Clarisse Merlet a pus bazele FabBRICK în perioada în care era studentă la arhitectură, observând nivelul ridicat de poluare din industria construcțiilor. FabBRICK a fost proiectul ei de diplomă, devenit astăzi un business cu o echipă multidisciplinară, capabilă să recicleze 10 tone de materiale textile pe an.
O parte din echipa FabBRICK va fi prezentă pe scena Climate Change Summit, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat schimbărilor climatice, ce va avea loc în perioada 19 – 20 octombrie, la București. Pe durata celor două zile, zeci de lideri din domeniul inovării climatice şi politicilor de mediu, cercetători, antreprenori şi oficiali guvernamentali se vor reuni într-un efort comun de a găsi soluţii la nivel local și regional pentru un viitor sustenabil. Evenimentul este deschis publicului, iar înscrierile se fac pe climatechange-summit.org.
Despre o afacere sustenabilă, pornită în urma conștientizării unei probleme, despre călătorie și despre planuri de viitor, dar și despre Summitul din această toamnă, ne povestește mai multe Clarisse în interviul următor.

Clarisse, în opinia ta, care sunt cele mai importante provocări și oportunități în ceea ce privește sustenabilitatea în sectorul construcțiilor și cum pot fi acestea abordate?
Cred că cea mai mare provocare este să schimbăm percepția industriei cu privire la materialele durabile. Dar și să schimbăm modul în care clienții finali percep materialele care au fost folosite timp de decenii. Să îi facem să realizeze că aceste materiale poluează intens și consumă multă energie. Trebuie să învățăm acum cum să le înlocuim cu materiale mai ecologice.

Cum pot colabora eficient sectorul public și cel privat pentru o transformare durabilă în industria construcțiilor?
De decenii, sectorul industrial a fost construit pe un model economic liniar, urmând acești pași: extragerea resurselor naturale, transformarea lor, consumul și sfârșitul ciclului de viață. Conceptul de economie circulară este relativ nou. Mai este încă multă educație de făcut atât în sectorul public, cât și în cel privat, astfel încât toată lumea să cunoască „drumurile de reciclare” și să poată ghida deșeurile către canalele corecte.
Ai fondat FabBRICK în timpul studiilor tale. Ce te-a determinat să îți începi propria afacere? Care au fost cele mai dificile situații întâlnite la început?
Nu am avut niciodată planul să am propria afacere, dar parcă am simțit-o ca pe o responsabilitate, pe măsură ce am progresat cu ideea pe care o aveam. Acea idee a devenit o cărămidă, iar cărămida a devenit FabBRICK. Este un proces de învățare continuu.
Cu cât merg mai departe, cu atât învăț mai multe despre mine și despre cum este să fiu o femeie de afaceri.
Cum s-a dezvoltat FabBRICK de la înființare până în prezent și care este rolul său actual în industrie?
La începutul proiectului, eram singură în toate aspectele, gestionând producția de cărămizi, contabilitatea, administrarea, relațiile cu clienții, etc. În 5 ani, am reușit să construiesc o echipă multidisciplinară de 7 persoane, inclusiv oameni de vânzări, designeri, ingineri și specialiști în materiale. Datorită complementarității acestei echipe, acum suntem capabili să reciclăm în jur de 10 tone de textile pe an, din toate tipurile de țesături. Am dezvoltat o gamă de produse textile reciclate, cum ar fi tapet, panouri acustice, mobilier la comandă și altele.
Cum ți-a venit ideea de a reutiliza hainele aruncate, transformându-le într-o materie primă inovatoare?
Când eram studentă la arhitectură, am observat cât de poluantă și intens consumatoare de energie este industria construcțiilor, așa că am decis să găsesc o modalitate de a construi diferit, în special folosind materiale brute precum sticlele și paharele de plastic sau cartonul.
Apoi, am realizat că industria textilă nu lua în considerare în mod corespunzător reciclarea bumbacului, care are proprietăți relevante în domeniul construcțiilor, ținând cont că acesta este considerat un izolator termic și fonic puternic. Astfel am avut ideea de a reutiliza hainele aruncate și a le transforma într-un material brut inovator. Pe baza caracteristicilor textilelor recuperate, am proiectat un material de construcție ecologic, izolator termic și fonic.

Care a fost cea mai grea parte din călătoria ta la FabBRICK, de până acum?
Cea mai dificilă parte pentru mine a fost cum să deleg, să mă înconjor de oameni talentați pentru a merge și mai departe cu ideea mea.
Care sunt planurile viitoare pentru FabBRICK, în special în ceea ce privește sustenabilitatea?
Vrem să reciclăm din ce în ce mai multe deșeuri textile. Prin creșterea companiei vom fi capabili să reciclăm și să producem mai multe cărămizi FabBRICK, iar, în acest mod, vom putea aduce mai multe proiecte durabile în industria construcțiilor.
O parte din echipa ta va fi prezentă în cadrul Climate Change Summit. Ne poți împărtăși câteva idei din prezentarea lor? Cum vori încerca să convingă publicul de importanța schimbării climatice?
Chantal (Head Engineer) și Farid (Head of Sales) vor fi prezenți în numele FabBRICK. Ambii au mai fost speakeri și au susținut discursuri-cheie și discuții în cadrul unor paneluri și sunt, alături de mine ambasadorii FabBRICK. Vor împărtăși călătoria noastră în crearea unui nou material verde inovator pentru a lupta împotriva penuriei de resurse și pentru a găsi o soluție pentru deșeurile textile.


În încheiere, lasă-ne un mesaj cheie cu privire la construcția sustenabilă și contribuția FabBRICK
Este timpul să schimbăm modul în care facem lucrurile, soluții există. Nu aruncați deșeurile textile: oferiți-le o a doua viață!
Varianta în engleză a interviului poate fi regăsită aici.
–
Editor:
