„Cel mai important lucru învățat este acela că succesul și eșecul merită sărbătorite în egală măsură.” | Cristina Florescu, Specialist HR

Cristina Florescu este expert în legislația muncii, specialist HR și om de business. După o perioadă petrecută în corporație, de unde și-a luat numeroase lecții și unde s-a pregătit pentru trecerea la antreprenoriat, Cristina a pus bazele propriului business: un birou mobil de HR. Ideea a venit ca urmare a identificării unei nevoi, fiind convinsă că perspectiva ei de business va face o diferență.

Consideră industria de HR ca fiind dinamică, în continuă dezvoltare, tânără și cu mult potențial, iar, din punctul ei de vedere, unui om de HR trebuie să îi pese cu adevărat de oameni și de parcursul lor profesional.

Cristina este parte din comunitatea Mamprenoare din anul 2020, iar principalele cuvinte ale acesteia referitoare la comunitate sunt: suport și dezvoltare. Un an mai târziu a devenit Managerul Mamprenoare București, iar principalul obiectiv al său este creșterea comunității.

Am stat de vorbă astăzi cu Cristina despre călătoria ei profesională, trecerea de la sectorul corporate la propriul business cu avanatajele și dezavantajele fiecăruia, despre industria HR și comunitatea din care face parte.

 

Cristina, cum ar arăta o scurtă prezentare a ta pentru cititorii The Woman?  Cum crezi ca ar fi arătat în urma cu 5 ani, aceeași prezentare care face referire la tine?

 

Asta da provocare! În general evit să vorbesc despre mine pentru că sunt exigentă și sunt cel mai dur critic al meu. Sunt o femeie ambițioasă și luptătoare.

Acum, nu știu dacă pot spune că așa am fost dintotdeauna, dar pe măsură ce au trecut anii aceste două abilități au prins avânt. Și dacă mă întrebi pentru ce lupt, este pentru a pune lucruri noi în mișcare în jurul meu și am mereu ambiția de a le duce până la capăt. Nu cred că m-am mulțumit vreodată cu jumătăți de măsură sau cu abandonul. Mi-am setat propriile standarde, nu abdic de la ele, și poate cel mai important lucru învățat este acela că succesul și eșecul merită sărbătorite în egală măsură. 

Profesional, sunt om de resurse umane, și nu întâmplător am spus „om” pentru că în domeniul acesta mai întâi de toate înveți ce presupune să fii uman și apoi să gestionezi oameni și relațiile de muncă. Mi-am construit singură o carieră în resurse umane pornind de la un simplu rol de asistent de departament, până la rolul de expert în legislația muncii, și în ultimii ani am adăugat și rolul de antreprenor.

În urma cu 5 ani lucram în corporație, unde am avut zile în care depășeam 16 ore de muncă, luptam și atunci ca și astăzi să fiu cât mai bună, eram curioasă, strictă, o adevărată corporatistă. Priveam temătoare la antreprenoriat și nu pentru că nu credeam în mine, ci pentru simplul fapt că voiam ca atunci când voi pași în acest domeniu, să mă număr printre cei mai buni.

 

Cum ai ales industria HR? Care au fost etapele profesionale prin care ai trecut?

 

După o perioadă destul de lungă petrecută alături de copiii mei, am descoperit la mine o înclinație spre a ajuta oamenii. Cu cât eram mai implicată în a oferi suport cu atât aveam lângă mine mai mulți oameni frumoși, dornici să ajute. Cu alte cuvinte ofeream și învățam oamenii să ofere la rândul lor.

Așa a apărut oportunitatea de a lucra într-o corporație în domeniul resurselor umane. Am început treptat, și chiar dacă eram cea mai în vârstă din departament, nimic nu m-a oprit să învăț totul de la zero. 

Provocarea a venit după nici o lună de când primisem rolul de specialist în resurse umane – să construiesc un departament de la zero. Asta presupunea să aduc candidați, să le fac contracte de muncă și să mă ocup de salariile lor, adică să acopăr toate ariile de HR.  Din acel moment timpul meu nu mai era împărțit în zi și noapte, ci în ore la birou și ore de curs. Sunt o persoană autodidactă, mă dedic studiului individual cel puțin o ora pe zi și încerc cât pot de mult să fiu la curent cu toate noutățile din domeniul HR.

Mediul de business în care lucram m-a ajutat enorm. După numai 4 luni mi-a fost propus rolul de HR-Business Partner, lucru care mi-a adus munca la un standard ridicat ce m-a provocat să caut, să înțeleg și să aprofundez care sunt nevoile de business, cum se construiește o afacere și ce rol joacă resursa umană în imaginea de ansamblu.

 

După retragerea din sectorul corporate, ai pus bazele unui birou virtual de HR. Cum ai simțit diferențele între corporate și antreprenoriat? Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei părți, din punctul tău de vedere?

 

Pentru mine corporația a fost piatra de temelie pentru ce am construit mai târziu. În primul rând, corporația are avantajul stabilității financiare. Sursele de informare sunt întotdeauna la îndemână, iar orizontul de dezvoltare este cumva clar, întrucât mai me DIreu se urmează un șablon bine definit. Acel mediu m-a ajutat enorm să mă obișnuiesc cu lucrul în echipă, să interacționez cu oameni de naționalități, culturi și cu valori diferite. Eram și atunci extrem de disciplinată și atentă la tot ce învățam, eforturi ce au contribuit la construcția visului meu de antreprenor.

Când am pășit în lumea businessului au apărut evident și schimbările: programul de 8 ore s-a transformat într-un program nedefinit, ghidat doar de dorința mea de a-mi dezvolta afacerea. Lipsa unui superior m-a responsabilizat mai mult și mi-a oferit libertatea creativă să dezvolt servicii nonconformiste, personalizate, care consider că adaugă o reală plus valoare unei afaceri. Antreprenoriatul vine într-adevăr cu multe incertitudini, provocări și ocazional cu nereușite ce pot descuraja o persoana mai slabă de înger. Dacă mă uit la avantaje pot spune însă cu certitudine că antreprenorul deține controlul și intră în contact direct cu clientul și astfel îi înțelege nevoile.

 

Care au fost primele lecții învățate în antreprenoriat?

 

Disciplină, responsabilitate, curaj și încredere. La început mi-am dat voie să greșesc, să învăț, să mă adaptez și să devin cea mai buna versiune a mea. 

Am învățat ce înseamnă toleranța și flexibilitatea și cum să le stabilesc niște limite clar definite astfel încât niciodată să nu fiu în postura de a renunța la cel mai de preț principiu al meu: respectul. Mi-am păstrat atenția la mentorii mei, urmăresc îndeaproape oamenii care s-au remarcat în lumea afacerilor și învăț din experiența, dar și din greșelile lor.

 

Ce presupune un birou virtual de HR? Care sunt activitățile de care te ocupi zi de zi în cadrul Team HR?

 

Ideea unui birou mobil mi s-a părut mereu soluția optimă pentru natura diversă a afacerilor mici și mijlocii. Corporațiile mari reprezintă un segment redus din numărul total de afaceri dintr-o țară, motiv pentru care am găsit idea aceasta că având potențialul de a se adresa unui public larg.

Însă, înainte de biroul mobil, a fost ideea de servicii de HR. Interacționasem în mediul corporatist cu multe firme din acest domeniu și foarte puține reușeau să răspundă într-o manieră profesională la cerințele mele. De atunci am știut că perspectiva mea de business va face diferența.

Biroul meu virtual de HR le oferă șansă oamenilor de afaceri de a avea un expert în segmentul resurselor umane aproape de ei, o persoana implicată, fără ca aceștia investească sume exagerate. Le ofer servicii de administrare de personal, legislația muncii, salarizare și recrutare. Pe lângă acestea consultanța personalizată îi ajuta pe antreprenorii aflați la început de drum să înțeleagă cum să gestioneze eficient resursa umană. Acord o atenție deosebită livrabilelor, sunt implicată să înțeleg cât mai bine nevoile de business ale clienților mei. Încerc să îi provoc să identifice ce nu știu că nu știu despre angajații lor.

Cristina Elena Florescu - Mamprenoare

 

Cum vezi industria din care faci parte? Care sunt principalele caracteristici pe care un om de HR ar trebui să le aibă?

 

O industrie dinamică, în continuă dezvoltare, tânără și cu mult potențial. Focusul nostru este îndreptat asupra candidaților și salariaților, despre care încă mai avem de învățat multe: ce își doresc, cum vor să se dezvolte, cum îi putem ghida în plan profesional. Unui om de HR trebuie să îi pese în mod real de oameni și de parcursul lor profesional. Ingredientul minune este să înțelegi businessul și astfel să poți face o asociere între abilitățile profesionale ale candidaților și profilul companiei.

 

Care sunt, din punctul tău de vedere, trendurile HR, având în vedere schimbările din ultima perioadă pe piața muncii?

 

Ultimii doi ani ne-au învățat să devenim mai responsabili în derularea tuturor proceselor de HR. S-au schimbat pachetele de beneficii și compensații pentru că acordăm o mai mare atenție salariaților. Procesele de recrutare au acum o nouă componentă, aceea de coaching, prin care ajutăm candidații să se identifice cu rolul potrivit.

Măsurăm riguros performanța profesională astfel încât să identificăm top performerii și să îi fidelizăm. Companiile au devenit mai deschise la ideea de colaborare cu potențialii candidați și sub alte forme: PFA sau SRL, lucru care oferă o flexibilitate atât financiara, cât și de timp unui profesionist care știe să își gestioneze și prioritizeze agenda de lucru.

 

Ce ai sfătui angajatorii la momentul actual pentru a atrage și păstra în companie personalul? Dar viitori angajați, la ce ar trebui să fie aceștia atenți când caută un prim sau nou loc de muncă?

 

O să îți răspund așa cum le spun cursanților mei: înainte de orice angajare asigurați-vă că aveți un post, că este nevoie de el în mod real, că acest post are un scop și un rol și abia pe urmă discutăm despre un potențial salariat care vine cu abilitățile și competențele necesare pentru postul respectiv.

Angajatorii trebuie în primul rând să demonstreze că își doresc ca angajații lor să le rămână fideli. Statistica ne spune că oamenii își schimbă des locul de muncă din două motive: relația defectuoasă cu superiorii și pachetul salarial. Una din cauze este faptul că încă nu avem implementată ideea, la nivel de business, a unui buget de retenție pe care să îl utilizăm pentru a soluționa cele două probleme. Ne trezim prea târziu, uneori în ultimul moment, să încercăm să salvăm o situație care diagnosticată, evaluată și măsurată la timpul potrivit putea fi prevenită.

Recompensăm prea târziu valoarea pe care o aduce un salariat în business.

Un viitor salariat trebuie înainte de a citi descrierea unui post, să înțeleagă care sunt cultura și valorile companiei și acestea din mai multe surse și nu doar din promovări de marketing sau prezentări publice. Acesta trebuie apoi să înțeleagă care este orizontul de dezvoltare și metodele de recompensare a muncii și a performanței la locul de muncă oferite de companie. Și nu în ultimul rând, acesta trebuie să se informeze câte procese legate de conflicte de muncă are pe rol compania.

 

Faci parte din comunitatea Mamprenoare. Când și cum ai ales să te alături comunității? Care sunt, în opinia ta, avantajele de a fi parte dintr-o astfel de comunitate?

 

Despre comunitatea Mamprenoare nu știam nimic până când o prietenă apropiată m-a sunat și mi-a spus să îmi fac abonament. Prima mea interacțiune a fost la un Meet&Learn cu Av. Andra Badiu care efectiv m-a fascinat, iar din 2020 sunt „membră cu drepturi depline”. 

Aceasta comunitate are o caracteristică extrem de importantă pentru mine: mă ajuta să mă dezvolt fără să îmi impună o anumită traiectorie. Am aici toate instrumentele necesare ca afacerea mea să crească eficient.

Avantajele sunt numeroase în opinia mea. În primul rând aș menționa faptul că ne oferim suport între Mamprenoare, lucru care mi se pare extrem de necesar. Suntem femei open minded: fără prejudecăți, fără false modestii și ancorate în realitate.

Întreabă-mă despre orice mamprenoare și ce business conduce și îți spun la orice oră cu ce se ocupă și ce nevoi are. Oricine dorește să pășească în antreprenoriat are acces în comunitatea Mamprenoare la un pachet premium de cursuri, instrumente și servicii, astfel încât să depășească eventuale obstacole.

Uite, îți mai spun un element remarcant, noi nu abandonăm pe nimeni, totul este să vrei să devii o femeie de succes.

 

Ești Managerul Comunității Mamprenoare București. Care sunt activități de care te ocupi în calitate de manager? Cum îmbini toate cele trei roluri profesionale ale tale: antreprenor, specialist HR și manager?

 

Am fost onorată să preiau acest rol la finalul anului 2021 și trebuie să recunosc că este și aceasta o altă provocare. Cel mai important target al meu este să cresc această comunitate. Și când spun că vreau să creștem nu mă refer doar numeric, accentul nostru este să atragem alături de noi femei care fie au o afacere de success și vor sa împărtășească din experiența lor fie sunt la început de drum și nu mai știu ce direcție să urmeze. În acest moment în București avem întâlniri fizice, nu doar online, și ne dorim să devenim cât mai vizibile.

Așadar răspunsul meu este simplu le îmbin cu plăcere și bucurie pentru că îmi place mult ceea ce fac. Sunt la fel de exigentă și profesionistă în toate trei, am învățat să-mi prioritizez timpul astfel încât să nu dezamăgesc nici antreprenorul, nici managerul și nici specialistul. 

 

 

Primul lucru pe care îl faci dimineața: savurez un ceai alb.

Destinația favorită de vacanță: Paris.

Cu ce fel de oameni te înconjori? – Motivați, dinamici și plini de viață.

O experiență pe care ai recomanda-o oricui: tir cu arma. 

Note to self: „People respond well to those that are sure of what they want.” – Anna Wintour.

Editor:

2021 TW MARA RUSU