Sofia Iorga este make-up artist, iubitor de artă în toate formele sale, artist.
Pasiunea pentru make-up a descoperit-o, spune ea, în urmă cu câțiva ani, având la bază afinitatea pentru artele vizuale și atracția față de lumea spectacolelor. Așa a luat naștere cariera sa în zona de teatru, arte performative și spectacole stradale.
Despre ce implică activitatea sa, ce înseamnă un machiaj de teatru și care sunt rigorile în funcție de care acesta se realizează ne-a povestit Sofia în materialul următor.
În cadrul festivalului Ideo Ideis vei ține un atelier de artă aplicat în cadrul trupelor de teatru tânăr despre arta machiajului și despre cum se realizează un machiaj de teatru. Cum ai primit vestea că vei fi trainerul atelierului?
A fost o veste super bună și sunt foarte entuziasmată că importanța machiajului de teatru va ajunge la o viitoare generație de actori, încă neformată și fresh din punctul de vedere al lucrului în teatru.
Este îmbucurător că tinerii vor afla cum se pot juca cu lumini, umbre și culori. Sper eu ca pe lângă mijloacele convenționale de exprimare specifice artei actorului, atelierul le va oferi ocazia să exploreze un nou mediu de expresie.
Povestește-ne puțin despre modul în care va fi structurat acest atelier. Ce vor învăța mai exact cei prezenți acolo?
Mi-am dorit foarte mult să răspund viitoarelor nevoi ale actorului de teatru, pentru că nu toate teatrele din țară au un departament de machiaj, așa că prima dintre cele trei zile ale atelierului va fi dedicată principiilor de bază în machiaj.
Participanții vor învăța să își evidențieze atuurile fizionomiei folosind corect și igienic produsele de machiaj. În următoarele două zile vom construi peste această bază și ne vom concentra pe cele mai frecvent întâlnite efecte speciale utilizate în teatru.
Cum crezi că va fi pentru tine experiența din postura de trainer? Ai mai desfășurat astfel de ateliere până acum? Ce îți propui să îi înveți pe participanți?
Nu am mai avut ocazia să fiu trainer pentru un grup atât de extins în cadrul unui atelier aplicat. Diverse demonstrații pentru un public larg sau cursuri one on one am mai făcut, dar e pentru prima data când, împreună cu cei care vor participa, vom fi împreună hands on și vom răspunde practic la întrebările care se ivesc.
Povestește-ne puțin despre parcursul tău profesional. Ai activat dintotdeauna ca make-up artist? Cum a arătat începutul în acest domeniu?
Cumva tot parcursul meu m-a legat încet, încet de artele spectacolului. Am avut o mare pasiune pentru artele vizuale și la un moment dat am hotărât să le împletesc.
Chiar și pentru machiajele de zi cu zi scopul meu este ca la final personalitatea modelului să fie reflectată prin machiaj. În teatru însă magia transformării este și mai vizibilă iar actorul își schimbă chipul cu cel al personajului chiar sub ochii tăi, în cabina de machiaj.
Activitatea ta este una cu totul specială. Pe lângă machiajele de zi cu zi ești specializată pe machiaj de teatru. Cum a început totul? Care a fost legătura ta cu lumea teatrului și cum ai ajuns să faci asta?
Profesia de make-up artist aplicată pe artele performative nu este adesea cea mai la îndemână opțiune pentru tineri, mai ales în România, și asta pentru că, în mod eronat, pare că nu există perspective de viitor. Eu pot spune că mereu am căutat asta cumva fără să-mi dau seama, experimentând în zona performance-ului și a spectacolului stradal de la 18 ani.
La început am fost propriul meu model și inventam personaje cărora îmi doream să le dau viață, și a fost o mare bucurie când am câștigat titlul de Global artist of the year în cadrul concursului NYX Face Awards. Cu această ocazie am fost în L.A. și am cunoscut mulți make-up artiști talentați din lumea întreagă.
Cum ai ajuns să faci din pasiunea ta un business? Cum se împacă asta cu lumea artistică?
Pasiunea mea nu este un business. Da, este momentan unica mea sursă de venit, dar e foarte departe de acest termen. Prefer să mă concentrez pe a învăța continuu și a mă dezvolta artistic decât pe a construi o afacere.
Care a fost cel mai inedit loc de până acum în care ai fost nevoită să machiezi? Dar cel mai spectaculos/dificil machiaj? Ne-ar plăcea să ne împărtășești câteva detalii behind the scenes.
O locație inedită în care am machiat a fost Amfiteatrul Odobescu de la parterul Facultății de Litere. A fost o senzație ciudată să mă întorc acolo de data asta în calitate de make-up artist. Cât despre cel mai spectaculos și dificil machiaj, acesta rămâne cel pregătit pentru finala Face Awards.
Nu am conștientizat până nu am ajuns în faza de editare că pe înregistrare, fără pauze, realizarea lui a durat zece ore, urmate de încă șase ore de filmări. Am avut mare noroc să fiu înconjurată de câțiva prieteni care m-au susținut și m-au ajutat extraordinar de mult în demersul ăsta.
Care sunt criteriile în funcție de care realizezi un machiaj? Ții cont de scenariu, de temperamentul personajului, de condițiile de filmare și de spațiu sau totul este pură imaginație?
Cred că cea mai frumoasă provocare în machiaj este exact cea de a-ți accesa creativitatea în limitele tehnice impuse de lumină, produse, context (teatru, film, foto etc.) și să reușești să susții prin imaginea pe care o creezi, alături de celelalte departamente, esența personajului.
De unde îți iei inspirația? Există make-up artiști pe care îi urmărești și a căror activitate este relevantă pentru tine?
Inspirația, în cazul meu, are ca fundament un research continuu. Sunt mereu în căutare de imagini, obiecte, tablouri, fotografii pe care le salvez frenetic pentru că cine știe în ce context îmi vor spune ceva.
Urmăresc cu mare interes mai mulți make-up artiști naționali și internaționali care, pe lângă tehnica impecabilă, vorbesc la rândul lor despre aceleași principii care stau la baza realizării machiajelor.
Voi aminti doar câțiva în speranța că vă vor stârni și vouă interesul: Alexandru Abagiu, Minela Popa, Alex Box, Ve Neil, Val Garland și Lisa Eldridge.
3 cuvinte care te caracterizează: curiozitate, empatie, flexibilitate.
Modelul tău profesional: Prefer să nu urmez neapărat un model ci să fur din mai multe surse până construiesc un traiect care mi se potrivește.
Activitatea ta favorită pentru a te recrea: Sunt o mare devoratoare de filme și seriale.
Persoana de la care ai avut cel mai mult de învățat este: Învăț în fiecare zi de la fiecare om pe care îl întâlnesc.
Ce nu trebuie să îi lipsească unui machiaj de teatru: rezistența – actorii trăiesc, se mișcă și ne mișcă ore întregi sub lumina reflectoarelor
Tocuri sau flat shoes? Flat shoes – alerg mult prin teatru.
—
Editor: