Cristina Mureșan, educație și comunitate

Cristina Mureșan este elevă Y13 în cadrul Transylvania College. Și-a descoperit pasiunea pentru călătorit și comunitate încă de tânără când a început să călătorească cu părinții.

A ajuns pe 3 continente până la 18 ani, cu scopul de a ajuta comunități și a cunoaște oameni noi. Își dorește să lucreze în domeniul hotelier, deoarece îi place să lucreze cu și pentru oameni.

Cristina împreună cu Theodora Cleja vin la Conferința de Leadership Feminin The Woman. Vor discuta despre importanța educației tinerilor și a implicării lor în tot acest proces.

Despre speakerii invitați la The Woman, agenda evenimentului și subiectele abordate pe www.thewoman.ro/conference.

Cristina Muresan Speaker The Woman 2017

Cristina, Ai fost delegată la Round Square în India şi Singapore, o reţea internaţională a şcolilor inovatoare din 40 de ţări şi cinci continente. Spune-ne ce ţi-a rămas întipărit în minte de acolo?

La cele două conferințe am întâlnit oameni minunați și interesanți din toată lumea, cu care țin legătura și acum. Am făcut schimb de opinii despre anumiți speakeri de, am lucrat alături de ei la un centru de copii cu dizabilități și am descoperit locuri noi împreună. Am putut clădi o prietenie cu ei deoarece împărtășim aceleași valori: respectul, compasiunea, corectitudinea, aventura și entuziasmul. Dialogul cu ei și noile aspecte învățate m-au făcut să ies din zona mea de confort și să am mai mult curaj să descopăr alte culturi și oameni.

India m-a fermecat prin civilizațiile străvechi și misterul ei ,,acolo este leagănul omenirii, locul de naștere, mama istoriei, locul de naștere al vorbirii, bunica legendei, străbunica tradiției” după cum spunea Mark Twain. Singapore e poarta dintre est și vest, o țară plină de tradiții dar și de modernism, la care m-aș întoarce mereu.

De ce consideri că educația este o cerință necesară pentru dezvoltarea unei comunități?

Educația a ocupat o poziție importantă în societate, încă din timpurile străvechi. Aceasta începe de mic copil, cu cei 7 ani de acasă, unde înveți normele de comportament și valorile sociale. Fundația aceasta este esențială deoarece îți sedimentează principiile educației ulterioare. Educația îl înalță pe om, și face legătura cu mediul înconjurător, comunitatea din care el face parte. Fiecare persoană poate să își aducă contribuția lui în societatea în care trăiește, cu scopul de a-i ajuta și pe alți membrii și pentru a întări valorile sale.

12832377_999624156773202_9123078352693837763_n

Ați fost implicate în numeroase programe de educație financiară. De ce credeți că este important să fie implementată educația financiară în curricula națională?

Este esențială introducerea educației financiară în curricula românească deoarece elevii trebuie obișnuiți de la vârste fragede cu noțiuni elementare în ceea ce privește economisirea sau cheltuirea banilor. Această pregătire realizată în școală va fi benefică în viața de adult, atunci când va trebui să-ți gestionezi singur banii, deschiderile unor cont-uri la bancă, să înțelegi contextul economic actual al României sau diferența între nevoi și dorințe.

În plus, aceasta aduce, avantaje atât pentru economie cât și pentru societate, pentru ca viitorii adulți să poată lua deciziile cele mai potrivite. Consider că această materie o sa fie apreciata de elevi, deoarece tot ce se va discuta va putea fi pus în practică, cu exemple concrete.

Cristina, ai vrea să ai o carieră în domeniul hotelier. Cum ţi-ai dat seama că vrei să faci asta? Cât de mult a contat Transylvania College în creionarea acestei decizii?

De când eram mică am obișnuit să călătoresc mult cu părinții mei prin Europa, și așa mi-am dezvoltat pasiunea și curiozitatea de a cunoaște mai multe culturi, diferite tipuri de oameni și locuri. Până să ajung în liceu nu m-am gândit că în spatele acestei industrii, a turismului, stă multă muncă, educație și dedicare din partea angajaților, dar și a localnicilor.

În Y11, în cadrul Career Week ținut la noi în școală, un reprezentant al unei universități de management hotelier ne-a prezentat programul lor și oportunitățile oferite de această industrie. Mi s-a părut foarte atrăgător acest tip de job, și cu ajutorul staff-ului care se ocupa de consiliere și orientare în carieră, am găsit facultățile care mi se potrivesc. În plus, ca să fiu mai sigură pe alegerea mea, am avut ocazia să am un internship de o luna la un hotel de 5 stele din Cluj cu ajutorul școlii, unde am lucrat în diferite departamente.

Ce caracteristici crezi că ai dobândit în cadrul Transylvania College și nu ai fi putut să atingi în alte instituții de învățământ?

În primul rând cred că am devenit o persoană care se adaptează repede la orice situație, deoarece am locuit doi ani în boarding-ul școlii. De asemenea, conviețuirea cu o familie nouă m-a făcut să realizez că îmi place să îmi ajut colegii mai mici, la teme sau cu un simplu sfat. Mutatul într-un alt oraș, fără părinți, m-a transformat într-o persoană independentă și responsabilă. Rolul de Blue Wolves House Prefect m-a învățat să comunic într-un mod diferit și să fiu prietenă cu elevii din clasele primare, pentru a crea „the house spirit’’. La Transylvania College, am avut multe oportunități în a-mi dezvolta abilitățile de public speaking, în cadrul assemby-urilor sau la Summit-ul International CYFI, la Institutul Bancar Român.

1IMG_6325-Panorama

Transylvania Collage promovează și este o școală de leadership. Voi ce rol ați avut în acest proces?

Primul lucru remarcat de mine când am vizitat Transylvania College a fost implicarea elevilor în fiecare activitate din școală, un aspect cu care nu eram obișnuită la școala de stat, unde de obicei se pune accentul doar pe note. În Y11, după un proces de selecție, am devenit unul dintre ambasadorii școlii, un rol care mi-a dat oportunitatea să cunosc posibili elevi, părinți sau alți vizitatori și să împărtășesc experiența mea din școală.

De asemenea, anul trecut am fost una dintre organizatoarele principale a Leadership Day, o zi în care elevii școlii organizează diferite activități, workshop-uri, tururi sau show-uri pentru vizitatori. Un alt mod de a ne arata abilitatea de a fii leaderi este decizia luată noi, elevii din Lighthouse team; am ales ca proiectul principal să fie un program de mentoring, în care ajutăm elevii din clase mai mici la anumite materii. Toate aceste activități m-au făcut să devin o persoană mai sociabilă, organizată și încrezătoare în propriile forțe.

Cristina, educaţia pe care ai primit-o până acum (familie şi şcoală) te-a ajutat să vezi şi să cunoşti lumea. Ştim că ai organizat  şi strângeri de fonduri pentru Habitat For Humanity. Crezi că acesta este următorul pas pe care trebuie să-l facă un om educat? Să-i ajute pe ceilalţi?

Consider că educația este un proces continuu care începe în primele clipe de viață și continuă pe tot parcursul existenței noastre, fiecare etapă de viață fiind marcată de nevoia achiziționării unor cunoștințe noi. Sunt la o etapă când mă gândesc cum pot face o diferență în viața altor oameni într-un mod pozitiv. Cred că voluntariatul nu este doar despre persoanele beneficiare, dar și despre tine ca persoană. Cea mai mare satisfacție am avut-o când am văzut familia pentru care am adunat fonduri, mutându-se în casa construită de Habitat For Humanity. Am ales să continui voluntariatul, dar de data aceasta cu copiii din Băișoara, în cadrul unui proiect Round Square. Este impresionant să vezi cum elevii de acolo sunt atât de deschiși la minte și vreau să facă o schimbare în comunitatea lor, de exemplu să învețe cum să își promoveze stațiunea.

Dacă ați avea puterea, ce ai schimba în sistemul educațional din România?

Cred că aș implementa pentru fiecare clasă de liceu internshipul, pentru a putea pune în aplicare teoria învățată la școală. În plus, elevii vor realiza dacă un domeniu li se potrivește sau nu. 

Un al doilea aspect pe care l-aș modifica ar fi activitățile oferite de școală și opinia elevilor. Elevii ar trebui să aibă cât mai multe oportunități pentru a-și exprima opiniile și nemulțumirile, nu să fie controlați de lumea adulților mereu. Participarea în diverse activități, fie de voluntariat sau concursuri, ar trebui să fie mai încurajată deoarece dezvoltă abilități interpersonale esențiale pentru viață.

Sursă foto: Transylvania College, Transilvaniareporter.ro