Nu sunt Mamă, însă am 13 ani pe care i-am petrecut între copii. Și ceea ce simt este că, chiar și atunci când consideri că ai suficientă experiență și crezi că ai dobândit toate competențele necesare, vin noile generații sclipitoare de copii care îți dau o palmă de realitate și îți arată că tot ce ai învățat din cărți și la cursurile de formare nu se mai aplică, iar tot ce îți rămâne de făcut este să .. Te adaptezi!
Când eram la grădiniță,
Un lucru pe care îl simțeam diferit la cei mici se întâmpla în zilele în care, din diferite motive nu puteam să ieșim în curte: se enervau mai repede, deveneau extrem de energici și își pierdeau răbdarea foarte ușor.
Și acum mă refer la un grup de minim 25 de copii, cu personalități diferite, cu nevoi diferite, obișnuiți cu rutine diferite. Chiar dacă nu sunt copiii mei, nu e nimic mai frustrant decât să îi văd triști și de fiecare dată mă gândeam:
„Acesta este copilul cuiva!”
„Copilul acesta este ce are mai de preț o familie!”,
„Cineva a trecut prin greutăți pentru acest copil!”
Iar eu, ca dascăl, am responsabilitatea în primul rând umană să continui să îi fiu alături, fiecăruia în parte, atunci când părintele său nu este lângă el.
În aceste săptămâni, nu pot să nu mă gândesc la ce simt părinții lor, în contextul restricțiilor actuale: cum aș putea să-i ajut, cum aș putea să contribui, ce metode folosite la grădiniță aș putea să adaptez și ce materiale să le propun – poate în niște articole viitoare – independent de activitatea didactică zilnică, pentru a trece mai ușor peste această perioadă.
Dragi Mame,
Nu sunteți singure în asta! Părinți din toată lumea empatizează cu voi și se străduiesc zilnic să ofere copiilor tot sprijinul, valorificând timpul petrecut cu familia cât mai constructiv, dar și relaxant.
În continuare, vă propun să vizităm împreună, chiar dacă deocamdată doar virtual, 6 familii din 5 țări care vă împărtășesc experiența lor din săptămânile de izolare:
6 Mame pe care le admir și care m-au inspirat, în toată această perioadă
ROMÂNIA
ANCA SIMTEA locuiește în Petrești, Județul Alba, deține un magazin cu articole pentru copii și este, în primul rând, Mamă. Anca și Mircea au 3 copii, doi băieți și o fată: David, Răzvan și Mara:
„Noi suntem în izolare din ziua în care s-au închis școlile. Cum eu sunt în concediu de creștere a copilului, cea mai mare parte a timpului mi-o petreceam acasă cu cei 3 copii, deci schimbarea nu a fost foarte mare pentru mine.
Provocarea majoră a fost aceea de a improviza activități pentru copii cu ce se găsește în casă, la orice oră
Dacă până acum orice activitate era precedată de o sesiune de cumpărături la magazinele de papetărie și raioanele cu materiale pentru crafturi, în perioada asta am învățat să improvizăm mult mai mult. Adică deschidem ușile de la mobila de bucătărie și ne gândim ce putem încropi cu ce găsim acolo.
Așa am ajuns la construcții cu bețe pentru frigărui, sistem pentru dezvoltarea motricității fine cu paste, schelet din paie de plastic sau vulcani din spumă cu detergent de vase
Oricât de solicitantă e perioada asta, care mi-a insuflat și mai mult respect pentru doamnele educatoare și învățătoare, de două lucruri nu mă pot plânge, deși am văzut că acesta e trendul în vremurile astea: de plictiseală și de dorul de a ieși prin localurile acum închise.
De plictisit, cu 3 copii în casă, efectiv nu aș avea cum!
Iar de ieșit în oraș nu are cum să îmi fie dor, pentru că nu aveam timp și energie, pentru acest lucru, nici înainte de Covid 19. ”
***
CAMELIA TEREC locuiește în Cluj-Napoca și este economist la PM Technic Elements, dar și antreprenor și videograf, deținând brandul Trust Media și Artify Media. Camelia este Mamă de băieți: Răzvan și Tudor:
„Suntem în izolare de 27 februarie, de când l-am operat pe Răzvan, băiatul cel mare. Nu am conștientizat faptul că vom sta în casă, deși am auzit la știri că există un virus. Practic am stat în izolare 100% din 12 martie, de când s-a întors soțul meu de la București.
Și acum ce facem toată ziua cu copiii? Cum vom reuși să ne împărțim între băieți și munca de birou de acasă?
Practic, am devenit mămică 24/7
Această perioadă a trecut atât de frumos, încât nici nu mi-am dat seama, dar trebuie să recunosc că am zile când abia aștept să vină ora de culcare de seara, oricât de mult mi-ar plăcea să-mi petrec timpul cu ei.
Dimineața sunt alintată și răsfață de către Sergiu, soțul meu, pentru că el este cel care se trezește la 7:30, odată cu băieții, și se joacă în liniște în living, doar ca să <<mai doarmă și mami puțin>>. După ce mă trezesc, fac micul dejun, timp în care băieții fac sport cu tati.
