Fiind parte dintr-o serie de cinci materiale pe care am desfășurat-o cu Claudia Buneci, Nutriționist & Health Coach, acest ultim material adresează subiectul schimbărilor prin care trec femeile după vârsta de 40 de ani. Ne-am dorit ca prin el să vorbim despre ce este și ce presupune perioada premenopauzei și perioada menopauzei propriu-zise; să pornim de la un exemplu – un mic studiu de caz pornind de la o situație pe care Claudia a întâmpinat-o și soluționat-o în colaborarea cu una dintre clientele sale –, în baza căreia să fie explicate niște mecanisme de obținere a echilibrului hormonal care le pot fi de folos tuturor femeilor care ne citesc, indiferent de vârsta lor. Iată ce a rezultat.
Conform Claudiei, echilibrul hormonal, dacă ar fi să-l transpună în niște „simptome”, se traduce prin poftă de viață, prin a te trezi în cele mai multe dimineți cu vitalitate, în a avea menstruații nedureroase și oarecum regulate, în a fi fertilă, creativă și a avea energie, inclusiv sexuală.
„Echilibrul hormonal este un obiectiv, dar asta nu înseamnă că cineva se află într-un echilibru perfect.”
Corpul nostru caută mereu homeostazia, caută să se echilibreze și atâta timp cât suntem conectate cu noi și ne auzim, putem să intervenim mai repede când apare o problemă în corp, fără a lăsa acest dezechilibru să se adâncească și să se ducă mai profund la alte și alte probleme în corp.
Despre cum putem să ascultăm și descifrăm semnalele pe care încearcă să ni le dea corpul nostru la tot pasul ne-a împărtășit Claudia mai multe în continuare.
Care sunt cei mai importanți pași pe care-i recomanzi unei femei să-i facă ca să fie mai aproape de atingerea echilibrului său hormonal?
O să dau și un exemplu. Dacă am avut o menstruație dureroasă, cu migrene și cu apariție de cheaguri, asta ne spune că ceva nu e în regulă cu noi – pe limba mea, asta înseamnă că sunt semne serioase de dominanță estrogenică.
Ca să nu se ajungă la fibroame și alte complicații, sunt necesare schimbări în alimentație, în hidratare, în rutinele de zi și de seară. Fiecare ciclu menstrual este o nouă oglindire a statusului din corpul nostru – un nou set de analize, cum îi mai zic eu.
„Semne avem mereu din corp. Important e să nu le ignorăm.”
Acum există extraordinar de multă informație pe tema asta – inclusiv ce faci tu aici, la The Woman, e foarte valoros pentru noi, femeile. 😊
Din punct de vedere tangibil, cum își poate da seama o femeie că se apropie de atingerea unui echilibru hormonal?
O să-ți dau două exemple relevante în acest sens.
Primul dintre ele este exemplul unei femei de 45 de ani care era foarte obosită, atât de obosită încât era nevoie să se culce la prânz, avea migrene foarte mari, cicluri abundente, fibrom, chisturi.
Practic, avea un mix de dezechilibre care existau deja în corpul ei de ani de zile, dar pe care le ducea pe picioare, din păcate. Peste acestea a apărut partea aceasta care ține de modificări hormonale de premenopauză, care a agravat toata situația și a adus cu ea și menstruații neregulate.
După câteva luni de lucrat împreună, migrenele ei s-au redus considerabil, deși erau în viața ei de mulți ani de zile, la fel și flow-ul menstruației. Energia ei a fost mult mai stabilă pe durata zilei și menstruațiile au redevenit regulate – în fapt, cam așa se simte când apare reechilibrarea in corp.
O altă femeie, în vârstă de 36 de ani, a venit să lucreze cu mine pentru că nivelul său de energie era foarte jos, disconfortul asociat menstruației era foarte mare și PMS-ul îi dădea dureri de cap la propriu și la figurat. În plus își dorea să-și crească nivelul de fertilitate pentru că voia să aibă un bebeluș.
De-abia după ce am început să lucrăm în acest sens, și-a dat seama că de fapt are și un disconfort semnificativ pe digestiv, pe care nu îl mai băga în seamă, pentru că i se părea deja firesc…
Doar după două luni, menstruațiile au devenit mult mai prietenoase, tot ciclul ei a devenit cumva un prieten de-al ei, învățând să se organizeze în funcție de etapele prin care fiecare femeie trece în fiecare luna. Disconfortul pe digestiv – pe stomac și pe colon – s-a redus foarte mult după toate schimbările pe care le-a făcut, migrenele au dispărut, tensiunile în sâni pe care le resimțea puternic în premenstrual au dispărut.
