Context creat la Cluj-Napoca pentru femeile care vor să facă stand-up comedy

Open Mic sau evenimentul de stand-up comedy în care microfonul e deschis pentru oricine dorește să urce pe scenă și să încerce să facă lumea să râdă cu glumele sale, reprezintă de asemenea o oportunitate pentru cei care vor să încerce experiența de a face stand-up, dar și pentru comedianții deja activi, pentru a testa glume noi. 

În Cluj-Napoca, evenimentele de Open Mic au loc în fiecare duminică, în Piața Muzeului, la Klausen Pubhouse, fiind organizate și prezentate de George Mesaroș, comediant și finalist Stand-up Revolution:

„Câteva abilități necesare unui comediant sunt creativitatea, spontaneitatea și încrederea. Aș trece încrederea ca abilitate, pentru că mi se pare ceva ce poți învăța, antrena și practica într-un mod care să nu se simtă artificial.”

Noutatea pentru acest an este reprezentată de inițiativa lui George de a sprijini femeile să urce pe scenă, scopul Open Mic-ului fiind de a oferi un cadru liber pentru comedianți, cu sau fără experiență, de a încerca să se exprime liber, fără presiune și fără a fi judecat. 

„Femeile au avut mereu curaj să facă stand-up, dar cred că dificultățile contextuale și directe le-au stat în cale. Ce vreau eu este să creez este un context, în care să fie nevoie de o cantitate de curaj relativ rezonabilă pentru femei să urce pe scenă. Ce îmi doresc cu tărie este ca o femeie să poată urca pe scenă și să nu fie <<o femeie care face stand-up>> ci să poată urca pe scenă și să fie percepută ca un om care face stand-up, spune glume de orice fel, din perspectiva ei și gata.” ne spune comediantul.

La astfel de evenimente participă aproximativ 10-12 comedianți într-o seară, fiecare având  5-7 minute pe scenă, pentru materialul pregătit. Pentru public este un prilej de a descoperi comedianți noi, la început de drum, de a vedea comedianți, pe care deja îi plac, experimentând sau chiar de a-și vedea prietenii încercând să spună glume și altora, dacă tot sunt așa de amuzanți în grupul lor.

În mod tipic, Open Mic-urile sunt caracterizate prin creativitate, printr-o atmosferă relaxată, dar și printr-o dinamică pozitivă între prezentator și public, care trec împreună prin experiența de a vedea glumele noi pe care le-au construit comedianții.

„Îmi doresc profund să avem anul acesta cel puțin o seară la Open Mic doar cu femei pe scenă, pentru că doar cu bărbați am tot avut, neintenționat. Și, mai mult, îmi doresc o seară de Open Mic care e întâmplător doar cu femei pe scenă, fără să fie market-uită așa, fără să fie <<Girl’s Night>>. Ca să clarific, înțeleg importanța evenimentelor feministe și orientate spre femei și de tipul affirmative action, dar îmi doresc profund să avem suficientă egalitate, încât o seară de Open Mic la care urcă doar femei pe scenă să nu reprezinte un eveniment național. Seri de Open Mic în care doar bărbați sunt înscriși pe scenă se întâmplă la ordinea zilei, nu văd de ce n-ar fi și invers.” explică George.

Un rol important în cadrul unui eveniment de acest gen îl are prezentatorul, denumit colocvial „MC”. Acesta are rolul de a prezenta fiecare comediant, de a construi și de a păstra atmosfera serii între materialele prezentate. Fiecare comediant, care urcă pe scenă, influențează atmosfera, fiind necesar ca MC-ul să știe cum să amplifice aspectele pozitive și să revitalizeze seara.

Următorul eveniment de Open Mic va avea loc duminică, 19 mai, iar 50 % dintre participanți sunt femei. Mai multe detalii aici.

 

Surse foto: Alex Sfarghi, Raluca Moldovan