Am ajuns să ne descoperim mult mai mult, această perioadă ne-a făcut mult mai responsabili cu timpul petrecut cu copii, pentru ca acesta să devină unul plăcut distractiv, dar să și apreciem perioada când Răzvi mergea la grădiniță. Wow, ce vremuri frumoase!
Așa că, dacă nu este grădiniță, am făcut noi acasă!
Aici am avut mult noroc și cu educatoarele, care ne puneau pe grup tot ce era necesar să facem într-o zi cu copilul, ajungând la 6 ore/zi adunate, de program de muncă și învățare.
Activitățile preferate ale celor mici sunt bineînțeles zbierăturile, țipetele, alergatul, săritul în pat, dar și micile bătăi ca între frați.
În general, cam toate activitățile celor mici în această perioadă sunt dependende de noi. Avem zile când suntem implicați 100%, dar și zile când ne simțim epuizați, iar atunci parcă nici inspirație nu mai avem. Tot ce contează este să facem cât mai multe momente pline de distracție și fericire împreună, dar să nu forțăm ziua.
Pentru luna următoare, sincer, nu m-am gândit concret la ceva anume. Știu sigur că vom continua cu activități noi și cu implicarea băiatului cel mare în a mă ajută la gătit, iar cel mic, fiind fascinat de punerea hainelor la spălat și scoaterea vaselor curate din mașina de spălat, va fi și el un adevărat ajutor în bucătărie.
Și le vom face o surpriză și vom monta un hamac în living! Dar asta cred că e mai mult pentru noi, părinții, însă sună mai bine când spui că este <<pentru copii>>.”
***
GERMANIA
DIANA MIRWALD este medic stomatolog și locuiește în Dortmund. Este Mama lui Teo și a Annei: „De la sfârșitul lunii martie ne străduim să îmblânzim haosul.
Practic, fiecare membru al familiei a fost scos din rutina lui!
Dar, pentru asta, am reușit să petrecem mai mult timp împreună, având diferite activități:
De la tuns iarba până la tuns părul copiilor, de la grădinărit până la picat de oboseală pe canapea.
Iar cine avea noroc poate reușea să vadă filmul până la final. În fiecare zi am făcut cu Teo lecții, în timp ce Anna făcea alături un puzzle sau lego. Avem norocul că avem grădină și că în vecini mai sunt 3 copii.
Așa că am redescoperit jocurile clasice ale copilăriei: de-a prinselea, de-a ascunselea sau șotronul.
Back to basics!
Și cireașa de pe tort: Anna a învățat să meargă pe bicicletă. Din luna mai, este necesar să ne întoarcem la serviciu, iar copiii vor merge la grădiniță, respectiv școală, însă totul se va desfășura pe baza unui program de urgență, disponibil persoanelor cu meserii relevante pentru sistem.”
***
EMIRATELE ARABE UNITE
OANA TITICĂ locuiește în Abu Dhabi și deține din anul 2012 Centrul Educațional „Baby Sensory UAE”, unde bebelușii (de la 0 la 13 luni), dar și copiii mai mici sau mai mari (de la 1 la 6 ani) au parte de programe educative, recunoscute și premiate la nivel internațional. Este Mama Emmei, a lui Lennard a Venessei:
„Suntem în izolare de 5 săptămâni și tocmai am încheiat 3 săptămâni de carantină foarte strictă, în care doar în membru al familiei a avut voie să iasă o dată la trei zile la cumpărături, în baza unui permis pe telefon, prin intermediul unei aplicații create de guvernul UAE.
Homeschooling-ul a preluat o mare parte din zi și chiar sunt foarte mulțumită de modul în care școală a organizat sesiunile de învățământ online.
În afară de fetiță noastră de 6 ani, ceilalți doi copii sunt în proporție de 90% independenți
Fetița de 6 ani este asistată de tătic, în timp ce eu muncesc pentru firma mea, pentru a reorienta activitatea. Valentin, soțul meu, rezistă foarte bine și nu ar vrea să fie în niciun alt loc, decât cu copiii.
El a lucrat până la începutul anului în consultanță și, cum a fost mai mult plecat de acasă, a dus dorul familiei, iar acum se răsfață în fiecare zi cu îmbrățișări și joacă cu copiii.
Tati lucrează acum pe poziția de profesor full time și e principalul responsabil cu gătitul. În ce privește activitatea școlară, implicarea mea este redusă. Am ca responsabilități proiectul săptămânal cu Vanessa, matematică/muzică cu Emma și matematică/muzică cu Lennard – plus preluarea plângerilor din partea profesorului sau a elevilor și pregătirea snacks-urilor.
Schimbarea majoră? Activitățile prin intermediul ecranului au o pondere foarte mare!
Homeschooling, înregistrare video și fotografiere a temelor, dezvoltare muzicală, workout, activitatea companiei mele și până și serbarea zilei de naștere a Emmei au fost și sunt intermediate prin diverse activități online și aplicații.
Una dintre rutinele zilnice este workout-ul cu întreagă familie, timp de 30 minute. Seară, la 18:30
O altă activitate destul de îndrăgită și frecventă, este jocul Just Dance, precum și Remi, Catan și Tokaido. Petrecem încă mult timp în grădina (pe trambulină, fotbal, splash pool, iar copiii au petrecut câteva nopți de camping în grădină), deși acum numai pe timpul serii putem ieși, deoarece în timpul zilei este mult prea cald.
Copiii au descoperit și o aplicație cu care învață melodii noi cu instrumentele lor muzicale. Facem curat împreună, gătim și servim în fiecare zi prânzul, cu toată familia.”
***
JAPONIA
MIHAELA PÂRĂU locuiește în Shibuya, Tokyo și mai multe despre ea puteți afla de aici. Este Mama lui Mei, dar și viitoare mămică:
„Suntem în <<izolare>> de 3 săptămâni aproximativ, doar că aici nu e atât de strict. Ieșim cu bicicletele, mai mergem și în parc dacă nu sunt copii, încă mai avem puțină libertate de mișcare. Mei nu mai merge la grădiniță, așa că facem acasă tot felul de activități, ca să compensăm.
Pentru noi nu s-au schimbat foarte multe, atât doar că petrecem mai mult timp împreună, acasă. Facem în fiecare zi cam ce am fi făcut în weekend-uri, în mod normal.
Când nu știu ce să mai facem, caut pe Pinterest și, de obicei, găsesc ceva idei care să mă inspire
De obicei gătim micul dejun împreună, apoi facem niște yoga (recomand canalul de Youtube Cosmic Kids), apoi avem program liber, ne jucăm mult tot felul de jocuri. Noi suntem mari jucători de boardgames, așa că și ea are o mulțime.
Citim cărți sau își exersează cititul, pentru că Mei învață în limba engleză, așa că încercăm să repetăm zilnic. De exemplu, acum învață despre Oceane. Este pasionată de animale și, uneori, ne mai uităm împreună la documentare.
După prânz avem tot felul de activități. Ieri, de exemplu, am grădinărit, în altă zi am ieșit cu bicicletele, altădată am reorganizat camera ei sau am construit o <<metropolă>> din Lego. Mai meșterim colaje sau facem băi luuungi, bineînțeles, cu toți bebelușii ei. Așa ne mai relaxăm.
Încercăm să vorbim mai des cu bunicii și familia
Sau ne uităm la desene animate. Încercăm zilnic să ne umplem timpul care, altădată, l-am fi petrecut la grădiniță sau în parc. Pictăm, desenăm, facem colaje, facem accesorii, construim cu lego, experimentăm în bucătărie, mai ales pentru că ne place mult să gătim.
George nu merge la sală, așa că Mei a devenit greutatea, pe care o ridică zilnic!”
***
FRANȚA
ROMANE BOUDET locuiește în Miramas-Le-Vieux, Provence-Alpes-Cote D’Azur și manageriază propriul salon de coafură. Este Mama lui Aurore, dar și proaspăta Mămică a lui Elio.
„Aici, în Franța, suntem izolați din 17 martie, iar Mircea a încetat să mai lucreze o săptămână mai târziu. De curând, am devenit propriul meu șef, administrând salonul de coafură, în timp ce am grijă de Aurore (2 ani) și Elio (3 luni), cu normă întreagă, ceea ce îmi consumă mult din energie.
Pentru că Mircea este acasă, ne facem timp să trăim cu adevărat, să facem ceea ce ne place, cum ar fi să petrecem timp pe smartphone, să vizionăm filme sau doar să ne jucăm cu copiii noștri. Norocul nostru este că trăim foarte aproape de familia mea, cu care împărțim casa bunicilor, mama și fratele meu fiind la doi pași de noi. Astfel, Aurore se poate bucura de toată familia, în fiecare zi.
Acesta este ritmul zilelor noastre…
Activitățile lui Aurore sunt adesea improvizate, deoarece îl port mai mereu pe fratele ei mai mic în brațe
Iată o listă cu ceea ce îi place să facă, aproape în fiecare zi:
– se dă în leagăn, mai ales pentru că avem norocul să avem o grădină mare, în care se poate da în balansoar, pe tobogan sau cu bicicleta;
– desenează și face colaje;
– se vede cu bunicile ei;
– urmărește videoclipuri muzicale;
– poartă pantofi cu toc și dansează.
Aurore adoră să petreacă timp afară și îi place tot mai mult să se joace singură. Când se plictisește, îi citesc povești, desenăm împreună și uneori modelăm aluat de sare. Și, pentru că avem parte de zile călduroase de primăvară, îi vom umple cu apă o piscină mică, care sunt convinsă că o va ține ocupată zeci de minute.
Întreaga familie este mai relaxată
Este mult mai ușor să te ocupi de cei 2 copii mici, cu tatăl lor alături, în fiecare zi. Deci nu-mi doresc ca Mircea să revină la serviciu prea curând, pentru că apreciem enorm timpul petrecut împreună.”
By Diana Arieșan, editor The Woman Magazine
Surse foto: Trust Media, Inoan Paul, arhive personale – Anca Simtea, Diana Mirwald, Oana Titică, Mihaela Pârău, Romane Boudet