De-abia după ce a facut aceste schimbări de stil de viață, care i-au adus niște îmbunătățiri ale stării, noi am putut să trecem la a lucra pe partea hormonală – unde suntem în prezent. Planul este sa ne axăm pe susținerea estrogenului ei scăzut, atât prin acțiuni care vizează echilibrarea corpului, în general, cât și prin suplimente și practici canalizate spre ajutarea corpului pentru a produce estrogen.
Strâns legat de echilibrul hormonal este premenopauza, principalul subiect pe care-l abordezi. Cum ai defini perioada premenopauzei?
Premenopauza este o perioadă firească din viața fiecărei femei, care începe cu aproximativ 10 ani înainte de menopauză. Ea poate avea manifestări mai vizibile sau mai puțin vizibile. Ideea este că nu ar trebui să vină cu un disconfort major în viața femeilor, pentru că este un pas firesc.
Care sunt primele semne ale premenopauzei și când începe să se manifeste aceasta?
Atunci când putem să vedem că ciclurile menstruale sunt mai scurte, că începem să luăm în greutate, că libido-ul nu mai este așa cum era. Atunci când putem să simțim oboseală mai accentuată decât de obicei, când putem să vedem că ni se accentuează ridurile, că devenim mai iritate, mai irascibile… Deja, când apare uscăciunea vaginală, înseamnă că suntem într-un moment în care estrogenul este destul de scăzut.
Dacă vorbim și de apariția bufeurilor și de stări profunde de disconfort care pot lua formă de anxietate, de epuizare, de menstruații haotice care încep să vină la două luni și apoi la două săptămâni, deja înseamnă că cel puțin teoretic ne aflăm într-un stadiu mai avansat de premenopauză.
Sau, de asemenea, asta ne poate arăta faptul că există niște dezechilibre în corp, care fac ca aceste transformări firești din această perioadă a vieții noastre să fie resimțite mult mai intens.
Dar în același timp, în măsura în care fac schimbări de stil de viață, chiar și aceste femei pot să-și prelungească perioada până la menopauză, pentru că reușesc să readucă liniștea în corp.
„Tuturor femeilor Ie-aș recomanda să nu stea foarte mult în disconfort. Le-aș recomanda să nu aștepte să se înrăutățească situația înainte să ia măsuri.”
Ce este important să aibă femeile în vedere atunci când trec prin perioada premenopauzei?
În primul și primul rând, este esențial ca femeile să nu se panicheze. Este important să înțeleagă că etapa prin care trec este una firească. Aud multe femei care intră în panică când conștientizează că au început să traverseze perioada premenopauzei, sau când medicul le spune că ar putea fi în premenopauză – asta nu le ajută deloc.
Cum ar putea ele să traverseze cu mai multă ușurință această etapă a vieții lor?
Traversăm cu mai multă ușurință premenopauza atunci când înțelegem că avem nevoi diferite în această etapă. Avem nevoie să ne uităm mai mult la noi și să ne pese mai puțin de cei din jurul nostru.
Asta înseamnă că avem nevoie să ne dăm răgazul să dormim, să ne luăm și pauze, să mâncăm bine, să ne re-selectăm prietenii și să-i alegem pe cei care ne fac bine cu adevărat, să ne mișcăm corpul – vezi că aceste idei se tot repetă, ca un laitmotiv, în raspunsurile mele.
Acestea sunt lucruri firești, nu este ceva ieșit din comun, dar premenopauza este un moment în care, dacă prelungim luarea unor decizii potrivite pentru noi, asta începe să se lase cu disconfort pentru starea noastră: fie că vorbim de oboseală mare, fie că vorbim de fibrom, de probleme la tiroidă, de bufeuri, de kilograme sau de o stare emoțională foarte instabilă.
Cum se diferențiază perioada premenopauzei de perioada menopauzei propriu-zise? Cărei categorii de vârstă i se atribuie acest proces și cât timp durează el?
Premenopauza, teoretic, ar trebui să înceapă undeva în jurul vârstei de 45 de ani și să dureze până în jurul vârstei de 55 de ani. Asta este ceea ce spun manualele. Experiența mea spune că premenopauza vine pentru multe femei mult mai devreme și la fel și menopauza.
Acum poate că răspunsul meu este influențat de ceea ce văd eu, pentru că la mine vin femei care au probleme. Dar din ceea ce am citit, se pare că vârsta de premenopauză a scăzut deja și că ar demara undeva în jurul vârstei de 35 de ani.
