Make-up artistul și antreprenorul Romana Oaneș susține perfecționarea continuă

Suntem femei și, oricare ar fi domeniul în care ne desfășurăm activitatea, nu știu cum facem, dar de cele mai multe ori reușim să înfăptuim tot ceea ce ne propunem. Reușim să construim cariere frumoase, încercam cele mai ingenioase rețete de prăjituri, suntem proprii stiliști și parcurgem cu brio, până la linia de finish, cu îndârjirea unui alergător de cursă lungă, traseul plin de obstacole al existenței, chiar și de pe culmile tocurilor celor mai înalte.

rsz_24

Însă, am ajuns la concluzia că una dintre cele mai bune decizii, pe care le poate lua o femeie, este aceea de e a recunoaște că este necesar să renunțe la unele atribuții și de a se lăsa pe mâna adevăraților profesioniști, care sunt total pregătiți să răspundă nevoilor noastre. Astăzi aș dori să vorbim despre minunata artă a machiajul, care nu îți schimbă total chipul și înfățișarea, ci evidențiază părți din tine pe care nici nu știai că le ai. Am învățat că make-up-ul poate fi, în același timp, inamicul suprem al tinereții, sănătății și al naturaleții, dacă este folosit în mod nepotrivit, prin optarea pentru produse care nu răspund trebuințelor noastre, atât de diferite, un lucru esențial pentru fiecare femeie, evidențiat și de antreprenorul și artistul Romana Oaneș.

Cu o experiență de 15 ani ca make-up artist, Romana Oaneș susține frumusețea autentică a femeii, cu toate caracteristicile sale specifice, care ne fac unice. Inspirată de tatăl său, profesor de pictură monumentală, Romana a urmat cursurile secției de Patrimoniu Cultural, a Facultății de Teologie, din Cluj-Napoca. Însă, a ales chipul uman, în detrimentului lemnului și al sticlei, decizie în care și-a pus amprenta mama sa, care a fost, de asemenea, artist plastic.

rsz_111

Pe Romana am avut ocazia să o întâlnesc în calitate de mamă, o mămică activă, pentru care prioritară este educația fiului său, o mamă și o soție care a reușit să construiască o frumoasă carieră ca make-up artist, înființând școala de machiaj, care îi poartă numele, devenind mentor pentru zeci de tinere talentate, care acum se formează continuu și își desfășoară activitatea cu succes în domeniu, în Cluj-Napoca și nu numai. 

Când ai realizat că îți dorești propria afacere?

Am realizat că pot să rămân pe picioarele mele în domeniul în care lucrez, în anul 2008, după șase ani de colaborare cu  Mia Poruțiu, când am hotărât  să-mi deschid, pentru început, un micuț Studio de machiaj, în care să-mi desfășor activitatea. Din acest moment am început să clădesc ceea ce numesc eu propria afacere. După doi ani am început alte două colaborări cu un salon de înfrumusețare, unde am dezvoltat partea de machiaj profesional și cu distribuitorul liniei de produse profesionale „Make-up Studio”, devenind pentru acesta make-up artistul oficial în România.

rsz_22

Cum se împacă statutul de antreprenor și dascăl în arta machiajului cu cel de mamă și soție?

Încerc să fac față provocărilor zilnice, care apar din ambele părți, uneori mai greu, alteori mai ușor. Practic e un compromis , în care am întreaga susținere a familiei. Astfel, o mare parte din zi, în timpul săptămânii, o dedic familiei, iar în unele după-amieze și în weekend sunt în totalitate acaparată de munca în Studio. Este greu, dar nu imposibil, totul depinde ce îți dorești să realizezi.

Care este povestea Școlii de machiaj Romana Oaneș și ce te-a determinat să alegi acest business, prin care contribui la evenimentele importante din viața femeilor, tinând cont de faptul că ești solicitată, mai ales, în weekend?

Cine nu își dorește să își ridice pasiunea la rang de business? Pentru mine totul a început în urmă cu aproximativ 15 ani, cu multă implicare și determinare, pe o piață care la acel moment era neexplorată, din dorința de a pune în valoare frumusețea feminină. Determinarea alegerii acestui business, în care îmi desfășor activitatea de make-up artist, a pornit din dorința explorării acelui tărâm și totodată a fost hrănită cu  oportunitățile apărute încă la început de drum, prin participarea la un festival de modă național și nenumărate participări la nivel local în această zonă.

rsz_13

Povestea Școlii de machiaj are însă o istorie mai recentă. A început în anul 2012, printr-o colaborare cu o școală de machiaj, în calitate de trainer, unde am activat mai bine de 2 ani. Apoi a urmat, în anul 2014, participarea la o emisiune-concurs „Academia de frumusețe”, în urma căreia am realizat că trebuie să continui procesul educațional. În acest moment, pot spune că școala de machiaj este așa cum mi-am dorit, un spațiu adecvat, în care o persoană doritoare să cunoască tainele acestei meserii să le poată descoperi, având la dispoziție toate materialele și suportul din partea mea .

Ce sfaturi ai oferi femeilor care își doresc o carieră, antreprenoare la început de drum, care tind spre un ideal în acest domeniu?

Primul sfat ar fi să aibă răbdare, să fie perseverente și să nu uite faptul că cheia reușitei stă  în continua perfecționare. 

Dacă ai putea să te caracterizezi în trei cuvinte, care ar fi acelea?

Sunt: RESPONSABILĂ, AMBIȚIOASĂ, DIRECTĂ.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: Loredana Chidean, Luciana Vulea, Adrian Sucila- First Studio