Cu un start al Campionatului European al seniorilor în 1955, la Frankfurt, dar si cu cel al senioarelor, la București, în 1957, întrecerile la nivelul „ Bătrânului continent ” au adus în prim-plan, cu fiecare ediție, gimnaste și gimnaști care au scris și continuă să scrie istorie.
Succesiunea Campionatelor Europene, precum și formatul lor, a suferit pe parcursul anilor numeroase schimbări. Până la sfârșitul anilor ’70, Campionatele Europene au fost rezervate numai seniorilor, dar în 1978, la Milano, au intrat în scenă și juniorii, fiind programate din doi în doi ani. În 2004, Uniunea Europeană de Gimnastică a decis, din nou, schimbarea alternanței, după sistemul un an cu Campionate Europene pe echipe, iar în cel următor doar cu întreceri pentru individual compus și aparate.
Un sondaj realizat de Uniunea Europeană de Gimnastică, dat publicității în anul 2014, a reliefat faptul că gimnastica a atins o arie de cuprindere cvasi-totală, fiind un sport cu o audiență foarte ridicată. În cele șase decenii care au trecut de la decernarea primul titlu european al gimnasticii artistice s-au afirmat gimnaști și gimnaste care și-au pus amprenta asupra dezvoltării acestei discipline, pe plan continental și mondial, între cele mai titrate țări aflându-se România și Rusia (URSS).
Schimbându-se formatul campionatelor, s-a schimbat și modalitatea de numerotare a competițiilor. În 2014, la Sofia, s-au consemnat 36 de ediții masculine și 35 de ediții feminine. La 23 ianuarie 2015, la Lausanne, a avut loc reuniunea Comitetului Executiv al UEG, în cursul căreia s-a decis orașul gazdă al Campionatelor Europene din 2017.
România a fost aleasă a fi organizatoarea unei ediții jubiliare, într-un an în care se împlinesc 60 de ani de la debutul întrecerilor continentale feminine, care au avut loc la București, în 1957, și de 40 de ani de la cea de a doua victorie a Nadiei Comăneci la Praga, în 1977. O a 7-a ediţie continentală va avea loc la Cluj.
În perioada 19-23 aprilie, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca va găzdui Campionatele Europene de Gimnastică Artistică Petrom, Masculin și Feminin, competiție la care s-au înscris 37 de Federații, având un total de 274 de gimnaști participanți.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: cluj.com, agerpres.ro, mundodeportivo.com. Sursă articol: clujeurogym2017.ro