Cristina Bidiga, Head of Office NNDKP: „Ceea ce se vede e doar rezultatul, dar partea frumoasă este munca din spate”

Cristina Bidiga s-a visat avocat încă din școala generală. Datorită unui puternic simț al dreptății, mama sa a îndrepta-o spre această carieră. A „câștigat” primul proces în gimnaziu, iar după primul an de facultate i s-a definitivat viziunea asupra parcursului profesional. Deși are peste 20 de ani de experiență în domeniu, Cristina ne spune că nu a existat nicio zi în care să nu iubească dreptul.

În prezent este Head of Office NNDKP Cluj-Napoca, fiind parte din echipă de mai bine de 10 ani, compania oferindu-i mediul potrivit pentru a deveni cea mai bună versiune a sa.

Ne-a vorbit despre alegerea carierei și industria din care face parte, despre evoluție, plusuri și minusuri, despre ceea ce nu se vede în spatele muncii de avocat și a accentuat importanța de a privi un avocat ca un sfătuitor.

 

Cristina, cum ai ales domeniul juridic? Ce te-a făcut să îți dorești o carieră în acest domeniu?

 

Cred că a fost un cumul de factori, dar țin minte că încă din școala generală m-am decis să dau la drept. Aveam o predilecție puternică de a refuza/sancționa nedreptatea (așa cum mi se părea mie, copil fiind), de a lua apărarea altor copii pe care îi vedeam în dificultate. Voiam ca totul să fie corect, just.

Prima care a observat acest lucru a fost mama care m-a încurajat să mă gândesc cum să valorific această înclinație într-o viitoare meserie. Un alt moment a fost în clasa a șasea/a șaptea când profesoara de istorie ne-a propus să organizăm un proces simulat în care o echipă să susțină că personajul „Dracula” este chiar Vlad Țepeș, iar cealaltă să reprezinte opoziția. Eu am fost unul dintre „avocați”, iar restul clasei și profesoara au fost juriul. Acela a fost primul proces pe care l-am câștigat și mi-a plăcut toată experiența: să mă informez ca să găsesc argumente, să mi le structurez, să le susțin și să îmi conving colegii că am dreptate.

La această experiență s-a adăugat și confortul de a vorbi în public pe care îl aveam, precum și interesul pentru științele umaniste. După primul an de facultate mi-am dat seama care va fi călătoria mea profesională și nu a fost de atunci nicio zi în care să nu iubesc dreptul.

 

Cum ai descrie industria din care faci parte în anul 2023? Care ai spune că sunt punctele forte? Dar cele unde mai este loc de îmbunătățiri?

 

Piața serviciilor juridice este una foarte diversă și populată. Profesiile juridice, în ansamblu, sunt printre cele mai solicitante în perioade de crize sau de schimbări, pentru că juriștii sunt cei care fac sau ar trebui să facă normele legislative și tot aceștia sunt primii care trebuie să le deslușească, să le găsească aplicabilitatea.

Dacă ne referim strict la avocatură, punctul forte este că munca noastră este indispensabilă, ceea ce ne face foarte adaptabili. Loc de îmbunătățiri există pe multe paliere, atât la nivel individual, cât și la nivel profesional unde putem fi mai vizibili, mai solidari și mai vocali pentru profesie.

 

Într-o discuție anterioară ne-ai spus că ți-ar plăcea ca „industria serviciilor juridice să devină un mediu mult mai transparent și dinamic”, din perspectiva digitalizării. Cum se prezintă situația în prezent?

 

Astăzi, atât avocații, cât și autoritățile și instituțiile cu care interacționează sunt mult mai conectați la tehnologie. Din această perspectivă, există o îmbunătățire evidentă a comunicării, a accesului la informații și la documente, benefică tuturor, în primul rând oamenilor pentru care practic lucrăm.

Avem acces electronic la soluțiile și dosarele instanțelor, comunicarea cu Registrul Comerțului sau cu cartea funciară s-a digitalizat, există o multitudine de baze de date pe care le putem accesa rapid și care ne ajută să fim mai eficienți și să soluționăm problemele clienților într-un timp mai scurt.

 

Având în vedere evenimentele ultimilor ani și schimbările pe piața muncii, care sunt cele mai întâlnite provocări ale organizațiilor? 

 

Navigarea prin multitudinea de situații neprevăzute și de reglementări succesive cred că este cea mai mare provocare. Existența unei anumite incertitudini legislative dă naștere unei necesități permanente de îndrumare juridică. 

 

Care sunt cele mai potrivite soluții? Cum se raportează NNDKP la acestea?

