecofeminiști.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: twoecofeminists.blogspot.ro, opendemocracy.net, edition.cnn.com. Sursă articol: 1millionwomen.com.