,,Un zâmbet frumos este asemenea unei terapii gratuite!”
Se spune că zâmbetul este cel mai frumos accesoriu, unul de neînlocuit, care rămâne același, indiferent de vârstă, exprimând întreaga strălucire a personalității. Chiar dacă se tinde spre o perfecțiune prototipică, frumusețea autentică se recunoaște tocmai după defectele, care ne fac diferiți și unici, așa că o îmbunătățire este întotdeauna binevenită, atâta timp cât nu ne transformă în ceea ce nu suntem.
„Sănătatea înaintea frumuseții” reprezintă credința care face diferența între profesioniști și amatori, iar o documentare detaliată pentru atingerea acestui țel este vitală în relația noastră cu propriul organism și semnalele acestuia, care este necesar a nu fi ignorate. Atât ereditatea, cât și educația pentru igienă contribuie în egală măsură la consolidarea sănătății dinților, având ca bază un regim de viață sănătos, fără excese.
În primul rând, cel mai important lucru pe care putem să-l facem, constă în formarea unei rutine complete de îngrijire orală, fiind necesară și o igienă în profunzime, curățând zonele greu accesibile periuței de dinți și îndepărtând toate resturile alimentare, care ar putea cauza placă, tartru și carii:
„Deși în trecut erau considerați doar <<unelte>> pentru masticație, în zilele noastre dinții reprezintă un simbol al frumuseții și sănătății și pot spune că un zâmbet frumos este o <<terapie gratuită>> pentru cei din jur, iar un lucru binecunoscut este faptul că cel mai bun tratament este prevenția. Prevenția stomatologică este reprezentată de igiena orală, un periaj efectuat în mod corect, de cel puțin două ori pe zi, dar și utilizarea aței dentare și a apei de gură.
O bună prevenție nu exclude vizita la cabinetul medicului dentist, o dată la 6 luni, un lucru ce se impune pentru a oferi ocazia specialistului de a detecta atât leziunile carioase incipiente, cât și problemele gingivale, tot mai des întâlnite, cauzate de stilul de viață solicitant. Prevenția include și operația de sigilare a dinților recent erupți. În ajutor ne vine opțiunea diversificată a noilor paste de dinți, paste terapeutice, special create pentru diferitele afecțiuni dentare: sensibilitate dentară, demineralizări, sângerări și inflamații gingivale.” ne explică medicul stomatolog ANDREEA BRAN, care, la puțin peste 30 de ani, reușește zi de zi să câștige încrederea pacienților prin empatie, profesionalism și transparență, rezolvând cele mai complicate provocări ale acestei meserii, care pot începe de la o simplă fobie de dentist, redând zâmbetul mult dorit, atât de necesar în drumul către succes.
Alimentele pe care le consumăm ne influențează sănătatea întregului organism, însă acest lucru este valabil şi în privința danturii. Avem posibilitatea să contribuim la combaterea carențelor de minerale și protejarea dinţilor printr-un consum constant de alimente care conțin calciu, alimente cu o aciditate redusă, care nu permit eroziunea dentară, dar și a celor alimente care sunt sărace în zahăr. Stomatologul susține, astfel, faptul că:
„Alimentația joacă un rol foarte important în sănătatea dentară. Astfel, alimentele bogate în zahăr sunt inamicii numărul 1 ai dinților. Zahărul produce un mediu acid în cavitatea bucală, mediu propice pentru activarea bacteriilor responsabile de apariția leziunilor carioase. Alimentele benefice sănătății dentare sunt fructele și legumele, produsele lactate, dar și carnea.
Fructele și legumele au un rol nutritiv, fiind bogate în vitamine și minerale, dar și un rol curativ, favorizând auto-curățirea cavității bucale, prin stimularea glandelor salivare. În alimentație este necesar să includem și consumul de apă, deoarece apa este elementul indispensabil pentru păstrarea sănătății dentare. Deshidratarea conduce la scăderea nivelului și calității salivei, ph-ul devenind acid, fapt care are ca urmare apariția bacteriilor.”
Andreea specifică faptul că o importanță deosebită o dețin vitaminele. Lipsa vitaminei C duce la distrugerea rețelei de colagen din gingie, vitamina A este necesară pentru formarea smalțului dentar, iar vitamina D şi fosforul ne mențin dinții puternici şi sănătoși:
„O atenție deosebită trebuie să o acordăm consumului de citrice. Pe lângă conținutul mare de minerale și vitamina C, benefice corpului, acestea conțin și acid citric, care poate afecta smalțul dinților. În privința lichidelor mai puțin benefice, se pot aminti sucurile carbogazoase, care sunt periculoase pentru smalțul dentar și nu numai, ele afectând întregul organism. Vinul roșu, atât de apreciat, poate colora smalțul dentar, asemenea ceaiurilor colorate, cel negru, în special.”
În cazul în care ne dorim un zâmbet frumos, în ciuda factorilor biologici, mai puțin avantajoși, stomatologul Andreea Bran oferă mai multe soluții:
,,Sănătatea dinților este guvernată, în principal, de genetica fiecărei persoane, iar apoi de alimentație, obiceiuri vicioase și igienă. Dacă genetica nu ne ajută cu o dantură impecabilă, putem apela la medicii dentiști, specializați în estetica dentară. În funcție de caz și dorințe, se pot recomanda tratamente de albire, cosmetizare prin fațete ceramice, lucrări protetice cu suport de zirconiu sau ceramică integrală.”
Altfel spus, schimbarea trebuie să pornească de la propria persoană, iar starea de bine se obține prin echilibru, efect al încrederii și forței din spatele unui zâmbet luminos și sănătos, fără măsurători și standarde absurde, deoarece ,,Frumusețea este relativă și interpretabilă.” concluzionează Andreea Bran, medic stomatolog ESTEDENT.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: arhivă personală Andreea Bran, Estedent, ziuaconstanta.ro, doc.ro