Nikoline Dyrup Carlsen este arhitect, co-fondatoare a studioului multidisciplinar Spacon&X din Copenhaga, și, de asemenea, lector senior la KADK, Școala de arhitectură a Academiei Regale Daneze de Arte Frumoase.
De-a lungul timpului, Nikoline a fost co-prezentatoare și jurat la televiziunea daneză, a participat la numeroase paneluri și conferințe din întreaga lume despre arhitectură și design, împărtășindu-și pasiunea și misiunea companiei a cărei co-fondatoare este. În acest an, Nikoline s-a alăturat universului Romanian Design Week, în calitate de jurat al categoriei de design interior.
Am stat de vorbă cu aceasta, în contextul Romanian Design Week, despre parcursul ei profesional, misiunea companiei din care face parte, filozofia ei asupra designului și arhitecturii, pe care o împărtășește și studenților săi, dar și despre experiența din cadrul RDW 2023, lucrările jurizate și importanța unor astfel de proiecte.
Nikoline, cum te-ai descrie pentru cineva care nu te cunoaște? Care sunt acele câteva cuvinte care te definesc?
Optimistă, exploratoare și rebelă.
Poți să ne povestești despre trecutul tău profesional și cum ai devenit interesată de arhitectură?
Provin dintr-o familie de antreprenori, arhitecți și designeri. Inițial, am vrut să activez în domeniul politic, dar am descoperit un mare interes pentru arhitectură și planificare urbană, având posibilitatea de a discuta subiecte importante privind modul în care ne trăim viața, cu potențial pentru un viitor mai luminos.
Am absolvit studiile de arhitectură în Copenhaga în 2006, iar de atunci predau la școala de arhitectură. Conduc un program numit “shared spaces” și predau în diverse contexte legate de procesele creative.
Am fost arhitect principal în competiții, în perioada 2006-2013, până când am fondat Spacon&X împreună cu soțul meu, care are un backround în domeniul comunicării și al brandingului, și cu buna mea prietenă, Malene, care are experiență în arhitectură și design vestimentar. Împreună am fondat un studio cu o echipă și un ADN transdisciplinar, suntem în jur de 20-30 de angajați cu misiunea de a explora și de a proiecta dincolo de ceea ce este evident!
Pe lângă conducerea Spacon&X, am fost mereu implicată în jurii pe scena artei, designului și arhitecturii, participând la emisiuni TV și la paneluri despre design și arhitectură, oferind consultanță la examenele de la școlile de design și arhitectură și susținând conferințe în întreaga lume despre activitatea și misiunea Spacon&X, despre leadershipul feminin și despre viziunea noastră asupra posibilităților viitoare.
Ne poți împărtăși filozofia ta de design și cum influențează aceasta munca ta la Spacon&X?
Spacon&X se bazează pe ADN-ul unor exploratori care caută să depășească limitele și să gândească dincolo de ceea ce este evident. Lucrăm în toate disciplinele și domeniile educaționale, pentru a fi capabili să înțelegem toate nivelurile fiecărui proiect și să dezvoltăm soluții holistice.
Cum reușești să îmbini rolurile de arhitect și antreprenor? (în calitate de co-fondatoare al Spacon&X)? Cum este structurată organizația din care faci parte?
Pentru mine, acesta este un mix frumos, să pot da naștere unor mișcări și idei în domeniul designului și arhitecturii (în domeniul creativ), unde ideea poate primi un format prin care să trăiască și să devină vie.
Procesele creative și interdisciplinaritatea sunt bazate pe sesiuni de discuții și împărtășirea cunoștințelor, unde accentul este pus pe spargerea barierelor anumitor discipline și colaborarea în abordări holistice.
Ce sfat ai da noii generații de arhitecți și designeri, în special celor care doresc să pună bazele propriului business?
Faceți-o! Dacă aveți un vis de a crea ceva al vostru, dacă vedeți un domeniu care lipsește pe piață, o misiune la care nu găsiți răspunsuri în alte companii, atunci probabil că lipsește ceva și atunci nu pot decât să vă recomand să fiți îndrăzneți și să vă trăiți acest vis.
În calitate de lector senior la KADK, Școala de Arhitectură a Academiei Regale Daneze de Arte Frumoase, ce valori sau principii dorești să le insufli studenților tăi?
Consider că creativii joacă un rol foarte important pentru viitorul care se află în fața noastră. Sunt de părere că este esențial să explorăm creativitatea în domeniul arhitecturii și designului, mai ales atunci când credem în realizarea muncii noastre. De aceea depun mult efort pentru a inspira și sprijini tinerii creativi cărora le predau.
Cum ai ajuns să faci parte din juriul categoriei de „design interior” din cadrul Romanian Design Week 2023?
Am fost contactată de Romanian Design Week și am confirmat imediat. Găsesc un mare interes în a fi conectată la ce se întâmplă în lume și îmi place să fiu inspirată de alte abordări și noi viziuni, așa cum am întâlnit prin prezentarea proiectelor selectate.
Care sunt aspectele asupra cărora acorzi atenție în calitate de jurat?
Mă concentrez pe misiunile și viziunile din spatele proiectelor, apreciez atunci când există o coerență clară între aceste intenții și rezultatul final. De asemenea, apreciez atunci când un caracter și o identitate puternică sunt prezente pe toate palierele unui proiect, de la ansamblu la detalii.
Ce părere ai despre arhitectura din România, având în vedere proiectele prezentate?
Ceea ce m-a bucurat foarte mult să văd în cadrul proiectelor RDW a fost un nivel ridicat de curaj și spirit ludic.
Cum vezi rolul unor inițiative precum Romanian Design Week?
Aceste inițiative celebrează designul de calitate, ideile inovatoare și viziunile puternice. Este foarte important ca astfel de proiecte să fie apreciate și susținute, pentru că motivează și inspiră.
Stilul de design preferat: Cool & elegant
Tocuri sau flat shoes? – Flat shoes cu talpă înaltă
O zi la birou descrisă în 3 cuvinte: colaborare, explorare și energie
Note to self: Explorează!
***
Despre Romanian Design Week 2023
RDW 2023 investighează și propune, sub tema „Connections”, designul ca instrument valoros pentru abordarea și soluționarea preocupărilor legate de cum ne putem conecta unii cu alții și cum putem crea spații comune de dialog, într-o lume în permanentă schimbare.
Festivalul se concentrează în acest an pe crearea de conexiuni între industriile creative locale, operatorii culturali și comunitățile creative, dar și pe conectarea publicului larg cu cele mai recente și inovatoare proiecte locale de arhitectură și design.
Romanian Design Week se află la cea de a 11-a ediție și este un proiect The Institute și prezentat de UniCredit Bank.
Poți regăsi varianta în engleză a interviului aici.
Credit foto: Hedda Rysstad
–
Editor: