Întoarcerea la locul de muncă după o pauză îndelungată în carieră poate reprezenta o provocare reală, iar acest lucru tinde să fie resimțit în special de către femei. Indiferent de motivul pauzei – fie că ați fost în concediu maternal, ați ales să acordați mai multă atenție familiei sau să urmați studii suplimentare, adaptarea la cerințele mereu schimbătoare din piața muncii poate părea descurajatoare, mai ales atunci când vă aflați într-o perioadă de tranziție sau urmăriți o schimbare totală în carieră.
Totuși, cu o pregătire adecvată și încredere în propriile abilități, puteți obține răspunsuri pozitive în procesul de căutare a unui nou loc de muncă și să vă atingeți obiectivele profesionale cu succes. Fiecare experiență pe care ați avut-o în timpul pauzei, fie că a fost legată de dezvoltarea personală sau de îngrijirea altor persoane, poate aduce valoare adăugată și o nouă perspectivă în viața profesională, iar încrederea în puterea voastră de a reuși poate fi cheia pentru a face o impresie bună.
Potrivit unui sondaj realizat pe LinkedIn, aproximativ două treimi (67%) din cele 2000 de persoane intervievate consideră că aceste pauze le afectează capacitatea de a găsi un nou loc de muncă. Mai mult decât atât, motherhood penalty reprezintă un concept folosit de sociologi pentru a descrie defavorizarea femeilor la locul de muncă, în special după întoarcerea din concediul de creștere copil. Această discriminare poate afecta mai multe aspecte ale carierei femeilor, unul dintre acestea fiind salariul. Este estimat că femeile care revin din concediul de creștere copil pot avea un salariu cu aproximativ 20% mai mic comparativ cu cel al femeilor fără copii. De asemenea, întoarcerea după o astfel de pauză poate implica dificultăți în găsirea unui nou job, cauzate de un posibil decalaj în cunoștințe, aspect ce poate reduce nivelul de competitivitate.
În acest context, iată câteva strategii care vă pot face tranziția înspre un nou job sau chiar o nouă carieră mult mai ușoară:
Actualizarea CV-ului
În primul rând, este întotdeauna util să aveți pregătite mai multe modele de CV, astfel încât să puteți adapta prezentarea experienței în funcție de cerințele fiecărui angajator și particularitățile poziției urmărite sau industriei în care activează compania target. Trăim în epoca vitezei, iar angajatorii au tot mai puțin timp să analizeze în detaliu CV-urile, așadar este important să vă asigurați că acesta iese în evidență într-un mod pozitiv și conține informațiile esențiale.
Sunt tot mai multe variante disponibile care vă pot ajuta să creați un CV de impact, iar aplicația online CVapp este un bun exemplu. În cadrul platformei aveți posibilitatea să creați rapid un CV adaptat la cerințele actuale ale pieței, cu un design atractiv, în doar 15 minute. De asemenea, vă puteți inspira dintre modelele existente, care au fost anterior vizualizate de angajatori. Mai mult decât atât, puteți observa rata de angajare a persoanelor care au utilizat același model, oferindu-vă un real avantaj în procesul de căutare a locurilor de muncă.
Diversificați modalitățile prin care aplicați și rămâneți la curent cu noutățile
O altă sugestie importantă este să nu vă bazați exclusiv pe aplicații online. Căutați mereu metode alternative, cum ar fi recomandările. Discutați cu prietenii voștri sau cu foștii colegi, deoarece mulți angajatori se bazează pe aceste recomandări personale pentru a găsi potențiali candidați. De asemenea, informați-vă constant cu privire la schimbările care au avut loc în domeniul vostru de activitate, astfel încât să puteți aborda interviurile de angajare având cunoștințe actualizate.
Folosiți timpul în care nu sunteți la birou pentru a învăța ceva nou
Perioadele de pauză pot fi o bună oportunitate să învățați ceva nou, să acumulați cunoștințe și expertiză în domenii noi sau conexe, astfel încât reîntoarcerea la locul de muncă să fie mai ușoară.
Cursurile online sau articolele de specialitate sunt o variantă prin care puteți rămâne la curent cu noutățile din industrie, dar pot contribui și la dezvoltarea unor noi abilități, în cazul în care urmăriți o reprofilare din punct de vedere profesional.
Chiar dacă timpul poate părea scurt, este important să găsiți răgaz și pentru voi, astfel încât să vă puteți urmări obiectivele profesionale și după această perioadă.
Puneți în practică aptitudinile dobândite
Întreruperea carierei poate fi o oportunitate de a vă dezvolta și alte competențe. Reflectați asupra perioadei în care ați fost departe de mediul profesional și identificați noi competențe pe care le-ați dobândit și utilizați-le în actualizarea profilului personal. Transformați aceste experiențe în puncte forte și fiți pregătiți să răspundeți la întrebările referitoare la aceste aspecte din interviurile de angajare.
Rezultatele se observă în timp
Indiferent cât timp ar dura până veți primi o invitație la un interviu de angajare, păstrați-vă hotărârea și încrederea în sine. Continuați să căutați oportunități care să vi se potrivească. Pauza în carieră nu vă definește ca profesionist, ci poate reprezenta chiar un avantaj pentru viitoarele angajări.
Așadar, revenirea în lumea profesională după o pauză în carieră poate fi o provocare, dar nu este deloc imposibilă. Asigurați-vă că vă evidențiați experiența acumulată de-a lungul timpului, înțelegeți nevoile și cerințele pieței muncii actuale și adaptați-vă CV-ul pentru fiecare oportunitate în parte. Fiți perseverente, îndrăzniți să vă afirmați calitățile și potențialul și asumați-vă întotdeauna noi provocări.
Sursă foto copertă: Freepik