 

Cele mai potrivite soluții sunt cele care corespund specificului fiecărui client în parte, fiind personalizate de la o firmă la alta sau de la un individ la altul. Ceea ce poate fi o soluție bună pentru o companie, pentru o altă entitate s-ar putea să nu fie. Ca regulă, o soluție bună este cea care armonizează interesele tuturor părților și care nu duce la schimbări majore bruște, doar dacă asemenea schimbări majore nu sunt impuse chiar de legislație.

Noi căutăm mereu să înțelegem în profunzime activitatea clientului și scopul acestuia în orice demers, astfel încât să îi oferim cea mai bună soluție.

 

Ești parte din echipa NNDKP de peste 12 ani. Ce te-a făcut să rămâi alături de companie în tot acest timp?

 

Mereu am lucrat în echipe, nu mă pot imagina ca avocat pe cont propriu. Îmi plac interacțiunea cu colegii, discuțiile pe proiecte, pe dosare, schimbul de idei. NNDKP mi-a oferit de la început condițiile potrivite, astfel încât să pot deveni cea mai bună versiune profesională a mea: proiecte interesante, acces la cele mai bune resurse, acces la colaborări interne și internaționale. Esența a tot ceea ce faci este să tinzi mereu spre desăvârșire. Mi se potrivește.

 

Cum arată o zi la birou pentru tine? Cu ce te ocupi, în mod concret, în calitate de Head of Office?

 

Ziua începe cu lista de proiecte, întâlniri, aspecte diverse de rezolvat și altele care pot apărea pe parcurs. Dacă am un termen la instanță, atunci toate activitățile sunt organizate în funcție de ora la care trebuie să fiu acolo. În rest, verific noutățile legislative, redactez actele pentru instanță sau opiniile pentru clienți. Fiind unul dintre coordonatorii biroului NNDKP de la Cluj-Napoca, printre responsabilitățile aferente se numără și gestionarea activității de zi cu zi a biroului, precum și planurile de viitor.

 

Pregătirea în domeniul în care activezi nu se oprește niciodată, dat fiind faptul că atât legile, cât și piața muncii sunt într-o continuă schimbare. Cum reușești să faci față acestor schimbări? Povestește-ne despre tot ceea ce nu se vede, în munca de avocat.

 

Eu sunt în postura norocoasă a omului căruia îi place ceea ce face, chiar dacă uneori nu este plăcut să vezi norme ale căror efecte nu au fost avute în vedere. Ceea ce nu se vede din munca noastră, din păcate, sunt orele de studiu și research și discuțiile intense dintre noi privind interpretarea normelor, astfel încât să  ajungem la cea mai corectă abordare. Ceea ce se vede e doar rezultatul, dar partea frumoasă este aceasta, munca din spate. Avocatura îți dă posibilitatea să ai numeroase momente de satisfacție când vezi că o situație neclară, după strădanii de gândire și muncă, devine certă.

 

Bazat pe întreaga ta experiență de peste 20 de ani, ce ai sfătui un tânăr care dorește să pună bazele unui business? La ce ar trebui să fie atent, din punct de vedere legislativ?

 

Dacă ar fi să glumesc aș spune la tot. Într-o notă serioasă, cred că orice business are nevoie de îndrumare juridică. Sfatul meu ar fi să se gândească la profesioniștii din domeniul juridic ca la un sprijin necesar și binevenit. Să nu aștepte să apară o problemă ca să ceară un sfat, ci să apeleze la specialiști ca să prevină problemele. Avocații sunt, în primul rând, sfătuitorii clienților, nu doar cei care îi asistă în instanță. E mult mai ușor să previi decât să tratezi.

 

Ce ne poți spune despre Cristina, cea din afara biroului? Cum arată timpul tău liber?

 

Cristina din afara biroului este mama unui băiat care crește mult mai repede decât și-ar dori și în funcție de programul căruia se organizează viața de familie. 

Îmi place să urmăresc competiții sportive (aproape orice sport), sunt suporter al echipei de baschet din Cluj, încerc să ajung împreună cu fiul meu la toate meciurile de acasă. Citesc destul de mult și variat, îmi plac filmele, teatrul, muzica și călătoriile. Dacă nu aș fi fost avocat, probabil aș fi fost călător profesionist.

 

Tocuri sau flat shoes?Tocuri

3 cuvinte care te caracterizează: curioasă, perseverentă, perfecționistă

Cu ce fel de oameni te înconjori?Iubesc oamenii cu bun simț și oamenii pasionați, indiferent de ce domeniu: profesie, sport, muzică, artă.  

O experiență pe care ai recomanda-o oricui: căutarea de sine

Note to self: love is the answer

 

Editor: