Ce să iei în considerare înainte de a cumpăra un produs de skincare sau de machiaj?

Este important să înțelegem ce anume trebuie să avem în vedere atunci când dorim să achiziționăm produse de makeup și de ce este important să ținem cont de criteriile respective. 

Cel mai important lucru pe care tu trebuie să îl știi nu doar când ai nevoie să alegi produsele de makeup, ci și pe cele de îngrijire, e că este vital să îți cunoști tipul de ten și eventualele probleme pe care acesta le are. Un ten perfect practic nu există, deci trebuie să ținem cont de nevoile pielii noastre atât pentru a ști cum să o întreținem, cât și pentru a alege produsele potrivite de skincare și machiaj pentru un look impecabil.

 

Tipul de ten și alegerea produselor

 

Pentru a-ți stabili tipul de ten, cel mai indicat este să apelezi la un specialist care să efectueze testele necesare, astfel încât el poate să îți descopere și eventualele probleme care există și să îți recomande produsele pe care să le folosești, dar și cele pe care să le eviți. 

Atunci când cunoști tipul de ten și nevoile pe care acesta le are, este foarte ușor să achiziționezi produsele pentru kitul tău, pentru că vei cumpăra doar ceea ce este benefic, adică produsele cu ingredientele care fac bine pielii. 

Spre exemplu, dacă ai un ten sensibil, vei evita produsele care conțin alcool sau substanțe astringente, la fel cum în cazul unui ten gras, nu vei putea folosi produse cu conținut ridicat de grăsimi, ci variante mai light. O caracteristică esențială pe care toate produsele trebuie să o îndeplinească este să nu aibă efecte secundare, de aceea vei evita ingredientele considerate nocive de către specialist, pentru tipologia pe care tu o prezinți.

 

Eticheta produselor și rolul ei

 

Industria machiajului este într-o continuă evoluție, nu doar în ceea ce privește tehnicile, dar și în cazul produselor și, de fapt, a diversității acestora. Varietatea pe care, în prezent, o avem la dispoziție ne permite crearea unor lookuri inedite, trebuie însă să cunoaștem cum să alegem produsele corecte pentru scopul nostru.

Începând cu anul 1976, în S.U.A, prin promulgarea Actului privitor la Alimente, Medicamente și Cosmetice, producătorii de cosmetice și de alimente au obligația de a afișa ingredientele produselor pe containere, cutii, ambalaje sau etichete separate.

Din păcate însă, totalitatea acestor informații adesea nu este corect interpretată, creând confuzii în ceea ce privește efectul pe care anumite ingrediente îl pot avea. Multe substanțe componente precum apa, uleiul mineral sau alcoolul, sunt relativ familiare pentru toată lumea, spre deosebire de cele de origine chimică, ce au o denumire mai complicată și nu sunt atât de cunoscute publicului larg.

Pentru a citi o etichetă în mod corect, trebuie să știm că ingredientele sunt enumerate în ordinea cantității lor. Astfel, apa, uleiurile și alcoolul sunt menționate printre primele. Conform chimiei  produselor cosmetice, acestea reprezintă un vehicul sau bază, cu rolul de a ajuta la răspândirea celorlalte componente ale produsului.

În continuarea acestora, găsim substanțe și principii active, în combinație de două sau chiar mai multe, în funcție de intensitatea produsului. Principiile active cuprind vitamine, aminoacizi, hormoni și diferite extracte, acestea din urmă fiind agenții de conservare, iar, nu în ultimul rând, parfumul și coloranții (dacă există). Având în vedere aceste informații, puteți să citiți ingredientele produselor și să le comparați, astfel încât să alegeți varianta cea mai bună. 

Atenție: nu aruncați ambalajul sau eticheta cu ingredientele produsului până când îl testați, pentru a vedea dacă nu are potențial alergic. În cazul în care apar simptome iritative, veți putea analiza care ingredient le-a produs.

 

Sezonul în care ne aflăm și influența lui / Produse de zi și de noapte

 

Aici ne vom referi în special la produsele de îngrijire a pielii. După cum poate știi deja, există o serie de substanțe pe care nu este recomandat să le folosești în timpul sezonului cald, mai ales din cauza interacțiunii cu radiațiile UV. La fel, există produse care sunt benefice pentru a fi folosite dimineața sau pe timpul zilei, iar altele trebuie incluse doar în rutina de seară pentru un efect sigur. 

Un exemplu foarte bun îl reprezintă alfa-hidroxiacizii și beta-hidroxiacizii, considerați extrem de eficienți în cazul persoanelor cu probleme ale tenului precum pori dilatați, puncte negre, pete pigmentare etc. Totuși, aceștia pot provoca o sensibilitate accentuată a pielii la radiațiile solare și, din acest motiv, este indicat să îi folosești seara. 

Acum că ai înțeles rolul ingredientelor și al factorilor pe care trebuie să îi cunoști, vei ști cu siguranță cum să îți cumperi produsele de care ai nevoie!

 

Editor: Antonia Lestyan

Crescând în industria de beauty și urmărind-o pe mama ei, care este medic estetician, drumul profesional al Antoniei Lestyan s-a conturat firesc.

A început să profeseze încă de la vârsta de 15 ani ca make-up artist, fiind pasionată dintotdeauna de ceea ce înseamnă artă și și-a conturat cariera participând la concursuri și devenind trainer. Deși foarte tânără, pasiunea pentru machiaj a determinat-o să scrie și o carte – „Abecedarul Machiajului”, fiind primul manual complet de machiaj scris în România.

A lucrat zi de zi timp de 7 luni și a depășit toate obstacolele, dorindu-și foarte mult ca acest proiect să prindă viață. Antonia ne spune că încă din copilărie știa că va călca pe urmele mamei sale și va urma Facultatea de Medicină, studii care au ajutat-o mult în scrierea cărții sale.

 

Sursă foto: Freepik