Cum alegi ochelarii potriviți pentru protecție chiar și în anotimpul rece?

Suntem expuși la raze ultraviolete în fiecare zi, chiar și iarna sau atunci când este înnorat. Dar, având în vedere că aceste raze sunt invizibile pentru ochiul uman, în majoritatea timpului nu realizăm gradul nostru de expunere și efectele pe care acest lucru le are asupra corpului.

Razele ultraviolete, numite și raze UV, sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc.

Lumina naturală de la soare conține, printre altele, și raze ultraviolete, iar expunerea intensă la razele UV,  fie naturale, fie artificiale, dăunează corpului omenesc.

Ochelarii de soare, dincolo de accesoriu la modă

Specialiștii de la Q Vision ne prezintă o alegere corectă și conștientă: să considerăm ochelarii de soare aliați în sănătatea oculară și să nu îi tratăm ca pe un simplu accesoriu la modă. Aceștia ne protejează de probleme grave precum cataracta, DMLV (degenerescența maculară) sau pterigionul.

Ochii au nevoie de protecție împotriva razelor nocive ale soarelui, fie ele directe, ori sub formă de reflexii din zăpadă, din luciul apei sau din suprafețe lucioase, de aceea, confortul ochilor trebuie asigurat pe tot parcursul anului. Tocmai din acest motiv este indicat să faci o alegere educată și corectă atunci când îți achiziționezi o pereche de ochelari de soare.

Din fericire, există soluții pentru fiecare persoană în parte, inclusiv dacă ești deja purtător de ochelari de vedere la distanță.

Poți înlocui ochelarii cu lentile de contact, deoarece acestea pot fi purtate cu ușurință împreună cu ochelarii de soare. Există lentile zilnice sau lunare, așa că poți alege ce ți se potrivește cel mai bine. Dacă ești deja purtător de lentile de contact, trebuie să știi că majoritatea lentilelor au inclus un filtru UV, însă acesta nu este suficient pentru a-ți proteja ochii în totalitate.

O altă variantă ar fi să investești în ochelari de soare cu dioptrii. Specialiștii de la Q Vision te pot îndruma să faci cea mai bună alegere a ramei și, în funcție de culorile preferate și de modelul ramei, poți adapta orice lentilă de soare pentru nevoile tale, conform prescripției medicale.

Sau poți alege soluția alternativă de folosire a unui suport de tip „clip on” pe care se pot monta lentile de soare, sistem care se poate prinde și desprinde ușor de rama ta de vedere.

Q-Vision-galerie-4

De ce ții cont când îți cumperi ochelarii de soare?

Ce stil de viață ai? Petreci un timp îndelungat afară sau petreci mai mult timp în interior?

Câte ore pe zi conduci? Dacă ești adesea pe stradă cu mașina sau îți plac plimbările cu barca, ia în considerare ochelarii cu lentile polarizare. Acest tip de prelucrare a lentilei reduce lumina putrenică de pe luciul apei, lumina ce se reflectată din șosea sau cea provenită de la farurile mașinilor.

Pentru ce tip de activitate vrei să îi porți?

Culoarea dorită a lentilelor (menționăm faptul că nuanțele de maro sunt cele mai odihnitoare și ajută cel mai mult în cazul cataractelor, când îmbunătățesc contrastul imaginii).

Forma și dimensiunea ramei

Alături de sfaturile specialiștilor, se aplică și cel de a nu cumpăra ochelari de soare ieftini care nu conferă niciun tip de protecție. Acest fenomen îl putem detecta când purtăm un astfel de ochelar și avem impresia că pășim în gropi, iar după o perioadă apar durerile de cap.

Nu întotdeauna lentila cea mai închisă la culoare conferă cea mai mare protecție. O lentilă precum cea amintită te poate „ajuta” să nu mai strângi din ochi la lumină puternică, însă tocmai această strângere de ochi este un aspect foarte important și de ajutor, pentru că, dacă ții ochiul larg deschis, fără a avea protecția potrivită, lași de fapt să intre cantitatea maximă de radiații UV și doar ochelarii polarizați conferă protecția necesară.

by Q Vision