Diferența principală între premenopauză și menopauză este aceea că hormonii sexuali în menopauză nu mai sunt produși de către ovarele noastre, ci sunt produși într-o cantitate mult mai mică de către glandele noastre suprarenale, dacă acestea nu sunt epuizate. Așa cum se spune în medicina funcțională, în perioada premenopauzei se face trecerea de la această perioadă în care ai putut procrea și care a fost centrată în jurul ovarelor, către perioada menopauzei, care este centrată în jurul suprarenalelor.
De aceea, este foarte important să nu intrăm epuizate în menopauză și să nu ne ținem suprarenalele ocupate pentru a produce doar cortizol și adrenalină. Este important să lăsăm spațiu și resurse pentru a produce inclusiv estrogen și progesteron, care sunt niște hormoni de stare de bine, nu de supraviețuire.
Perioada apariției menopauzei este individuală pentru fiecare femeie. Ce factori pot induce o menopauză timpurie sau tardivă?
Ce întrebare faină! Cele mai multe femei știu că intră la menopauză atunci când se termină foliculii, dar de multe ori se întâmplă să intrăm la menopauză pentru că nu mai avem resurse pe corp să susținem menstruația, care este un proces care necesită destul de multe de resurse.
În plus, corpul răspunde de asemenea la semnalele pe care le primește de la creier și de la activitatea ta, astfel încât, dacă nu există o canalizare a energiei către o viață sexuală activă, către această conectare cu corpul, cu pântecul– fie că ai sau nu un partener –, atunci corpul, în inteligența lui, consideră (mai ales în condițiile unei oboseli accentuate sau a unor carențe nutriționale), că nu pierzi nimic dacă nu mai ai menstruație, pentru că nu este oricum un proces vital pentru tine.
Pe lângă oboseală, probleme de tiroidă, carențe nutriționale care pot veni dintr-o alimentație deficitară sau un proces de absorbție deficitar, un alt factor care poate aduce menopauza mai repede este un stres major, o traumă prin care treci, în urma căreia se poate declanșa menopauza, chiar dacă ai de exemplu 30 sau 35 de ani, la fel cum pot să declanșeze și alte probleme în corp (ca de exemplu, diabetul).
Ce pot face femeile pentru ele pentru a-și crește șansele de a traversa etapa menopauzei cu mai multă ușurință?
Răspunsul ar fi același ca mai sus, referitor la premenopauză. Întoarce-te la nevoile tale de bază: dormi bine, fă mișcare, ai grijă la alimentația ta astfel încât să fie sănătoasă. Dar de data asta, când vorbim despre menopauză, aș spune că avem nevoie în continuare și de comunitate, de un scop care să ne motiveze să ne trezim dimineața.
Dacă la premenopauză suntem în arhetipul Reginei, la menopauză suntem în arhetipul Înțeleptei. Asta înseamnă că suntem mai coapte și că mai ales comunitatea din jurul nostru poate să beneficieze de toată experiența pe care noi am acumulat-o – și ne-ar face atât de bine să nu ne izolăm în menopauză, ci să continuam să fim active în acele domenii care ne aduc multă bucurie.
Cum decurge o colaborare între tine și o femeie care vrea să-și regăsească un echilibru în viață (atât hormonal, cât și mental), în perioada premenopauzei sau cea a menopauzei propriu-zise?
Procesul prin care trec femeile cu care lucrez este, în primul rând, unul de durată. Asta e ceea ce fac astfel încât schimbările pe care le facem împreună să se întâmple cu pași mărunți – asta fiind și ceea ce duce la un stil de viață sustenabil pe termen lung.
Primele schimbări pe care le facem împreună vizează modificarea obiceiurilor zilnice, dintre care menționez:
– Ce face femeia când se trezește,
– Care este rutina sa de seară ca să aibă un somn odihnitor,
– Care este tipul de mișcare cel mai potrivit pentru ea în acest moment,
– Cum arată mesele pe care le consumă,
– Care sunt pașii pe care trebuie să-i facă pentru a se împrieteni cu propriul corp (relaxare, stretching, exerciții fizice, practici și așa mai departe).
Ulterior, facem tranziția înspre o perioadă de curățare, care ia diverse forme, în funcție de nevoile personalizate ale fiecăreia dintre femeile cu care ajung să lucrez.
Ultima etapă presupune o așezare într-un astfel de stil de viață.
___
Editor: Carina-Marisa Cichi
Credit foto: Alexandra Jitariuc