OWCH reprezintă prima comunitate din Marea Britanie de cohousing, unde locuiesc doar femei, vârsta curentă fiind de la 51 la 87 de ani. Imobilul New Ground Cohousing este locuit încă de la sfârșitul lunii noiembrie, a anului trecut, iar scopul proiectului este de a încuraja alte grupuri de vârstnici să urmeze acest exemplu.
Deși la început, conceptul de „cohousing” a fost slab recunoscut și blocajele culturale și instituționale, la nivelul autorităților locale și în sectorul locuințelor, reprezintă încă o piedică, care nevoie de transformare radicală, acest proiect a devenit un succes, devenind o modalitate de a combate experiența de izolare.
Dezvoltarea a fost planificată timp de 16 ani, pentru ca aceste douăzeci și șase de femei să se mute în complexul de locuințe din Barnet, aflat în nordul Londrei. Fondatorul Angela Ratcliffe, în vârstă de 83 de ani, explică: „Știm că relațiile pot exista și, bineînțeles, partenerii pot rămâne, dar doar pentru o perioadă limitată. Și dacă cineva va găsi un bărbat cu care dorește să-și petreacă restul vieții, atunci va fi necesar să se mute.”
In comunitatea New Ground fiecare femeie are o locuință autonomă, gestionarea proprietății și a activitățiilor realizându-se la comun. Există un grup de grădinărit, iar unul dintre cei mai tineri membri, Anna Watkins, în vârstă de 63 de ani, designer vestimentar, conduce echipa care se ocupă de mobilier.
Ideea a luat naștere două decenii în urmă, în anul 1998, când Maria Brenton, co-fondator și consultant de proiect, a început cercetarea opțiunilor de locuire pentru femeile în vârstă și a scris o lucrare privind posibilitățile: „ Suntem cu toții o familie extinsă. Singuratatea crește odată cu îmbătrânirea și un motiv este faptul că femeile trăiesc mai mult decât bărbații. ”
Pentru arhitectul Patrick Devlin, de la compania Pollard Thomas Edwards, a fost prima proiectare de acest fel: „ Clienții noștri au o abordare radical diferită asupra îmbătrânirii. Lucrăm cu visurile femeilor, care știu cum vor să trăiască.”
Prin demararea acestui proiesct, se dorește ca factorii de decizie politică sau asociațiile de locuințe să recunoască avantajele sociale și economice ale acestui mod de viață, dar și să răspundă în mod pozitiv la cererea enormă, care există pentru cohousing-ul senior, fiind necesară o reconsiderare a atitudinii față de autonomia persoanelor în vârstă.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse articol: express.co.uk, designbuild-network.com.
Surse foto: cohousing.org.uk, express.co.uk