Gabriela Garcia este designer de interior și mom of 2 lovely little girls.
Crede cu tărie în simplitate, funcțiune și în design, iar când cele 3 sunt îmbinate armonios, rezultatul este un proiect reușit de design interior.
Linii simple, geometrice, culori neutre și luminoase, dar și dramatismul culorilor sumbre, materiale sustenabile și texturi naturale sunt câteva dintre elementele care o caracterizează. Pune mare preț pe lumina naturala și felul în care aceasta transforma un spațiu.
După cum chiar ea spune, pasiunea pentru design interior și arhitectura însuflețește conceptele propuse, iar atenția pentru detalii le conturează , totul în contextul unui design funcțional și timeless.
O vom cunoaște mai bine pe Gabriela, parcursul său, colaborarea cu Deco Days, dar și proiectele în care este implicată din materialul următor.
Dragă Gabriela, povestește-ne puțin despre pasiunea ta. Cum ți-ai ales cariera?
Voi începe cu câteva cuvinte despre background-ul meu : ca și pregătire universitară sunt inginer, dar pasiunea pentru design a fost mereu prezentă. Am trăit o perioadă în Franța, perioadă în care m-am mutat de 5 ori în 5 ani de zile , și de fiecare dată adoram să refac amenajarea spațiului în care urma să locuiesc.
În perioada de pandemie, care a reprezentat pentru mulți dintre noi o perioadă de introspecție și analiză a lucrurilor esențiale din viețile noastre, m-am hotărât să trec dincolo de pasiune și să fac cursuri de pregătire profesională ca și designer de interior. Pot spune că în acest fel am descoperit o nouă latură a designului de interior, pe lângă latura estetică, cea funcțională și am înțeles felul în care un design reușit poate efectiv să submineze viețile noastre.

Care sunt valorile/criteriile în funcție de care îți alegi și îți construiești proiectele la care lucrezi?
În general când clienții vin către mine, încerc să înțeleg viziunea lor asupra rezultatului final și caut să văd dacă avem valori comune. În ceea ce privește designul de interior ( și nu numai) valorile mele sunt centrate pe simplitate, naturalețe, funcționalitate, ingeniozitate și produse timeless . Ulterior, când începem să lucrăm împreună adun cât mai multe informații legate de spațiu și beneficiar și încep să construiesc proiectul de la ce există, ca un puzzle – bucățică cu bucățică, îmbrăcând funcționalitatea în design și construind un concept unitar care să susțină stilul de viață al clientului.

Cum a fost pentru tine experiența DecoDays? Spune-ne, te rugăm, ce a însemnat pentru tine acest proiect și cum ai ajuns să faci parte din el?
Am ajuns să particip la concurs total întâmplător, când un coleg mi-a vorbit de el și am zis ok – poate facem o echipa și participăm împreună cu alți colegi. Ulterior life got in the way și nu ne-am mai sincronizat, dar mi-am zis totuși în ultimele zile de concurs – pentru că aveam un concept, dar care nu era pus la punct 100% – hai totuși să încerc.
M-am bucurat mult că juriul a înțeles conceptul și atmosfera pe care am vrut să o creez chiar dacă randările nu făceau onoare conceptului.
Am participat la Deco Days și în ziua de set up a conceptului am lucrat cu echipe profesioniste datorită cărora am reușit să păstrez linia inițială a conceptului, în ciuda faptului că a trebuit să facem niște concesii. Apoi în prima zi de festival am cunoscut foarte multă lume – organizatori și furnizori, colegi de breaslă, toți uniți de aceeași viziune și pasiune a designului de interior.

Mi se pare extraordinar și mă bucur nespus că am făcut parte din familia Deco Days și că am simțit energia unui asemenea eveniment care crește de la un an la altul și își afirmă locul binemeritat printre marile evenimente din România.
Ceea ce nu poate să însemne decât un lucru : oamenii sunt din ce în ce mai atenți la designul de interior și la ce poate aduce în viața de zi cu zi. Pentru că uneori, cu o simplă alegere conștientă putem transforma sau crea o atmosfera.
Dacă e să ne referim la design interior, de ce anume ar trebui să ținem cont atunci când ne dorim să reamenajăm o partea a locuinței? Care sunt 3 reguli de bază?
Delimitare funcțională: cum va fi folosit spațiul respectiv și care sunt zonele pe care trebuie să le conturăm , care sunt circulațiile în spatiul respectiv și cum putem face ca activitățile noastre de zi cu zi să fie susținute de acestea.
Volume, geometrii și goluri: scalăm produsele la spațiul pe care vrem sa il amenajam ( nu încercăm să punem o canapea voluminoasă, indiferent de cât de comfortabilă este, într-un living de 3×3), transformă micile imperfecțiuni în trăsături de personalitate ale conceptului (grinzile le transformăm în scafe sau zone de delimitare a spațiului) și nu uităm de importanța golurilor/zonele libere de care avem nevoie pentru a completa și scoate în evidență un design (nu aglomeram designul, rămânem la esențial)
Analiza contextului spațiului respectiv: Pornim de la ceea ce există, scopul fiind să construim un design unitar. Aici mă refer cel mai mult la stilul pe care urmează să îl folosim pentru creionarea proiectului, culori texturi etc

*Despre Deco Days
Deco Days este un reper important în materie de evenimente dedicate designului interior. Aici se pot descoperi trendurile și tendințele de la cele mai importante nume și branduri prezente în țara noastră.
Evenimentul este gândit ca un accelerator de design interior și conectează designerii și arhitecții cu business-ul, promițând o experiență complexă, multisenzorială.
Programul evenimentului este unul variat, care include atât activități pentru specialiștii din domeniu, cât și workshop-uri interactive, dedicate iubitorilor de design.
Deco Days este conceput și organizat de Mendola Fabrics.
Editor:
